Ustavni sud Crne Gore -

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnom odluku Vlade Crne Gore da dopunom Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata uključi taksu od sedam centi po litru goriva za gradnju autoputa i reprezentativni sport, na osnovu koje je država od aprila ove godine, kad je uvedena, ubrala oko 9,5 miliona eura

Kad odluka Ustavnog suda, na koju se država nema pravo žaliti, bude objavljena i taksa će morati biti ukinuta. Ovo otvara brojna pitanja od kojih su najvažnija - da li će doćido sniženja cijene goriva i kako da građani koji su šest mjeseci plaćali neustavnu taksu naplate odštetu.  

Pravnici smatraju da ne postoji način da građani naplate naknadu štete, dok se u opoziciji i nevladinom sektoru pitaju zašto je Ustavni sud čekao skoro šest mjeseci kako bi donio odluku. 

Vlada Crne Gore je 20. aprila uvela naknade na maloprodajne cijene goriva od sedam centi po litru zbog otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranja reprezentativnog sporta.

“Naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog  sporta (0.07 eur/l)  je sastavni dio kalkulativnog obračuna, što je imalo za posljedicu povećenje dozvoljenih maksimalnih vrijednosti naftnih derivata koji su obuhvaćeni Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate”, saopšteno je tada iz Vlade.  

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijela je grupa samostalnih poslanika i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a desetak dana kasnije i Socijalistička narodna partija (SNP).

“Ustavni sud je donio odluku kojom se utvrđuje da Uredba o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata (Službeni list Crne Gore, br. 18/15), koju je donijela Vlada Crne Gore, nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke i odbacuje zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji obračuna naknade na osnovu osporene Uredbe”, navedeno je u presudi Ustavnog suda

Podgorički advokat Zoran Begović smatra da će Ministarstvo ekonomije, koje vrši obračun cijena naftnih derivata, morati da postupi po odluci Ustavnog suda, ali da je teško očekivati da će građanima biti nadoknađena šteta što su po neustavnoj odluci plaćali dodatnih sedam centi po litru goriva.

"Kada govorimo o eventualnoj naknadi štete za građane Crne Gore, koji su po tako neustavnoj odluci plaćali naknadu, definisano je zakonom o Ustavnom sudu da takve odluke ne mogu djelovati retroaktivno, i svi građani će morati da se pomire sa činjenicom da su plaćali nešto što nije bilo ustavno, ali i pored toga, neće moći biti obeštećeni“, kazao je Begović.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu, rok za primjenu odluke koju donese ovaj sud je najviše 15 dana.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nije se oglašavala povodom najnovije odluke Ustavnog suda, dok u opoziciji smatraju da je odluka bila očekivana.

„Pitanje je za Ustavni sud zašto su čekali ovoliko vremena da donesu odluku, a to pokazuje da je Ustavni sud pod direktnom ingerencijom premijera Mila Đukanovića“, kazao je Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Iz Socijalističke narodne partije saopšteno je da je „pravda spora, ali dostižna“.

„Ustavni sud Crne Gore je prihvatio prijedlog Socijalističke narodne partije i  utvrdio da je vladina Uredba, kojom je uvedena taksa na gorivo, neustavna. Ustavni sud je time stavio tačku na pljačku građana Crne Gore. Pokazalo se da je pravda, spora, ali dostižna”, rekao je predsjednik SNP-a Srđan Milić.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da je odluka Ustavnog suda očekivana i jedina pravno moguća odluka koju je Ustavni sud mogao da donese.

„Podsjećamo da je Ustavni sud nakon pritiska javnosti utvrdio da se radi o predmetu koji je prioritetan, ali da je ipak mjesecima odugovlačio sa donošenjem odluke, iako je i najvećim pravnim laicima bilo jasno da je Vlada osporenom uredbom grubo prekršila Ustav Crne Gore. Za to vrijeme, izvršna vlast je iskoristila svoju neustavnu i nezakonitu uredbu da na račun ionako osiromašenih građana prihoduje više miliona eura“, kazali su iz MANS-a.

Niko od velikih distributera naftnih derivata nije htio komentarisati odluku Ustavnog suda, kao ni odgovoriti na pitanje kada će gorivo biti jeftinije. Iz Ministarstva ekonomije takođe nije bilo moguće dobiti bilo kakav odgovor na najnoviju odluku Ustavnog suda.

Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 19. oktobra, a eventualno izmijenjene vrijednosti cijena naftnih derivata važiće od 20. oktobra. Cijene naftnih derivata bez neustavne naknade mogle bi važiti od 4. novembra, kada će Ministarstvo ekonomije objaviti naredni obračun maloprodajnih cijena goriva.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara