Crna čokolada - Foto: Shutterstock

Rezultati naučnog istraživanja pokazali su da konzumiranje crne čokolade može ublažiti simptome Parkinsonove bolesti.

Istraživanje koje su proveli njemački naučnici sa Tehničkog univerziteta u Dresdenu pokazalo je da konzumiranje crne čokolade ublažava simptome Parkinsonove bolesti.

Njemački naučnici su otkrili da se u kakau crne čokolade nalazi spoj feniletilamina koji izaziva lučenje hormona dopamina što ublažava određene simptome bolesti.

Istraživanje je provedeno nad osobama koje su dva puta sedmično konzumirale po 50 grama čokolade. Jedna grupa je konzumirala bijelu, a druga crnu čokoladu. Na kraju su upoređeni rezultati dvije grupe kako bi se otkrilo djelovanje konzumiranja crne čokolade na bolest.

Kod osoba koje su konzumirale crnu čokoladu uočeni su blaži simptomi bolesti poput tremora, odnosno drhtanja.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara