Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark istakao je nakon sastanka s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i šeficom Svjetske banke za BiH Tatianoma Proskuryakovom da je s ciljem provedbe Reformske agende pripremljen detaljan i ambiciozan plan vrlo konkretnih mjera i aktivnosti. 

Radi se o setu mjera koje su, kako je dodao, međusobno povezane. Wigemark je kazao da je dosad fokus bio na socio-ekonomskim reformama i da je dosad dosta urađeno, ali da je dosta posla i preostalo. 

- Imamo već neke pozitivne naznake, bilježi se ekonomski rast i povećanje radnih mjesta, ali za pravo pokretanje privrede potrebne su investicije za koje je potrebno povoljno poslovno okruženje koje će ih privući - kazao je Wigemark na konferenciji za novinare u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. 

Naglasio je da entitetski premijeri zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH imaju pakete mjera i aktivnosti koje su pripremili i mnoge su trenutno u proceduri, kao što je zakon o stečaju. 

Premijer Novalić je kazao da je danas održan jedan u nizu redovnih sastanaka o provođenju Reformske agenede i da je u tom smislu razgovarano o predstojećim aktivnostima. 

- Glavna tema današnjeg razgovora odnosila se na izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH. Taj zakon je dio Reformske agende u okviru poglavlja Reforma javne uprave, a definisan je u Akcionom planu kao jedna od prioritetnih aktivnosti koje Vlada Federacije BiH ima namjeru realizovati do kraja godine - kazao je Novalić.  

Dodao je da spada u red prioritetnih aktivnosti zato što na određeni način haramonizira mjere iz područja radnopravnog zakonodavstva, koje su započete usvajanjem Zakona o radu. 

Novalić je kazao da se izmjenom i dopunom Zakona o državnoj službi postiže uspostavljanje modernije, kompetentnije, transparentnije, efikasnije, fleksibilnije i odgovornije javne uprave. U praksi to znači, dodao je, da će javne institucije, što se tiče ljudskih resursa biti operativnije i fleksibilnije. 

- Otpuštanja neće biti. Zakon će omogućiti horizontalno i vertikalno pomjeranje - naglasio je premijer. 

Naveo je da će biti otvoren prostor za napredovanje prema vještinama, ali također i pomjeranje državnih službenika iz jedne institucije, koja ima višak osoblja, u drugu instituciju koja ima potrebu za većim brojem službenika. 

-Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi postižemo tri ključne stvari: fleksibilnost, uštede i efikasnost - naglasio je Novalić. 

Wigemark je odgovarajući na pitanja novinara podsjetio da BiH mora ispuniti tri uvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU i jedan od njih je napredak u provođenju Reformske agende, gdje već, kako je kazao, postoji napredak. 

Što se tiče drugog uvjeta, kako je dodao Wigemark, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna ove godine, potrebno je uraditi prilagodbu Sporazuma u njegovom trgovinskom dijelu i to prije svega s Hrvatskom, ali i drugim zemljama. 

Treći uvjet, po njegovim riječima, jeste mehanizam koordinacije gdje je postignut napredak. 

Dodao je da će se i pitanje provođenja presude u slučaju "Sejdić-Finci" uzimati u obzir, ali da to u ovom trenutku za podnošenje aplikacije za članstvo nije uvjet, ali će se i to morati riješiti. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara