Amir Zukić, generalni sekretar SDA BiH - Foto: Informativa.ba

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić smatra da bi se donošenjem novog Zakona o tehničkoj kulturi u FBiH riješio sistem organiziranja te važne oblasti od općeg društvenog interesa kao važne pretpostavke uspješnog razvoja te društvene djelatnosti. 

Zukić je podnio inicijativu i predao radnu verziju o donošenju Zakona o tehničkoj kulturi Federacije BiH kojim bi se uredila oblast tehničke kulture. 

- Osnovni cilj Zakona o tehničkoj kulturi je razvitak i obrazovanje, unapređivanje inovatorstva, širenje naučnih i tehničkih dostignuća, afirmiranje tehničkih sportova i naučnotehničkog osposobljavanja građana - pojasnio je. 

Istakao je da bi se tehnički odgoj i obrazovanje djece te razvoj mladih talenata u toj oblasti razvijao po nastavnom planu i programu za osnovnu i srednju školu, ali i u okviru ostalih vannastavnih aktivnosti. 

U radnoj verziji Zakona nabrojani su tehnički sportovi i to motorna pilotaža, jedriličarstvo, automobilizam, motociklizam, kajakaštvo, motonautika, karting, ronilaštvo, radiogonometrija, aviomodelarstvo, brodomodelarstvo, automodelarsvo, raketarstvo, robotika i padobranstvo. 

- Pored toga što bi se zadovoljile potrebe društva, stvorile bi se pozitivne navike za korištenje slobodnog vremena djece, omladine i građana - kazao je Zukić. 

S ciljem bavljenja i razvijanja tehničke kulture i naučno-tehničkog stvaralaštva, smatra da se građani mogu udruživati u osnovne organizacije tehničke kulture - klubove i društva koji djeluju u općinama, kantonima i Federaciji, kao asocijacije osnovnih organizacija u općini i kantonima Federacije BiH se mogu osnivati udruženja tehničke kulture. 

- Javne potrebe i interesi FBiH u ovoj oblasti tehnike bi bile tehničko obrazovaje djece i omladine, usavršavanje talentirane djece i omladine, tehničko obrazovanje i osposobljavanje grđana za zadatke odbrane, organiziranje naučno-tehničkih manifestacija i sudjelovanje na međunarodnim manifestacijama, briga i organizacija muzejskih aktivnosti iz oblasti tehnike i mnoge druge korisne za djecu, mlade, građane i društvo - rekao je Zukić, saopćila je Služba za odnose s javnošću Stranke demokratke akcije. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara