Ilustracija - Foto: Shutterstock

Nakon što su mnoga preduzeća dobila nove titulare, radnici su ostajali bez posla, a većina onih koji su ostali raditi izgubili su mnoga prava. Tako je privatizacija postala dežurni krivac za sve nedaće u novoj državi, ali i drugim državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Oči ojađenih radnika danas su uprte u Agenciju za reviziju privatizacije u FBiH čiji je cilj osigurati da se na učinkovit način ispita i ocijeni je li proces privatizacije izvršen na odgovarajući način i u skladu sa zakonskim procedurama te je li nakon izvršene privatizacije u gospodarskim društvima i bankama došlo do povrede ugovorenih prava i obveza.

Manjak revizora

Nažalost, učinci, ne samo da nisu vidljivi, može konstatirati da Agencija tek djelomično radi. Naime, prema planu i operativnim sredstvima za početak rada planirano je da se u Agenciji zaposli 10 djelatnika, osam na poslovima revizije i dva u administraciji, i ravnatelj, piše portal Večernjeg lista BiH.

Povjerenstvo je konstatiralo da su sve pozicije prijavama kandidata popunjene, ali da je iznimno mali odziv bio kada su u pitanju podnositelji prijava na pozicije revizora. Naravno, prijava u administraciju nije nedostajalo. Ravnatelj je već ranije izabran. Nakon završene natječajne procedure, primljena su četiri zaposlenika, dva revizora i dva stručna suradnika za pravne i računovodstvene poslove.

Dakle, od planiranih šest, samo dva revizora za reviziju privatizacije gospodarskih društava i banaka. U vremenu kada je posao najtraženiji, Agencija vapi za revizorima. Administracija je u potpunosti zastupljena, dok je tim revizora nedovoljan, od planiranih osam, radi ih samo dvoje.

Transparentnost

Tako se rad Agencije u 2014. i dijelom u 2015. uglavnom sveo na proceduru oko prijema, izvješćivanja i tek poneku reviziju. Plan rada Agencije nije bilo moguće ispoštovati jer Agencija nema puni kapacitet revizora.

Neophodno je istaknuti da je iznimno teško zaposliti revizorsko osoblje jer je nakon prvog raspisanog natječaja veoma mali odziv bio kada su u pitanju revizori, kako za reviziju privatizacije gospodarskih društava tako isto i za reviziju privatizacije banaka. Raspisan je i drugi natječaj početkom ožujka 2015.

Tako je osnovna uloga Agencije da omogući javnosti na transparentan način prezentiranje cjelokupnog presjeka izvršene privatizacije u cjelokupnom obujmu te da doprinos razvoju bh. društva kroz uspostavu provjere procesa privatizacije i utvrdi nepravilnosti prilikom istih, a isto tako prezentira i one privatizacije koje su uspješno provedene, zasad još nerealizirana.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara