Grad Sarajevo -

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić izjavio je danas da je uprkos finansijskim problemima Grad pozitivno poslovao u prvih šest mjeseci ove godine.

Komšić je vijećnicima Gradskog vijeća prezentirao informaciju o izvršenju budžeta Grada Sarajeva za period 1.1. - 30.6.2015. godine, te kazao da nakon što Skupština Kantona Sarajevo rebalansom budžeta nije prihvatila primjedbe Gradske uprave Grada Sarajeva, Grad je, kao jedinica lokalne samouprave, ostao bez granta. 

Komšić je kazao i to da  se situacija o problemu finansiranja pogoršala nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona i pripadnosti javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine u maju 2014. godine. 

Izmjenom metoda raspodjele prihoda od indirektnih poreza na individualne jedinice lokalne samouprave, spomenutim izmjenama i dopunama stvorena je situacija u kojoj ne postoji mogućnost da Kanton Sarajevo učestvuje u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza jedinicama lokalne samouprave, a umjesto toga, jedinice lokalne samouprave dobijaju prihodne direktno s jedinstvenog računa Federacije BiH. 

Grad Sarajevo je, međutim, u potpunosti izostavljen i ne dobija prihode s jedinstvenog računa FBiH od maja prošle godine. 

Presude Ustavnog suda Federacije BiH koje se odnose na Grad Sarajevo još nisu provedene i nadležni organi morat će da se njime pozabave. 

Komšić je podsjetio da je o nedavno donesenoj presudi  Ustavnog suda Federacije BiH, od 10. juna 2015.godine upoznata i Vlada FBiH i oba doma Parlamenta te se čeka njihova reakcija.

Vijećnici su naročito iskazali negodovanje što Skupština Kantona Sarajevo nije dozvolila gradonačelniku Komšiću da se obrati zastupnicima, te da im obrazloži problem finansiranja Grada.

Vijećnik Miroslav Živanović je  kazao da je vrijeme da vijećnici pripreme program javnog djelovanja na zaštitu prava na lokalnu samoupravu na području Sarajeva, i da budu predvodnici ovog procesa koji će građanima objasniti šta se dešava u Sarajevu. 

"Ne želimo situaciju da se gradonačelniku ne da riječ, da ne govori u kantonalnoj skupštini i da se visoki predstavnik oglašava o glavnom gradu BiH i brani instituciju gradonačelnika" kazao je Živanović i dodao da je korijen problema lokalne samouprave nepostojanje cjelovitijeg programa aktivnosti te nepostojanje afirmacije prava na lokalnu samoupravu. 

Vijećnik Gradimir Gojer je predložio raspisivanje referenduma na kojem će se građai izjasniti da li im treba glavni grad BiH, da li im treba Grad Sarajevo te od vijećnika zatražio da se izjasne o inicijativi.

Data je pauza nakon koje će vijećnici se izjasniti o finansiranju Grada Sarajeva.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara