Poslodavci TK-a razgovaraju s premijerom Novalićem o nacrtu Zakona o porezu na dobit -

Poslodavci Tuzlanskog kantona sastali su se danas s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i razgovaraju o nacrtu Zakona o porezu na dobit. 

U Tuzli je danas održana sjednica Upravnog odbora udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, te konstituirajuća sjednica Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona, na kojoj su se razmatrale odredebe nacrta Zakona o porezu na dobit. 

Povodom nacrta ovog zakona, na koji poslodavci imaju određene primjedbe, premijer Novalić kazao je da se radi o jednoj mjeri koja je u reformskoj agendi usaglašavanja i harmonizacije poreza s EU, po osnovu Sporazuma o pridruživanju koji je stupio na snagu 1. jula ove godine. 

Naime, zahtjev iz tog Sporazuma, i zahjtev koji se dalje implementira u međunarodnoj zajednici i MMF-u, jeste da pri izvozu ne deformiramo njihovo tržište, da ne podupiremo izravno izvoz, a mi smo ga podupirali do sada, kazao je Novalić.
 
"Imali smo slučaj, ukoliko je izvoznik izvezao 30 posto proizvoda i usluga, oslobađa se poreza na dobit" dodaje Novalić. 

"A to se smatra deformacijom i od nas je izričito traženo da to ukinemo, jer na taj način ne možemo na tržište EU. Mi smo to počeli obrađivati i naša ideja je da ne pristanemo baš tako brzo na taj zahtjev" navodi on. 

Naglašava de će Vlada FBiH ići u smjeru da mijenja tih 30 posto, u smislu da ukoliko je neko izvoznik 70 posto, neka bude oslobođen 70 posto. Ako je izvoznik 30 posto, neka bude oslobođen 30 posto, jer je do sada bio slučaj da se za 30 posto izvoza, izvoznik oslobađa 100 posto. U tom pravcu bismo vodili pregovore, ukoliko to ne bi uspjelo, onda bismo vršili harmonizaciju poreza na dobit s RS-om, jer tamo postoji olakšica da se na reinvestiranu dobit ne plaća porez - kazao je on. 

"U svakom slučaju bit će harmonizacija, a mi bi voljeli kada bismo išli u pravcu oslobađanja za onaj procenat za koji ste vi izvoznik"rekao je premijer Novalić. 

"Kao što je od početka rada ove Vlade FBiH običaj da se sastaje s poslodavcima, kako bi se iznijele naše potrebe i problemi, a predstavnici vlasti mogli odgovoriti na koji način riješiti te probleme, to je i danas slučaj" kazao je Sejfudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

"Danas razgovaramo o Zakonu o porezu na dobit, koji je usvojen u nacrtu u Parlamentu FBiH, želimo da nam premijer FBiH iz prve ruke kaže zbog čega je predložen ovakav tekst Zakona, i da mi kao poslodavci ukažemo na to da se ne slažemo s određenim odredbama i da ćemo tražiti da se te primjedbe ugrade onako kako predlažu poslodavci, naglasio je Čengić. 

Istakao je da će poslodavci insistirati na tome, te izrazio nadu da će imati razumijevanje u Vladi FBiH.
 
"Ne smijemo ni u kojem slučaju dozvoliti da nam izvoz ne bude stimuliran"dodao je Čengić. 

"U dosadašnjem Zakonu svi oni koji su izvozili preko 30 posto svojih proizvoda i usluga bili su oslobođeni poreza na dobit, a u novom Zakonu je to izbačeno. Mi smatramo da to nije stimulativno za razvoj bh. privrede, posebno izvoza, koji je najkvalitetniji dio poslovanja. Na bazi izvoza dolazimo do novih sredstava, koja se opet ulažu u razvoj BiH" smatra Čengić.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara