Sporazumom o finansiranju-sufinansiranju  projekata  na ostatak namjenskih sredstva -vodne naknade  iz Budžeta Kantona Sarajevo potpisali su 20. oktobra 2015.  u zgradi Vlade Kantona Sarajevo ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić i načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić.Sredstva Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo u iznosu od 190.000,00 KM u narednom periodu bit će utrošena za sufinansiranje izgradnje fekalnog kolektora u Rakovici i kanalizacione mreže u ulici Stari Kovači u Hrasnici. 


„Nadam se da će sredstva  koja su izdvojena za ove namjene  biti kvalitetno  i utrošena. Ukupna vrijednost prve faze izgradnje kolektora iznosi 210.650,53 KM, od čega je ovo ministarstvo ranijim sporazumom izdvojilo 110.000,00 KM, a današnjim još 90.000,00 KM. Izgradnja  fekalne  kanalizacione mreže u ulici Stari Kovači u MZ Krasnica II,   kojom se mjenja postojeća mreža sa odgovarajućim cijevima  koje se trebaju koristiti  u vodozaštitnoj zoni košta  134.310,45 KM,  za čiju potrebu  će se izdvojiti 100.000,00 KM  putem sredstva  kojim raspolaže Ministarstvo   komunalne  privrede i infrastrukture“ izjavio je  načelnik Memić.


Dodao je kako je za  potpunu izgradnju i uređenje kanalizacione mreže na području općine Ilidža,  kako bi se zadovoljili svi ekološki standardi za zaštitu vode i vodotoka, potrebno oko 50 miliona KM, ali i da je nemoguće planirati sva ta sredstava, već će se ona izdvajati dio po dio.
„Ministarstvo komunalne privrede je sredstvima prikupljenim iz vodne naknade u iznosu od 6.000.000,00 KM ove godine sufinansiralo projekte koje su kandidirali vodeći ljudi lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo“, kazao je   ministar Hasanspahić te dodao  da je za Općinu Ilidža u ovoj godini planirano oko 400.000,00 KM.


Najavio je da će raspodjela ovih sredstava sljedeće godine biti bitno drugačija, jer će ona biti više usmjerena na sanaciju i saniranje kvarova na vodovodnoj mreži u Kantonu Sarajevo, posebno zbog dotrajalosti ove mreže i aktuelnih problema sa vodosnabdijevanjem.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara