Radionica o informiranju potrošača o hrani -

Agencija za sigurnost hrane BiH organizirala je danas u Sarajevu radionicu o informiranju potrošača o hrani.

Radionica je organizirana uz podršku Generalnog direktorata za proširenje EU kroz korištenje instrumenta TAIEX radi što bolje primjene Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani.

- Sva hrana koja se nalazi na tržištu mora biti sigurna, odnosno zdravstveno ispravna i zato je važno da svi oni koji učestvuju u sistemu sigurnosti hrane poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti da ne bi došlo do nemilih situacija trovanja ljudi hranom – izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Radionica je okupila više od 80 učesnika, predstavnika nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, subjekata u poslovanju s hranom i udruženja potrošača, a predavanja će održati eksperti  EU iz oblasti informiranja potrošača te  predstavnik Agencije za sigurnost hrane BiH.

Na pitanje kakav je kvalitet hrane u BiH, Mačkić je odgovorio da se o tome može govoriti tek na temelju laboratorijskih analiza koje se provode kontinuirano, a podaci pokazuju da je hrana u odnosu na druge zemlje približno iste sigurnosti i kvaliteta.

Dodao je da Agencija u toku ovog mjeseca uz odobrenje Vijeća miistra BiH i u saradnji s inspekcijskim organima i ovlaštenim laboratorijama radi monitoring hrane u 25 općina.

- Posebno težište nam je na uzorkovanju hrane u onim područjima koja su bila poplavljena i tu ćemo posebno obratiti pažnju na kvalitet vode, kao i na druge proizvode,te takve analize dostaviti nadležnim institucijama da bi se odmah, ukoliko neki nalazi ne budu u dozvoljenim granicama, mogle poduzeti odgovarajuće mjere i dati preporuke - kazao je Mačkić ističući da se radi o izazovnom projektu i da s terena imaju informacije da sve protiče kako je planirano.     

Mačkić je naveo da je naša legislativa kada se radi o hrani 95 posto usaglašena s legislativom Evropske  zajednice.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara