Osmanovič - Foto: Arhiv

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je domaćin sastanka Odbora donatora koji je organiziran u Sarajevu, a na kojem se razmatraju pitanja u vezi s napretkom  u oblasti protuminskih akcija u BiH i planovima u procesu deminiranja. 

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović upozorio je da je u BiH još više od 9.000 sumnjivih mikrolokacija na kojima se, prema procjenama, nalazi više od 120.000 mina.

- Uklanjanje zaostalih mina predstavlja ogroman posao, koji zahtijeva velika finansijska sredstva i napore, ali na nama je da te aktivnosti ubrzamo - istaknuo je Osmanović u izjavi za medije datoj neposredno uoči početka sastanka s Odborom donatora.

Podsjetio je na činjenice da je 2,3 posto ukupne teritorije BiH minski kontaminirano, te da 15 posto bh. stanovništva živi u neposrednoj blizini tih područja, a što je, nažalost, dovelo do toga da je u BiH u razdoblju nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma oko 1.737 osoba stradalo usljed aktiviranja mina, odnosno neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Ministar Osmanović, nadalje, navodi da je plan strategije deminiranja za period 2009. - 2015. realiziran u obimu od svega oko 50 posto, te da Ministarstvo civilnih poslova nastoji iznaći mogućnosti za ubrzanje procesa deminiranja u BiH.

Dodao je da je u tom kontekstu organiziran i sastanak s Odborom donatora, na kojem bi trebalo definirati izvore finansiranja da bi se te aktivnosti maksimalno ubrzale i koliko je moguće privodile kraju.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH je u ovom mandatnom periodu pokrenulo donošenje novog zakona o deminiranju te uspostavilo novu Komisiju za deminiranje, a u utorak je Vijeće ministara BiH postavilo v. d. direktora BHMAC-a (Centra za uklanjanje mina u BiH), čime se daju novi pozitivni impulsi donatorima i ostalima da se ozbiljno pristupi deminiranju u BiH - kazao je Osmanović, navodeći da je BiH minama najzagađenija evropska zemlja.

Kazao je, također, da su u projekciji budžeta BiH za 2016. godinu predviđena inicijalna sredstva namijenjena za deminiranje od 100.000 KM.

Izrazio  je očekivanje da će nakon konsolidiranja aktivnosti u sklopu BHMAC-a, a protiv čijeg se bivšeg direktora vodi postupak zbog sumnji koje podrazumijevaju krivičnu odgovornost, biti moguće povratiti puno povjerenje potencijalnih donatora u bh. institucije, angažirane na planu deminiranja.

Na novinarski upit o tome kada očekuje da bi BiH mogla biti očišćena od mina, Osmanović je kazao da bi to moglo uslijediti do 2025. godine, smatrajući to realnom opcijom.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara