Predstavljen izvještaj Svjetske banke: Ekonomija Srbije se vratila u zonu rasta -

Ekonomija Srbije se vratila u zonu rasta, sa jednim procentom više u odnosu na isti period prošle godine, ocjenjeno je na prezentaciji redovnog izvještaja Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu.

Kako je predočeno rast bi bio veći da ove godine nije bilo suše zbog čega je poljoprivredna proizvodnja opala za oko deset posto.

Ekonomista Svjetske banke za Srbiju Lazar Šestović je rekao da se za 2016. godinu procjenjuje rast srbijanske ekonomije za 1,5 posto.

"To je i dalje ispod potencijala Srbije i srbijanske ekonomije, ali je to nešto što je sasvim realno da se ostvari. Na neki srednji period očekujemo znatno veću stopu rasta, u skladu sa stopom rasta u regionu", ocijenio je predstavnik Svjetske banke u Srbiji.

Govoreći o javnim finansijama Šestović je naveo da je Srbija jedan od najboljih primjera kako može da se napravi rez u javnoj potrošnji i smanjenju deficita.

"Prošle godine smo pričali o sedam do osam procenata BDP-a, sada pričamo u duplo manjem iznosu, a vrlo je moguće da će u 216. godine biti ispod toga. Do tog niskog deficita je došlo zbog smanjenja prihoda i smanjenja javne potrošnje i to se reflektuje da, posle dugog perioda, da je javni dug u nekoj stagnaciji", rekao je Šestović u predstavništvu Svjetske banke (WB) u Beogradu tokom prezentacije izvještaja.

On je naveo da se u toku 2016. godine očekuje inlacija oko četiri posto, te da se 23 posto odobrenih kredita u Srbiji ne servisira uredno što stvara veliko optrećenje na banke.

- Poplave prouzrokovale da Srbija ima najmanji ekonomski rast u regionu -

Odgovorajući na pitanje zašto srbijanska ekonomija ima najmani rast u regionu i da li je to problematično, šef Kancelarije Svjetske banke u Srbiji Tony Verheijen je objasnio da je to bilo očekivano jer fiskalna konsolidacija na početku daje rezultat niskog rasta.

"Srbija je izašla iz situacije da je nakon poplava gdje je bila hendikepirana u raznim oblastima. Veliki utjecaj su imale poplave na cijene energenata. Cijena električne energije je morala da se ublaži. Međunarodni utjecaj je na neki način ublažio i dao korist za ekonomsku situaciju koja je dovela do toga, da bez obzira na finansijku konsolidaciju Srbija zabilježi rast", podvukao je Verheijn.

Prema njegovim riječima rezultati koje je postigla Srbija su viši nego što je Svjetska banka očekivala.

Koautor zvještaja Svjetske banke Gallina Vincelette je danas u Sarajevu izjavila da svih šest zemalja regiona jugoistočne Evrope bilježi određeni napredak ove godine i da se ekonomija ove regije oporavlja. Javne investicije su ključni pokretač tog rasta. Svaka od šest zemalja regiona se 2015. godine oporavlja.

 "Rast regiona je u prosjeku 1,8 posto. Najveći rast je u Crnoj Gori i Makedoniji, 3,4 posto, odnosno 3,2 posto. Slijede Kosovo sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto, Albanija sa 2,7 posto, BiH 1,9 i Srbija sa rastom od 0,5 posto", saopšila je Vincellete.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara