žena - Foto: Arhiv
 

Predsjednica Asocijacije poduzetnica u Bosni i Hercegovini "One" Aida Zubčević istakla je da je BiH u pogledu razvoja ženskog poduzetništva u dobrom položaju u odnosu na zemlje regije, ali da za Evropom "malo kaska" jer nema razvijenu strategiju i podatke o broju "ženskih" firmi u BiH, te da su to dvije stvari na čijem će rješavanju insistirati.

To je izjavila povodom konferencije "Žensko poduzetništvo - motor za stvaranje radnih mjesta", koju je danas u Sarajevu organizirala Asocijacija poduzetnica u BiH "One", u partnerstvu i uz podršku Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Evrope (SEECEL) iz Zagreba. 

Učesnici konferencije su predstavnice nacionalnih poslovnih udruženja, institucija, te međunarodnih organizacija iz BiH. 

Zubčević je naglasila da su u pogledu statističkih podataka o broju ženskih firmi napravljeni mali pomaci u Federaciji BiH, te da te podatke ima statistički zavod, jer kako je pojasnila, postoji rubrika pri predaji statističkog lista na kraju godine u kojoj se upisuje da li je firma ženska ili muška, i koliki je procent vlasništva.

Dodala je da Republika Srpska još  nema taj statistički podatak te da se nada da će ubrzo postojati takvi podaci za cijelu BiH. 

Pojasnila je da će na današnjoj konferenciji predstaviti projekt u završnoj fazi, a to je "Žensko poduzetništvo - motor za stvaranje radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi", u kojem je učestvovalo devet zemalja jugoistočne Evrope. 

Cilj projekta je, kako je rekla, promoviranje poduzetništva u tim zemljama, kreiranje zajedničkih alata za jačanje žena poduzetnica, kao i stvaranje ambijenta za promjenu odnosa prema ženskom poduzetništvu i stvaranje boljih uvjeta za njegov razvoj.

Zubčević smatra da žene u BiH nisu dovoljno prepoznate u svijetu biznisa i ističe da zbog toga i prave ovakve promocije, da bi pokazale "koliko ima snažnih i moćnih žena koje doprinose ekonomskoj stabilnosti BiH".

Generalna direktorica firme Bekto Precisa Enisa Bekto kazala je da prvo moramo odustati od stalne prepreke, a to je podjela poslova na "ženske i muške", te da treba krenuti od pretpostavke da su svi poslovi jednaki za sve.

Mišljenja  je da je formula za uspjeh "samo rad", te da žensko poduzetništvo u svakom slučaju može biti motor za stvaranje radnih mjesta jer, kako je rekla, žene drugačije pristupaju problemima i izazovima. 

- Dok se muškarci fokusiraju samo na jedan problem i posao, žene imaju mogućnost multitaskinga i objektivnije gledaju na probleme i njihovo rješavanje - istakla je Bekto. 

Oznake: #BiH #žene #biznis
Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara