Autoceste FBiH -

Do kraja ove godine može se početi sa nastavkom izgradnje dionice autoceste Zenica jug – Zenica sjever ukupne dužine 11 kilometara, istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH,

  Naveo je da je u toku tenderska procedura za izgradnju navedene dionice. Sredstva za izgradnju dionice Zenica jug – Zenica sjever su predvođena od OFID fonda u visini 120 miliona KM, Kuvajtskog fonda u visini od 100 miliona KM i 60 miliona KM od EBRD-a.

  "Takođe, do kraja godine možemo početi sa izgradnjom dionice Počitelj – Međugorje duge 11 kilometara, na kojoj se nalazi najduži most na Koridoru Vc, most Počitelj dug skoro jedan kilometar. I za ovu dionicu je u toku tenderska procedura, a sredstva smo obezbjedili od Europske investicijske banke u iznosu od 200 miliona KM", naglasio je Karić.

  Naveo je da će se na dionici od Tarčina do Konjica, tokom ove godine završit će se eksproprijacija zemljišta.

  "Završen je glavni projekat, a tokom ove godine JP Autoceste FBiH će aplicirati za iznalaženje finansijskih sredstava kod međunarodnih institucija. Jedna od najznačajnijih aktivnosti JP Autoceste FBiH je optimizacija trase Konjic - Mostar sjever. Novim položajem trase autoceste koja prolazi kroz planinu Prenj omogućava se da ova dionica bude prihvatljivija za finanisranje", naglasio je Karić.

  JP Autoceste FBiH predložilo je Vladi FBiH novi položaj trase tačnije skraćenje trase za 14 kilometara čime će se ostvariti uštede u iznosu od 300 miliona eura. 

  Istakao je da je obezbijeđeno ukupno dodatnih 600 miliona KM za nastavak dalje izgradnje autoceste od međunarodnih finansijskih institucija i to  Počitelj – Međugorje, 200 miliona KM, dužine 11 kilometara,  LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 220 miliona KM, dužine osam kilometara,  Drivuša – Klopče, 60 miliona KM, dužine tri kilometra, te  Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 120 miliona KM, dužine sedam odnosno tri kilometra. 

  Izvor: Informativa.ba, AA
  Komentari (0)

  * Sva polja su obavezna
  preostalo 500 karaktera

  NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


  Ućitaj još komentara