Bosni i Hercegovini će biti dostupna dalja finansijska pomoć Europske unije za potrebe jačanja otpornosti na buduće prirodne katastrofe, istakao je danas ambasador Lars-Gunnar Wigemark na međunarodnoj konferenciji s ciljem ocjene napretka ostvarenog nakon prošlogodišnje donatorske konferencije.


Na dešavanju koje je okupilo predstavnike Bosne i Hercegovine, Srbije, Europske unije i međunarodnih organizacija, uključujući Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Svjetsku banku, ambasador Wigemark je istakao da će se nakon osiguranih 42 miliona eura za BiH i 30 miliona eura za Srbiju osigurati dodatna 41 miliona eura (BiH) i 62 miliona eura (Srbija) u okviru dalje podrške oporavku od poplava i upravljanju rizicima od poplava. Ambasador je naglasio da je zajednički cilj za budućnost izbjeći da slične ili druge katastrofe izazovu takav stepen uništenja po stanovništvo, okoliš, kulturnu baštinu, kao i zajednice i privredne djelatnosti.

U svom obraćanju na otvaranju konferencije, ambasador Wigemark je naglasio:

„Svi se jako dobro sjećamo poplava i njihovih razornih posljedica na porodice, domove, privredne djelatnosti, škole i javne usluge. Nažalost, ovakve vrste prirodnih katastrofa će postati i učestalije, još razornije i nasilnije i to posebno uslijed klimatskih promjena.

Iz tog razloga smatram da se ova konferencija ne bi trebala usmjeriti samo na praćenje i analizu napretka ostvarenog u kontekstu sredstava koja su donatori obećali u julu prošle godine, već također trebamo razmotriti na koji način primijeniti preventivne mjere kako bi se spriječilo da buduće katastrofe imaju ovako razorne posljedice. Naravno da ne možemo spriječiti pojavu katastrofa, ali možemo unaprijediti naš odgovor na njih.

Na donatorskoj konferenciji u Briselu prošlog jula pod motom „Obnovimo zajedno“, u organizacijiFrancuske i Slovenije, Europska unija je obećala ukupno oko 200 miliona eura za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. U Bosni i Hercegovini, do sada se gotovo 9.000 već vratilo u svoje domove, a do kraja godine očekuje se povratak još 2.000 porodica. Završena je sanacija i opremanje 104 škole i vrtića za 46.000 djece, učenika i nastavnika. Važno je istaći da smo osigurali podršku za 56 malih i srednjih preduzeća ovdje u BiH, čime smo dali doprinos zadržavanju i generiranju preko 2.000 radnih mjesta. Sve u svemu, osigurali smo rezultate za preko pola miliona građana u Bosni i Hercegovini.

U interesu je svake zemlje da usvoji i provodi stabilne politike prevencije od poplava, da zajednički djeluje protiv klimatskih promjena, da i dalje radi na zaštiti naših riječnih tokova, uključujući i prvu liniju odbrane od poplava i jačanje kapaciteta za odgovor na krizne situacije. Akcioni plan za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH za period 2014. do 2017. godine usvojen je u januaru ove godine i predstavlja jedan od uspješnih primjera u ovoj oblasti, te bih čestitao BiH na usvajanju ovog akcionog plana. Sada je potrebno da ubrzano pređemo na provedbu te dodatna ulaganja u kapacitete i stručnost, čime projekte zaštite od poplava dovodimo do njihove pune zrelosti.“

Pročitajte cijeli govor ambasadora Wigemarka ovdje: http://europa.ba/?p=36435

Pročitajte brošuru o analizi nedostataka čiju je izradu naručila Europska komisija ovdje: Link

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara