-

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je na sjednici podržao dosadašnji rad Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH. 

U saopćenju SDA nakon sjednice ovog stranačkog organa navodi se da je nakon višegodišnjeg zastoja deblokiran evropski put BiH.

Podsjeća se da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, usvojena Reformska agenda čija realizacija je otpočela, te se stiču uslovi da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. 

Glavni odbor posebno pozdravlja odlučnost ovih tijela izvršne vlasti, kao i kantonalnih vlada, da se poboljša ukupan privredni ambijent u zemlji. 

- Ovdje se posebno ima u vidu deblokada izvoza bh. proizvoda u EU, usvajanje Zakona o radu od Parlamenta FBiH, kao i podsticaj za zapošljavanje mladih ljudi u FBiH - navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da je posebno važno da je, u ovom trenutku, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, u FBiH više zaposlenih oko 6.000 s tendencijom daljeg rasta. 

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih intitucija vlasti u BiH da plaće u javnom sektoru budu primjerene teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u skladu s jasnim parametrima koje je SDA ranije usvojila. 

Članovi Glavnog odbora SDA podržavaju razgovore predsjednika SDA i SBB Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH. 

- Ostajući privrženi koaliciji sa Savezom za promjene iz RS-a na državnom nivou, kao i dosadašnjoj saradnji sa Strankom za BiH i A-SDA, Glavni odbor daje punu podršku predsjedniku Stranke Bakiru Izetbegoviću da nastavi razgovore radi ulaska SBB u vlast - navodi se u saopćenju SDA. 

Glavni odbor SDA izrazio je zabrinutost izuzetno lošim stanjem i položajem Bošnjaka u entitetu RS, posebno sve učestalijim napadima na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte. 

Ova stranka od vlasti entiteta RS traži da efikasno zaštiti bošnjačke povratnike od diskriminacije, javno osude svaki napad na povratnike u ovaj entitet, da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i netrpeljivosti, putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima. 

Posebno da svojim svakodnevnim prisustvom u mjestima u kojima žive povratnici, omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administrativnim i pravosudnim organima i tijelima ovog entiteta, u skladu s Ustavom i zakonom, naročito u policijskim srukturama prema Popisu stanovništva iz 1991. godine. 

Glavni odbor SDA traži da diskriminacija bošnjačke djece u školama u RS-u konačno prestane i da se omogući izučavanje bosanskog jezika. 

Iz SDA ističu da nije dovoljna samo konstatacija međunarodne zajednice da je pitanje naziva jezika u službenoj upotrebi u BiH riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

- Potrebna je akcija, posebno OHR-a i OSCE-a, kako bi se ova odrednica Dejtona primijenila u praksi - navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da će SDA poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme zaštite u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka i svih drugih na obrazovanje na maternjem jeziku. 

Glavni odbor SDA podržava stav Predsjedništva Stranke da, dok se ne steknu normalni uslovi za odvijanje redovne nastave u školama na području RS-a, da se putem Vlade FBiH i kantona iznađe mogućnost finansiranja alternativnih vidova obrazovanja u edukativnim centrima za djecu u Konjević Polju i Vrbanjcima, kao i drugim mjestima gdje se ukaže potreba. 

Glavni odbor SDA je osudio napade na bošnjačke povratnike u Tomislavgradu i Čitluku, te traži od vlasti ovih kantona da poduzmu mjere kako se ovakvi i slični slučajevi ne bi događali. 

Glavni odbor SDA je podržao odluku Predsjedništva Stranke da se formira tim na čelu s potpredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović koji ima zadatak da se ustavi svih kantona usklade sa Ustavom FBiH, posebno kada je u pitanju naziv jezika u službenoj upotrebi. 

Na današnjoj sjednici Glavni odbor SDA je osudio Odluku RS-a o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. 

- Poziva se OHR da bez odlaganja iskoristi svoje dejtonske mehanizme i ovu odluku stavi van snage, a njene aktere na čelu sa Miloradom Dodikom sankcionira - navodi se u saopćenju. 

Glavni odbor SDA smatra da se Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa ne može odvijati pod prijetnjom održavanja referenduma. 

U SDA smatraju da se odluka o referendumu mora odmah staviti van snage, a Strukturalni dijalog nastaviti kako bi BiH dobila efikasniju i funkcionalniju sudsku vlast. Ističu da je neprihvatljivo bilo kakvo umanjivanje postojećih nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH. 

Glavni odbor SDA odbacuje i najnovija zagovaranja Hrvatskog narodnog sabora koja se odnose na dodatne etničke i teritorijalne podjele BiH. 

- Buduće ustavne reforme mogu voditi samo reintegraciji BiH, a nikako njenoj dodatnoj dezintegraciji – ističu u SDA. 

Stranački Glavni odbor odbacuje špekulacije o navodno postignutom dogovoru za Statut Grada Mostara, navodeći da se radi o insinuacijama. 

- Do sada nije postignut nikakav dogovor, a stav SDA u odnosu na to pitanje ostaje nepromijenjen i definiran je na 6. Kongresu Stranke. Zalažemo se za jedinstven grad Mostar s više jedinica lokalne samouprave i etničkom rotacijom na mjestu gradonačelnika svake četiri godine - navodi se u saopećnju. 

SDA traži ravnopravnost svih i isključivanje dominacije bilo koga nad bilo kime. Ovi stavovi SDA će biti prezentirani i zastupani putem njihovih predstavnika u interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona uz konsultacije s Gradskim odborom SDA Mostara i KO SDA HNK. 

Glavni odbor SDA podržava stav Predsjedništva SDA da se pitanja vezana za rad Kluba poslanika SDA u državnom parlamentu rješavaju dijalogom unutar organa Stranke. 

- Traži se puno jedinstvo Kluba, poštivanje i provođenje odluka organa Stranke u radu Kluba u Parlamentu BiH - navodi se u saopćenju. 

Glavni odbor SDA usvojio je Odluku kojom se Selmo Cikotić imenuje za predsjednika Savjeta SDA, a Nermina Kapetanović za zamjenicu predsjednika. Rukovodioce stručnih odbora Savjeta kao i članove ovog tijela imenovat će Predsjedništvo Stranke, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara