Novalić -

Pitanje struje je pitanje energetske politike usklađene s modelima evropske zajednice, odnosno to je strateška energetska politika koju smo potpisali. Prihvatanjem otvorenog tržišta energije mi smo se obavezali da ćemo raditi na zbrinjavanju viška uposlenih u energetskom sektoru, te da ćemo posebno iskazati socijalnu osjetljivost u pogledu troškova za ugrožene kategorije, izjavio je u intervjuu premijer Federacije BiH Fadil Novalić. 

Pojasnio je da u praksi to znači da imamo oko 100.000 domaćinstava ugroženih kategorija. 

- Model koji imamo namjeru da primijenimo jeste da će ugrožene kategorije stanovništva potpasti pod subvenciju, dok će ostali plaćati dodatak za navedene socijalne kategorije. Primjena ovog modela znači da se cijena struje neće povećati. Naglasio bih da je ovo praksa u zemljama regiona, Srbiji i Hrvatskoj - kazao je Novalić. 
Podsjetio je da je ljetos Vlada Federacije BiH pristala na sve zahtjeve sindikata rudnika s tim da se zahtjev sindikata za povećanje cijene električne energije od 1 pf/kWh, cijeneći teško ekonomsko- socijalno stanje u kojem se trenutno nalazi Federacija BiH, razmotri tek nakon što se iscrpe druge mogućnosti finansiranja restrukturiranja rudnika, a koje se odnose na interne uštede vlasnika, te interne uštede i poboljšanja efikasnosti u samim rudnicima. 

Sindikat rudnika iz sastava Konecrna EPBiH ponovo najavljuje proteste. Novalić, međutim, kaže da nije upoznat o najavama protesta. 

- Sporazum smo potpisali s namjerom da ga poštujemo - naglasio je. 

Upitan kako će, u konačnici, biti stabiliziran Fond PIO, odnosno kako će se osigurati redovna isplata penzija, rekao je da je sporazum s penzionerima potpisan radi uspostave kvalitetnije međusobne saradnje i bržeg rješavanja nagomilanih problema naslijeđenih iz ranijeg mandatnog perioda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

- Naglasio bih da su pregovori bili partnerski i da smo vrlo brzo usaglasili zajednički cilj, a to je izgradnja stabilnijeg, efikasnijeg i ravnopravnijeg sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Da bi pristupila planskom rješavanju ovog pitanja, Vlada Federacije BiH, u okviru Reformske agende, poduzela je konkretne korake. Prvenstveno Vlada je utvrdila prijedlog rebalansa budžeta za 2015. godinu, što će značajno povećati transfer prema PIO. Dalje mjere na kojim će Vlada kontinuirano raditi su preferencijalni tretman, odnosno povoljnija osnovica za obračun doprinosa za niskoakumulative djelatnosti, kokretne mjere ublažavanja sive ekonomije i uvođenje u poreski sistem onih koji to do sada u njemu nisu bili. Reforma socijalne zaštite i penzionog sistema je dio Reformske agende - kazao je Novalić. 

Dalje je naveo da će se provođenjem reforme penzionog i invalidskog osiguranja, u proceduri uskoro naći tri nova zakona: Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH“, „Zakon o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja“ i „Zakon o doprinosima“. Ovaj sporazum predviđa i početak primjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od 1. januara 2016. godine, ukoliko do tog datuma bude usvojen na oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i objavljen u „Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine“. 

- Ponovit ću, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je opredijeljena da prioritetno usmjeri aktivnosti na sanaciju tekućeg deficita Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje da bi se penzije mogle redovnije i u što kraćem roku isplaćivati - poručio je premijer. 

Komentirajući problem deficita budžeta FBiH, Novalić je naveo da on iznosi 200 miliona KM na strani finansiranja, planiranih od MMF-a. 

- Za poređenje, posmatrajući ukupni budžet Federacije BiH, to je iznos jednak jednom mjesecu. Bez obzira na taj manjak i izostanak MMF-a, Vlada će svakako naći rješenje. U prijedlogu rebalansa za ovih 200 miliona KM je uvećano domaće dugoročno zaduživanje, a o modalitetu se još  raspravlja. Naprimjer, jedna od mogućnosti je saradnja s komercijalnim bankama koje čak u ovom momentu imaju nižu efektivnu kamatnu stopu od MMF-a. Također bez MMF-a teže pristupamo drugim svjetskim finansijskim institucijama. Vlada Federacije BiH uputila je rebalans budžeta u parlamentarnu proceduru tako da očekujemo usvajanje na narednim sjednicama Parlamenta FBiH - kazao je premijer. 

Jedno od pitanja odnosilo je na Vladine odluke da formira firmu Interas: od imena firme do njenih nadležnosti. 

- Vlada FBiH započela je pregovore s određenim strateškim partnerom o velikoj investiciji za koju Fedracija BiH mora imati prostor i to je sve što se tiče firme Interas. 
Odluka o osnivanju privrednog društva Interas uopće se ne odnosi na vlasništvo, već na upravljanje imovinom kojom sada niko ne upravlja, a to su poslovni prostori u gradovima Federacije BiH koji se sada koriste netransparentno. Riječ je o imovini koja se kontinuirano, već godinama, devastira i otuđuje te je namjera Federalne vlade njena zaštita, a nikako promjena vlasništva. Mi smo veoma dobro upoznati o činjenici da je odluka Parlamenta Federacije BiH potrebna kod prijenosa vlasništva, a ne kod prava upravljanja - rekao je Novalić za "Stav". 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara