Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu i odgovarao na njihova pitanja. 

Zvizdić je iskazao zadovoljstvo što se može obratiti u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, države koja prvi put u svojoj historiji predsjedava Komitetom ministara Vijeća Evrope, „što za nas u BiH predstavlja izvanrednu priliku za političku afirmaciju naših društvenih vrijednosti utemeljenih na poštivanju ljudskog dostojanstva i zaštiti ljudskih prava, ali i za promociju naših ekonomskih, kulturnih i turističkih potencijala“. 

Isto tako, naveo je on, jedan od bitnih prioriteta našeg predsjedavanja jeste i namjera da se predstavimo širokoj zajednici evropskih naroda kao kredibilan partner i konstruktivan faktor u evropskim i međunarodnim odnosima. 
Dodao je da je predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope i prilika „da naglasimo veliki napredak koji je region jugoistočne Evrope ostvario u posljednje dvije decenije, tokom kojih je u potpunosti ostao privržen kontinuiranim i konzistentnim naporima u dosezanju evropskih standarda i postizanju evopskih vrijednosti“. 

- Put BiH ka evropskim integracijama je u različitim periodima bio opterećen različitim problemima, pa i dugogodišnjim zastojima, ali evropsko opredjeljenje bh. društva nikada nije bilo dovedeno u pitanje. I upravo tu činjenicu, taj osjećaj većine građana BiH da de facto pripadamo Evropi i da evropski put BiH nema alternativu, želim posebno podcrtati, jer to pokazuje naše jasno određenje i spremnost da realiziramo sve obaveze koje na vrlo kompleksnom i zahtjevnom putu evropskih integracija stoje pred nama - istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Naveo je da je, uz sve probleme s kojima se suočavamo, dobra atmosfera obilježena pozitivnom političkom voljom prisutna u BiH još od posljednjih općih izbora, „što je dalo dodatni podstrek i evropskim i ekonomskim procesima u BiH“. 

Zvizdić je istaknuo da su zastoji na evropskom putu prevladani i „da smo značajno dinamizirali procese evropskih integracija s osnovnim ciljem da što prije dosegnemo aktuelne statuse zemalja u regionu“. 

Naveo je neke bitne događaje i pokazatelje koji govore u prilog postojanju pozitivne političke volje i spremnosti na postizanje unutrašnjeg dogovora i ubrzanog usvajanja niza strategija i zakona kojima je unapređen evropski put i ojačan ekonomski i pravno-regulatorni okvir. 

Pomenuo je njemačko-britansku inicijativu koja je uslijedila odmah nakon općih izbora u BiH u oktobru 2014. godine, „kojom je definiran novi pristup za BiH, što je omogućilo pokretanje brojnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u cilju dostizanja standarda upravljanja i održivog razvoja zemalja članica EU“. 

Podsjetio je da su početkom 2015. Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH, kao i lideri svih političkih partija u BiH usvojili i potpisali Izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji. U junu 2015. je, sedam godina poslije potpisivanja, stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je uspostavljeno blisko partnerstvo između EU i BiH. 

- U julu je usvojena Ekonomska reformska agenda BiH za period 2015 - 2018. godine, kojom su definirane brojne reformske mjere u oblasti javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, reforme socijalne zaštite, vladavine prava i reforme javne uprave. 

Usvojene su brojne strategije i akcioni planov, poput Strategije za borbu protiv korupcije, Strategije za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, Strategije pravnog sektora, Strategije za borbu protiv nasilja nas ženama i djecom i nasilja u porodici, kao i brojni zakoni, od kojih bi posebno podcrtao donošenje novog zakona o radu u FBiH, usklađenog s evropskim smjernicama - naveo je Zvizdić. 

Po njegovim riječima, kredibilna provedba navedenih, ali i brojnih drugih dokumenata i mjera već je počela davati pozitivne rezultate, tako da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u blagom porastu. 

Ipak, potcrtao je Zvizdić, i pored pozitivnih trendova i dalje smo suočeni s problemima koji svoje izvorište imaju u vrlo složenom političkom ustrojstvu i kompliciranim i dugim procedurama postizanja konsenzusa o brojnim pitanjima suštinski važnim za realizaciju ključnih prioriteta, a to su: daljnji put ka evropskim integracijama, ekonomski razvoj i vladavina prava. 

- Želim još jednom jasno da podvučem da evropske integracije, ekonomski rast i zapošljavanje, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma nemaju alternativu, i jesu i bit će ključne smjernice rada Vijeća ministara i svih institucija BiH u mandatnom periodu - kazao je Zvizdić. 

Govoreći o trenutnim događanjima u Evropi u vezi s migrantima i izbjeglicama, naveo je kako misli da „uopće ne trebamo biti iznenađeni posljednjim izbjegličkim talasima i mislim da za bilo koga ne treba predstavljati šok želja izbjeglica da odu što dalje od nasilja i terora u svom dvorištu“. 

- Posebno ne bi trebali biti iznenađeni njihovom jasnom namjerom da svoj privremeni ili stalni boravak ostvare na teritoriji Evropske unije, upravo zbog vrijednosti na kojima je utemeljena i na kojima se temelji EU, a to su poštivanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i zaštita ljudskih prava, uključujući i prava osoba koje pripadaju manjinama - kazao je Zvizdić. 

Ali, dodao je on, stječe se utisak da je dolazak izbjeglica izazvao haos i potrese bez presedana u historiji Evropske unije. Podizanje visokih metalnih ograda i zatvaranje željezničkih linija i autocesti bili su neočekivani odgovori pojedinih članica EU koje baštine humane vrijednosti koje su stoljećima nadahnjivale čitav napredni svijet. 

- Da li je neko od Vas, koji su posvetili cijeli svoj radni vijek borbi za evropske vrijednosti, a znam da u ovoj sali ima mnogo takvih, zaista na trenutak povjerovao da će dolazak stotinu ili nekoliko stotina hiljada izbjeglica ugroziti naš način života? Mi svi znamo da se to ne može dogoditi i da je riječ o iracionalnom i neopravdanom strahu. Ali, takav strah, praćen nesolidarnošću i sebičnošću, može ugroziti naše jedinstvno i našu stabilnost - istaknuo je Zvizdić. 

Po njegovim riječima, kakve god daljnje aktivnosti poduzimali, „to moramo učiniti blagovremeno i jedinstveno“. 
Zvizdić je podsjetio da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, tokom redovnog godišnjeg obraćanja o „Stanju unije“ predložio plan za „brzo, odlučno i sveobuhvatno“ rješenje evropske izbjegličke krize, koja uključuje obavezne kvote prijema izbjeglica za svaku zemlju članicu EU. 

- Vjerujem da bi Vijeće Evrope trebalo ozbiljno razmotriti mogućnost da se ovaj plan proširi na svih 47 zemalja članica naše organizacije. Bila bi to dobra gesta toliko potrebnog razumijevanja i solidarnosti. U slučaju takve odluke i BiH bi bila spremna da, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, preuzme svoj dio odgovornosti i obaveza - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

On je apelirao na sve zemlje članice da demonstriraju dobru volju i podrže one države koje su naročito pogođene izbjegličkom krizom, kako bi se osigurali neophodni uvjeti za ublažavanje i izbjegavanje humanitarne katastrofe mnogo prije nego nastupe hladni zimski dani. 

- BiH još uvijek nije bila pogođena izbjegličkom krizom. I pored toga, pažljivo nadziremo situaciju i djelujemo u skladu s usvojenom planom za postupanje u slučaju povećanog broja migranata, odnosno izbjeglica. Naš glavni fokus je stavljen na dvije tačke: na humanitarni segment koji podrazumijeva osiguranje adekvatnog smještaja, hrane, medicinske pomoći, odjeće, te ispunjavanje osnovnih higijenskih uvjeta, dok drugi fokus uključuje sigurnosne mjere - naveo je Zvizdić. 

To, dodao je, podrazumijeva pravovremeno i organizirano registriranje izbjeglica, te detaljnu evaluaciju i procjenu, kojom će se identificirati oni individualci koji bi mogli predstavljati terorističku ili bilo koju sigurnosnu prijetnju za državu, region ili Evropu u cjelini. 

- Želim biti precizan kada govorim o poziciji moje zemlje - spremni smo pomoći, jer to smatramo moralnom obavezom ali, ukoliko EU zatvori svoje granice i izbjeglice se nađu zarobljene u BiH, bit ćemo limitirani s kapacitetima koje možemo podnijeti logistički i finansijski jer, podsjećanja radi, BiH se još uvijek mora nositi s hiljadama interno raseljenih osoba iz rata 90-tih - kazao je Zvizdić. 

S druge strane, naveo je on, ukoliko granice s EU ostanu otvorene, BiH neće imati problema da osigura neometan i redovan tranzit za izbjeglice, što bi podrazumijevalo osiguravanje adekvatnih centara preko kojih će se organizirati transport u pravcima željenog cilja za izbjeglice. 

- Ne očekujem ozbiljan broj zahtjeva za azil u BiH, jer je već očigledno da našu zemlju, kao i zemlje regije, izbjeglice vide samo kao tranzitnu tačku, a ne kao poželjnu destinaciju - kazao je. 

Zvizdić je skrenuo pažnju i na pitanje trgovine ljudskim bićima, kao vrlo ozbiljan problem s kojim se susreće i BiH. 

- U posljednje vrijeme smo uspjeli napraviti značajan napredak u rješavanju ovog pitanja, ali u svjetlu izbjegličke krize koja je pogodila zapadni Balkan, strahujemo da će poteškoće koje smo uspješno prevazišli ponovo isplivati na površinu. Zloupotreba unesrećenih izbjeglica od strane trgovaca ljudima i krijumčara je jedan od najgorih zločina, koji ne smije proći nekažnjeno. Moramo ulagati kontinuirane napore kako bi se našlo najefikasnije rješenje za ublažavanje, ako već ne za iskorjenjivanje ovog fenomena - naveo je Zvizdić. 

Po njegovim riječima, još jedno važno pitanje koje opterećuje naše društvo, je terorizam. Kazao je da BiH podržava i zalaže se za Akcioni plan Vijeća Evrope za borbu protiv radikalizma i terorizma, kao i dodatni protokol na Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju terorizma, koji se odnosi na strane borce. 

- Predsjedavajući Komiteta ministara i ministar vansjkih poslova BiH Vas je već obavijestio da smo kroz predsjedavanje BiH Vijećem Evrope, nakon intenzivnih konsultacija s ostalim članicama, uspjeli da postignemo konsenzus i odredimo datum za potpisivanje protokola. To će se obaviti na ceremoniji u Rigi, Letoniji, a događaj je planiran za 22. oktobar 2015. godine. Koristim ovu priliku da pozovem sve zemlje članice da prisustvuju ovom događaju i potpišu ovaj vrlo značajan dokument - kazao je Zvizdić. 

Dodao je da paralelno s korištenjem postojećih pravnih instrumenata, Vijeće Evrope treba posebno intenzivirati svoju izuzetno efektivnu bazu, kada je u pitanju borba protiv mržnje, netolerancije i radikalizacije. 

- Naša glavna poruka je da jedino društvo koje je bazirano na ravnopravnosti, prihvatanju raznolikosti i poštovanju ljudskih prava može biti prosperitetno i zdravo društvo - kazao je između ostaloga predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara