Eksploatacijom mineralnih resursa -

Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj utvrdila je nedostake u upravljanju i nadzorom od  nadležnih institucija nad eksploatacijom mineralnih resursa i čišćenjem vodotoka. 

Ukazano je na nedostatke regulatornog i strateškog okvira, nekvalitetna zakonska rješenja, koliziju zakona, odsustvo efektivnih praksi i mehanizama planiranja i upravljačkog nadzora, te odsustvo nadzora nad upravljanjem izvađenih količina prirodnih resursa. 

-Ovi propusti dovode do postojanja dvostrukih pravnih aršina na jedinstvenom tržištu mineralnih sirovina i značajnih rizika, upozorila je revizija. 

Također, značajno je umanjeno efektivno finansijsko upravljanje ovim oblastima, ali sve doprinosi onečišćenju životne sredine i riječnih obala. 

Nakon obavljenje revizije učinka „upravljanja eksploatacijom mineralnih resursa i čišćenjem materijala iz vodotoka“, utvrđeno je da je proces pretvaranja administrativnog u koncesioni model upravljanja mineralnim sirovinama neučinkovit. 

To u praksi obesmišljava usvojeni koncept koncesionog upravljanja javnim dobrima i status minerala kao predmeta koncesije. 

Primjena dvostrukih aršina u dodjeli prava na korištenje na jedinstvenom tržištu i među ravnopravnim subjektima, kao i mogućnosti administrativnog dodjeljivanja prava na istraživanje bez javne konkurencije, direktno doprinose netransparentnosti rada Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, ukazuju revizori. 

Ovakvim pristupom se onemogućuje učešće javnosti i struke u donošenju odluka, ugrožavaju se principi slobodne konkurencije i ravnopravnog tretiranja subjekata te pravo na jednaku šansu u pristupu javnim dobrima. 

Dvostruka pravila i prakse unose značajnu dozu rizika za sve učesnike, subjekte izlaže poslovnoj neizvjesnosti i pravnoj nesigurnosti, odbija ozbiljne investitore, a javne službenike i namještenike koji su uključeni u ovaj proces izlaže nepotrebnim rizicima od korupcije i propusta. 

Upozoreno je i da su učinkovitost i kvalitet koncesionog modela i praksi upravljanja mineralnim sirovinama dodatno ugroženi značajnim nedostacima novog Zakona o koncesijama i drugim nedostacima regulatornog okvira. 

-Nedostaci Zakona o koncesijama i uopšte regulatornog okvira doprinose da povjerenje javnosti u izbor koncesionara i volju nadležnih institucija da zaštite javni interes sve više slabi. Također, povjerenje investitora u sigurnost ulaganja je ovim dodatno umanjena, a cijelo tržište koncesionih dobara u RS-u se ocjenjuje kao  nesigurno i arbitrarno, navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara