Pan-euro mediteranska (PEM) konvencija omogućava našim privrednim subjektima da razviju i unaprijede svoju proizvodnju i da otvore nova radna mjesta - izjavio je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbičanin. 

U VTKBiH danas se održava radionica o temi „Prednosti primjene PEM konvencije za privrednike“ čiji je cilj da se privredni subjekti i špediteri upoznaju  o promjenama koje donosi primjena PEM konvencije da bi se što bolje pripremili i iskoristili mogućnosti koje im ona pruža. 

- Prednosti PEM konvencije za bh. privrednike ogledaju se u tome što oni mogu repromaterijale koristiti iz svih zemalja potpisnica konvencije i ugraditi u svoj proizvod, a onda proizvod izvesti pod povlaštenim uslovima bez plaćanja carina u sve ove zemlje potpisnice konvencije - pojasnio je Podbičanin. 

Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Duljko Hasić je kazao da Komora i Institut u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Upravom za indirektno oporezivanje BiH nastavljaju edukaciju i u oblasti primjene PAM konvencije i njenim prednostima za privrednike u BiH. 

Hasić je naveo da je PEM konvencija namijenjena prvenstveno izvozno orijentiranim preduzećima u svim oblastima. 

- PEM konvencija predstavlja jedinstven pravni instrument kojim se definišu pravila porijekla, prvenstveno ona koja se odnose na dijagonalnu kumulaciju proizvoda i prednosti načina sticanja preferencijalnog statusa za naše privrednike - dodao je Hasić. 

Ugovorne strane PEM konvencije su Evropska unija, EFTA zemlje, učesnice barcelonskog procesa i učesnice u procesu stabilizacije i pridruživanja. 

- To je jedna široka zona slobodne trgovine gdje se i privrednicima iz BiH pruža mogućnost da mogu koristiti pogodnosti koje pruža PEM konvencija, a koje se prvenstveno odnose na zajednička ulaganja, zajedničku proizvodnju i proširenje ukupnog obima poslovne saradnje. Našim proizvođačima pruža mogućnost kreiranja sopstvenog proizvoda, racionalnije i efikasnije korištenje domaćih izvora i mogućnosti pristupa tržištima ovih zemalja - dodao je Hasić. 

To će, po njegovim riječima, povećati atraktivnost naše zemlje za strane investicije i unaprijediti ukupnu trgovinsku saradnju i smanjiti veliki trgovinski deficit koji ima BiH s ovim zemljama. 

Oznake: #PEM #izvoz #BiH
Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara