Igor Crnadak - Foto: RFE/RL

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je, na poziv ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera, boravio u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj. 

Tijekom susreta ministra Crnatka i ministra Steinmeiera istaknuta je snažna potpora Njemačke Bosni i Hercegovini na europskom putu i provedbi reformske agende. 

Naglašeno je da je interes Njemačke postizanje trajne stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana kroz osiguranje europske perspektive za sve zemlje regije. Potvrđeno je njemačko opredjeljenje da pomogne BiH i regiji u ekonomskim i socijalnim reformama. 

Ministar Crnadak zahvalio je Njemačkoj i ministru Steinmeieru osobno na iznimno važnom angažmanu u pokretanju inicijative kojom je deblokiran proces europskih integracija BiH. 

Informirao je sugovornika o napretku postignutom u BiH posebno u posljednjih nekoliko mjeseci, istaknuvši da je Bosni i Hercegovini data prilika da uhvati korak u procesu EU integracija koju ne smije propustiti. 

Istakao je veliku ulogu koju je Njemačka kroz Berlinski proces dala projektu infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana. 

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima koji su obostrano ocijenjeni kao dobri i prijateljski i bez otvorenih pitanja. 

Ministar Crnadak je naglasio interes Bosne i Hercegovine za jačanjem ekonomskih odnosa s Njemačkom, koja je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u BiH. 

Informirao je da Vijeće ministara BiH aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme koje BiH mora provesti imaju za cilj i povećanje investicija. Istakao je da je jedan od prioriteta rada MVP BiH u budućem periodu jačanje ekonomske diplomacije. 

Ministar Crnadak je naglasio značaj pomoći koju Njemačka već godinama pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu suradnju, tehničku i financijsku. 

Dodao je da rezultati te suradnje doprinose unaprjeđenju infrastrukture, razvitku energetskog sektora i poslovnog okružja, te jačanju demokratskih odnosa i pravne države u BiH. 

Govoreći o izbjegličkoj krizi, ministar Crnadak je naglasio da BiH poduzima sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica, a koje sadrže sigurnosnu i humanitarnu komponentu. 

Dodao je da je interes BiH da bude pronađeno zajedničko sveobuhvatno rješenje za krizu, te da će BiH, zajedno sa EU i svojim susjedima, sudjelovati u radu Konferencije o istočnomediteranskim i zapadnobalkanskim rutama, koja će biti održana 8. listopada 2015. u Luxembourgu i na kojoj će biti raspravljano o rastućim migrantskim tokovima s Bliskog istoka. 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak će u popodnevnim satima održati sastanak s predstavnicima udruga bosanskohercegovačkih građana u SR Njemačkoj, na kojem će biti razmijenjena mišljenja i konkretne ideje o načinu i ciljevima većeg uključivanja bh. dijaspore u Njemačkoj u društveni i ekonomski razvitak BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara