Nikolić: Objašnjenje da će prijemom Kosova u UNESCO kulturna baština biti bolje zaštićena licemjerno -

Obraćajući se pred 80 ambasadora akreditovanih u Beogradu, povodom predloga Albanije da Kosovo postane članica UNESCO-a, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je važno da "čuvar svog i svetskog kulturnog blaga ostane Srbija kao punopravna članica ove organizacije, jer se na Kosovu ne čuva samo srpska, već evropska kultura, svetsko pamćenje"

Navodeći da je predlog da Kosovo postane članica UNESCO-a, Nikolić je rekao da je to "problem koji tangira zemlje sa svih kontinenata".

"Svi vi dobro znate da pravi dogovor dve suprotstavljene strane može biti samo onaj koji se istinski, svesrdno i uz racionalna objašnjenja prihvata bez ozlojeđenosti bilo koje od pregovaračkih strana. Svi vi, takođe, znate da se fudamentalni raskol između Beograda i Prištine dogodio odlukom prištinskih vlasti da proglase novu albansku državu na srpskoj teritoriji."

On je dodao da je sa "željom da učini veliki napor u pravcu mira", Srbija 2012. godine odlučila da posredstvom EU krene putem pregovora, te da je Brisel izabran da bude mesto gde će se rešavati sva pitanja Beograda i Prištine.

"Jedno od pitanja koja su stavljana na samom početku na sto, bilo je osnivanje Zajednice opštine srpskih opština, ali i regulisanje imovinskih pitanja uopšte, a odvojeno povrat imanja koja su na Kosovu od vajkada pripadala Srpskoj pravoslavnoj crkvi, o čemu svedoče ktitorske povelje kao validni pravni srednjovekovni dokumenti o svojini. Srpska strana je od početka pregovora ukazivala da se oni nikako ne mogu uspešno okončati bez konačnog dogovora o položaju SPC-a i odgovarajuće zaštite svih njenih hramova i pratećih objekata", rekao je Nikolić.

Dodao je da je "Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a." 

Nikolić je u svom govoru podsetio ambasadore na najznačajnija međunarodna dokumenta koja su pravni osnov po kom je Republika Srbija "jedina pozvana da štiti, obnavlja i čuva svoju kulturnu baštinu" i pomenuo rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, Zakon o zaštiti spomenika kulture za Kosovo donet 1977. godine, te Vankuversku deklaraciju iz 1976. godine.

Predočavajući napore da se sačuva srpska srednjevekovna baština od 1999. godine do 2004., Nikolić je rekao da "srpski srednjevekovni spomenici nisu rušeni samo tokom oružanih sukoba, već pre i posle njih, što svedoči o nameri i promišljenom postupanju".

"Na Kosovu se planski vrši zatiranje materijalnih dokaza o postajanju Srba na ovom prostoru sa ciljem da se izvrši falsifikovanje istorije i da se stvori nov državni, nacionalni i kulturni identitet, koji podrazumeva potpuni nestanak svega što ceo milenijum svedoči o srpskom prisustvu", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je podsetio i na "užas koji se dogodio u martu 2004. godine, sinhronizovane i orkestrirane napade na srpsko stanovništvo" na Kosovu, kada je za tri dana ubijeno desetoro Srba, teško povređeno preko 900 ljudi, proterano preko četiri hiljade iz šest gradova i devet sela, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, od čega 18 spomenika od posebnoh kulturnog značaja, 935 objekata koji su pripadali Srbima.

"Ni nakon bestijalnog pogroma 2004. godine, bezbednosni incidenti usmereni ka kulturnom nasleđu srpskoga naroda ne jenjavaju. Dok prvaci Kosova na sva usta uveravaju svet kako su spremni i dovoljno civilizovani da postanu članica UNESCO, u sredu, 14. oktobra albanski vandali kamenovali su Crkvu uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu. Bilo je to pre nepunih 48 sati od ovog našeg susreta", kazao je Nikolić.

On je dodao da se delovanje SPC-a na Kosovu odvija u otežanim uslovima, podsetio na četiri spomenika kulture koji imaju status svetske kulturne baštine u opasnosti, manastire Dečane i Gračanicu, Pećku patrijaršiju, te Crkvu Bogorodice Ljeviške i rekao da su "u opasnosti upravo od onih koji danas traže članstvo u UNESCO".

"Utoliko, ili naročito zbog toga, licemerno zvuči objašnjenje svih koji kažu da će prijemom Kosova u UNESCO, srpska kulturna baština biti bolje zaštićena, jer niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku. Naprotiv", istakao je Nikolić. 

Naveo je i da razmatranje pitanja članstva Kosova u UNESCO vodi podelama i politizaciji same organizacije te da se negativno odražava i na trend stabilizacije prilika u regionu na njegovom putu evrointegracija.

"Ovo su sve razlozi zbog kojih sada nije momenat za razmatranje zahteva o prijemu Kosova u UNESCO. Sva ova pitanja trebalo bi da bude regulisana kroz dijalog, a ne kroz jednostrane akte koji neće doprineti našem zajedničkom cilju stvaranja uslova za normalan život svih stanovnika na Kosovu i Metohiji i nesmetanu integraciju regiona u EU", rekao je Nikolić. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara