Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović - Foto: Arhiv

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u intervjuu za Dnevni avaz osvrnula se na opće stanje u obrazovnom sistemu, o problemima s udžbenicima za osnovno i srednje obrazovanje te o kršenju prave djece bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj (RS) zbog ukidanja nacionalne grupe predmeta i osporavanju bosanskog jezika, kao i o tome šta nadležna ministarstva strateški mogu uraditi na poboljšanju obrazovanja u BiH. 

Školska godina počela je 1. septembra. Iako je prošlo 15 dana, nekoliko stotina đaka bošnjačke nacionalnosti u RS-u nije sjelo u školske klupe. 

- Smatram da je ovdje riječ o intenciji da se ospori samobitnost jednog konstitutivnog naroda. FMON je uvijek na strani zakona, na strani prava djeteta, bez obzira na to iz kojeg konstitutivnog naroda to dijete dolazilo. Roditelji i djeca mogu se boriti pravnim putem, što oni i čine, i ja ne sumnjam u pozitivan ishod tog pravnog postupka, jer ovdje su narušena osnovna prava djece. Meni je neshvatljivo da sve evropske zemlje priznaju bosanski jezik, a da jedan dio BiH ne priznaje vlastiti jezik jednog naroda, konstitutivnog naroda, a samim tim i da ga imenuje onako kako želi - kaže Dilberović.  

Navela je da kontinuirano prateći i analizirajući stanje na terenu, FMON posjeduje podatke koji pokazuju poštivanje u izboru jezika i nacionalne grupe predmeta u obrazovanju. 

- Kantonalni zakoni o osnovnom obrazovanju garantiraju ravnopravnost upotrebe, sva tri službena jezika i oba službena pisma u osnovnom obrazovanju - podsjetila je ministrica obrazovanja i nauke FBiH.  

Kada je u pitanju nacionalna grupa predmeta, prema evidenciji kojom raspolažemo, navela je ona, u Federaciji BiH izučava se na onim područjima i mjestima gdje je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave. 

- Na univerzitetskom nivou također je evidentno da se na katedrama za jezike poštuje nominacija jezika prema Ustavu BiH - istakla je Dilberović. 

Nastavni planovi i program polazišna su osnova udžbeničkog sadržaja. 

- Dakle, treba reformirati nastavne planove i programe, pa koncepciju udžbenika. Važno je naglasiti da ovo ministarstvo provodi i projekt "Nabavka besplatnih udžbenika", za koji se svake godine izdvajaju znatna sredstva za sufinansiranje nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe, kao i da se od 2012/2013. godine radi na primjeni principa "Jedan predmet, jedan udžbenik" - rekla je ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović u intervjuu za današnje izdanje  Dnevnog avaza.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara