-

Vlada Kantona Sarajevo, u narednih mjesec, trebala bi donijeti uredbu kojom će se definisati svi detalji vezani za upravljenje, održavanje javnih površina, gdje spadaju i dječija i sportska igrališta u Kantonu Sarajevo, dogovoreno je to na današnjem sastanku koji je održan u zgradi Općine.

Sastanak kojem su prisustvovali premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić, načelnici općina Novo Sarajevo, Ilidža i Ilijaš Nedžad Koldžo, Senaid Memić i Akif Fazlić, predstavnici općina Stari Grad i Trnovo, te direktori KJKP “Park” i “Rad” Safet Baltić i Selim Babić, održan je na inicijativu načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, nakon tragedije koja se nedavno dogodila na igralištu na Dobrinji.

Razmatrajući primjenu Zakona o komunalnim djelatnostima Kantona Sarajevo, učesnici sastanka zaključili su da se uredbom treba urediti oblast koja nije propisima regulisana. Postojećim Zakonom uređen je dio gazdovanja i upravljanja javnim površinama, koje u ime Kantona  vrše kantonalna javna preduzeća, ali ni jednim propisom nije uređeno upravljanje i održavanje sadržajima na javnim površinama u koje spadaju sportska i dječija igrališta.

„To je jedan paradoks koji ćemo, siguran sam, brzom akcijom lokalnih zajednica i Vlade KS, zajedno sa Skupštinom KS riješiti u narednih mjesec. Taj propis koji bi definisao tačnu odgovornost, način na koji se postavljaju rekviziti, ko ih kontroliše i popravlja, bit će donesen uz širu raspravu cjelokupne javnosti u Kantonu Sarajevo u što skorije vrijeme“, kazao je premijer Konaković. Također, uredbom će biti definisano da se izvrši certifikacija, kontrola svih igrališta u KS, kako bi se utvrdilo šta je to što na igralištima ne može biti u upotrebi.

Istaknut je problem sa igralištima koja su postavljena prije deset, dvadest i trideset godina koja nisu provjerena ni prilagođena trenutnim okolnostima. „U svijetu se primjenjuju puno bolji standardi kada su u pitanju dječija i sportska igrališta. Sada imamo situaciju da na igralištima imamo staru dotrajalu opremu, ali takvu opremu nismo nikakvim aktom stavili van upotrebe. Apsolutno mora postojati standardizacija šta je to što može da se nalazi kao rekvizit na javnoj površini, kako bi se koliko je to moguće povećala sigurnost“, izjavio je načelnik Efendić.

Dodao je da bi iz uredbe trebalo proizaći da na svakom igralištu u Kantonu Sarajevo piše ko upravlja i održava igralište, ali da prije svega mora postojati propis koji će definisati konkretno šta to održavanje i upravljenje znači, koliko se puta vrši kontrola igrališta sedmično, dnevno itd., zatim na koji način se stavljaju upozorenja kada je igralište van upotrebe, kako građani mogu prijaviti eventualna oštećenja na igralištima i sl.

Također, na sastanku je istaknuto da je evidentan veliki problem devastacije koja se dešava na sportskim terenima. Samo oni sportski tereni koji su pod 24-satnim nadzorom, uz prisustvo osoblja, imaju zadovoljavajući nivo sigurnosti, dok je na javnom prostoru, gdje je nemoguće na stotinu igrališta imati prisutnog čuvara, u velikoj mjeri prisutan problem devastacije.

U rješavanje tog problema moraće se uključiti i drugi organi, prije svega policijski i inspekcijski, kako bi se sankcionisali svi oni koji devastiraju javne prostore, zaključeno je na današnjem sastanku.
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara