Novalić - Foto: Arhiv

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je da bi za sedam dana trebala zasjedati oba doma Parlamenta Federacije BiH. 

- Iako nemamo parlamentarnu većinu, u Vladi Federacije imamo normalan rad u tehničkom smislu. Parlament je ocijenio da danas vanredno zasjeda Dom naroda, a insistirali smo da sedam dana kasnije, prije 10. oktobra, budu održane redovne sjednice oba doma - kaže Novalić. 

Na dnevnom redu ovih sjednica, kaže, naći će se oko osam zakona, među kojima je, „rebalans budžeta, Zakon o preferencijalnom iznosu doprinosa i obaveza za poljoprivredu, tekstil, stara zanimanja i za taksiste, te zakoni o blagajničkom poslovanju, o stranom ulaganju“. 

- Bez obzira na to što nemamo parlamentarnu većinu mislimo da su to zakoni koji moraju ići i koji su potpora prvom zapošljavanju, gdje ne bismo trebali imati opoziciju kada su u pitanju reforme, očekujemo stvaranje šireg fronta parlamentarne većine od kojih će dio biti iz opozicije. Na primjeru usvajanja Zakona o radu vidjeli smo da biti opozicija u odnosu na vlast ne znači biti i opozicija u odnosu na interes države i naroda - istakao je Novalić. 

Potvrdio je da će penzije za septembar biti isplaćene do 10. oktobra. Moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru produžen je do kraja 2015.godine. 

Također, do kraja  godine, ističe, definirat će se trajna mjera u ovoj oblasti, a to je da će „sveukupni javni sektor ići na sistem jedan naprema tri“, što znači da će tri zaposlenika odlaziti kroz penzioni sistem ili napuštanje, a zapošljavati jedan. To je načelan princip koji će se dalje usaglašavati. 

- Ovaj sistem će zaživjeti od Nove godine s tim što se mora izmijeniti Zakon o državnim službenicima, gdje ćemo dopustiti liberalnije kretanje iz jedne službe u drugu - kazao je, dodajući da je od 1. aprila povećan broj uposlenih na 6.000, a 800 je manje nezaposlenih. 

Govoreći o budžetu naglasio je da se do decembra moraju nadoknaditi nedostajućih 200 miliona KM na strani finansiranja, planiranih od MMF-a. 

- Za poređenje, posmatrajući ukupni budžet Federacije BiH, to je iznos jednak jednom mjesecu. S obzirom na taj manjak i izostanak MMF-a, nećemo moći zatvoriti kompletan decembar, ali ćemo svakako naći rješenje. U prijedlogu rebalansa za ovih 200 miliona KM je uvećano domaće dugoročno zaduživanje, a o modalitetu se raspravlja. Naprimjer, jedna od mogućnosti je saradnja s komercijalnim bankama koje čak u ovom momentu imaju nižu efektivnu kamatnu stopu od MMF-a. Također bez MMF-a teže pristupamo drugim svjetskim finansijskim institucijama - kazao je Novalić. 

O mogućnosti nastavka pregovora s MMF-om od naredne godine naveo je da „Vlada FBiH, koja je krenula s ispunjavanjem ugovornih uvjeta MMF-a, ima namjeru pregovarati da se umjesto stand-by aranžmana koji je kratkoročan, aplicira produženi aranžman s dužim rokom otplate“. 

Za potpunu primjenu Zakona o radu potrebno je donijeti kolektivne ugovore. Sa svoje strane Vlada FBiH je svoj posao završila kada je Zakon o radu usvojen. Dogovorene kolektivne ugovore Vlada će primijeniti na kolektivne ugovore koja se tiču državne službe, BH Telecoma, elektroprivreda i Željeznica. 

- Do 20. decembra trebaju se završiti kolektivni ugovori, a ako se to ne desi postoji rok produženja 90 dana. To znači da 20. marta više nema manevarskog prostora ni za koga. U tom slučaju Vlada bi donijela uredbu koja garantira minimum prava, ali vjerujem da će svi svjesni tog ograničenja napraviti kolektivne ugovore u svim branšama - naglasio je Novalić. 

Također, smatra da bi se mogao ispoštovati rok do 15.novembra, što se tiče Federacije da se preda prvi izvještaj o provedbi Reformske agende. 

Prema Akcionom planu, Reformska agenda ima 51 aktivnost, od čega je Vlada FBiH, do sada, provela devet, a  radi na novih 17 aktivnosti. 

To su, kaže Novalić, Akcioni plan Reformske agende 2015 - 2018. Matrica nosilaca aktivnosti s  rokovima za izvršavanje istih, Zakon o uvezivanju nedostajućeg radnog staža - Zakon o uplati neuplaćenih doprinosa po osnovu PlO-a, Reforma PlO-a, Sanacija deficita i poboljšanje likvidnosti zavoda PIO, „Borba" protiv sive ekonomije, prvo zapošljavanje i zapošljavanje nakon dužeg odsustva. 

Također, Vlada FBiH radi na reorganizaciji državnih organ, izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, rebalansu budžeta FBiH za 2015. godinu, ugrađivanju naknada koje nemaju karakter plaće u poreznu osnovu. 

Ostali prioriteti Vlade do kraja decembra su poljoprivreda - potencijal za zapošljavanje, harmonizacija plaća u državnim organima, kolektivni ugovori, izmjena Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja - cargo uvoz, sistem povrata, kao i aktivnosti koje provodi s Vladom RS-a: akcize na duhan i pivo, putarine - 10 feninga/litar goriva, Zakon o državnoj službi i registracija automobila, cestarine. 

- Ova godina je fokusirana na tri stvari: na radno pravno zakonodavstvo zaključujući s kolektivnim ugovorima, na sprječavanje rasta javnih troškova državnih službenika (tiče se Zakona o državnim službenicima koji će veoma brzo ugledati svjetlo dana) i na podupiranje zapošljavanja - izjavio je Novalić. 

Naglasio je da naredne godine na red dolazi poslovno okruženje, privredni sudovi, registracije, dozvole i također podupiranje zapošljavanja, dok 2017. godine Vlada FBiH trebala bi se baviti javno privatnim partnerstvom, koncesijama, iskorištavanjem resursa te privlačenjem investicija. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara