PSBiH - Foto: Arhiv

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji predviđa ukidanje naknada za rad u komisijama. 

Zakon je predložio Predstavnički dom, a uime predlagača poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut podsjetio je da je Komisija za budžet i finansije zatražila od Vijeća ministara sveobuhvatnu izmjenu ovog zakona i za to dala rok od 90 dana koji ističe 21. oktobra. 

To je na Komisiji odlučeno zbog nekoliko parcijalnih prijedloga za izmjenu zakona o plaćama od kojih je jedan ukidanje takozvanog "bijelog hljeba", beneficije na koju izabrani i imenovani dužnosnici imaju pravo po isteku mandata, a ta izmjena zakona nije stavljena na dnevni red od marta. 

Arnaut je zato nakon današnje sjednice izrazio nadu da će do kraja sljedećeg mjeseca biti ukinute naknade za rad u komisijama i beneficija "bijeli hljeb". 

Pojasnio je da je danas usvojenim izmjenama zakona o plaćama propisano da niko neće moći primati naknade za rad u komisijama u toku radnog vremena iz državnog budžeta, a zaposlen je u bilo kojoj instituciji na nivou države, entiteta ili kantona. 

Dopredsjedavajući Doma naroda Safet Softić (SDA) je kazao da Vijeće ministara još nije predložilo sveobuhvatne izmjene zakona o plaćama, dodajući da je zbog toga danas "otkočen" proces kada je ovaj zakon u pitanju jer su podržane izmjene kojima se ukida naknada za rad u komisijama. 

Delegat u Klubu Srba Sredoje Nović (SNSD) također smatra da Vijeće ministara treba hitno razmotriti cjelokupan zakon o plaćama i ponuditi potpuno rješenje kojim će obuhvatiti i pitanje "bijelog hljeba". 

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak (HDZBiH) izrazio je nadu da će se to pitanje u cijelosti riješiti i to cjelovitim izmjenama zakona o plaćama i naknadama. 

- Nije rješenje u parcijalnim zahvaćanjima u bilo kojim zakonima i nadam se da ćemo konačno ova pitanja početi sistemski rješavati - zaključio je Čolak. 

Danas podržana izmjena zakona predviđa da članovi upravnih odbora, nadzornih i drugih radnih tijela zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara