Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“ nalazi se u ulici Avdage Šahinagića broj 5, u Starom gradu (Sarajevo) preko puta Vijećnice

Hemoroidi (šuljevi) su simptom hemoroidalne bolesti koji se ispoljavaju u vidu proširenih vena u završnom dijelu debelog crijeva i analnog kanala (čmara). Preko 80 % stanovništva /pučanstva/ boluje od njih. U najvećem broju oboljelih potrebno je hirurško liječenje. Neznatno su češći kod osoba muškog spola, u donosu na ženski (55 % : 45 %). Manifestuju se kao unutrašnji i spoljašnji.

Unutrašnji hemoroidi predstavljaju proširene vene unutrašnjeg hemoroidalnog pleksusa završnog dijela debelog crijeva (rektuma) iznad nazubljene linije (koja se nalazi na 1,5-2 cm od ulaza u čmar). Prekriveni su sluznicom završnog dijela debelog crijeva koja sadrži receptore za kontrolu stolice i vjetrova.

Spoljni hemoriodi se nalaze ispod nazubljene linije i pokriveni su kožom, pa je njihov glavni znak bol, što nije slučaj kod unutrašnjih hemoroida.

Hemoroidi preoperativno -

                 
Tromboza spoljnih hemoroida -
 
Kako nastaju hemoroidi? Arteriovenski šant je glavni uzrok nastanka hemoroida

Hemoroidi nastaju zbog direktne komunikacije (šantova) između arterija i vena hemoroidalnog pleksusa. Neka zanimanja vezana sa naprezanjem, sjedećim položajem, oboljenjima koja povećavaju pritisak u hemoroidalnim venama (ispred šanta) otvaraju šantove prenoseći pritisak na njega tako da on mehanički ostaje stalno ovoren. Zbog toga dolazi do povećanja pritiska u venama hemoroida što rezultira njihovim proširenjem koje se manifestuje kao hemoroid.

U nastanku hemoroida značajni su nasljedna slabost vezivnog tkiva, uspravan položaj čovjeka, oboljenja anlanog kanala, jetre, način ishrane, neredovne stolice (zatvor, proljev), zanimanje, bolesti jetre, tumori u karlici, slabost srca, bolesti analnog kanala, klima, psihički momenti, starost. Trudnoća, takođe, zbog uvećane maternice i ploda povećava otpor proticanju krvi iz hemoroidalnih vena, koji, zbog hormonskih promjena i genetske slabost krvnih sudova stvara idealne uslove za nastanak hemoroida. Veliki broj žena dobije hemoroide sa prvom trudnoćom (preko 80%).

Pogoršanje hemoroidalanog oboljenja u trudnoći nameće brojna pitanja koja se odnose na naš stav prema preporukama: dali prije trudnoće treba liječiti hemoroidalno oboljenje, kako liječiti bolesnice od hemororida u trudnoći, dali se u toku trudnoće mogu operirati bolesnici i koji, šta sa komplikacijama hemoroida u toku trudnoće, dokle čekati poslije poroda da se pristupi liječenju hemoroida?

Operativna terapija se može u trudnoći sprovesti u svakom momentu koji indicira komplikacije ili ih rješava. Nakon porođaja, treba, po prvilu sačekati 8-10 nedjelja i nakon toga poduzeti hirurško liječenje hemoroida.

Kliničke manifestacije ovise od stadijuma hemoroidalne bolesti.

Prvi stadijum predstavlja početno proširenje venskog pleksusa.

Drugi stadijum je izraženije proširenje hemiroida koji se nakon defekacije (stolice) samostalno vraćaju u čmar.

trećem stadijumu prolabirani (ispali) hemoroidi, ne mogu se nakon defekacije samostalno reponirati (povratiti u čmar), nego ih treba repopnirati manualno (ručno).

četvrtom stdijumu bolesti vijenac proširenih unutrašnjih i vanjskih, hemoroida, kao „rascvjetala ruža“ prolabira oko čmara, potpuno zatvarajući isti, koji se na uspjevaju ručno vratiti u čmar.

Znaci hemoroidalne bolesti

Glavni znaci bolesti su: krvarenje, bol, tromboza, uklještenje, infekcija. Kasniji znaci su ispadanje hemoroida, svrbež, osjeti žarenja i pečenja, nelagodnost kao i prljava sekrecijakoja vlaži i prlja donji veš. Hemoroide prati malokrvnost (anemija), tromboze, ulceracije, fisure, apscesi, fistule. Moguća je maligna alteracija.

Akutne komplikacije hemoroidalne bolesti su krvarenje, prolpas (ispadanje hemoroida), tromboza (stvaranje krvnog ugruška), inkarceracija (uklještenje) i inflamacija (upalni gnojni procesi).

Krvarenje je najčešći znak hemoroidalne bolesti. Najprije se manifestuje u vidu neznatnih krvarenja koja pacijent primjeti na stolici koja je obložena uzdužnim trakastim linijama svjetlocrvene boje krvi. Zbog slabog intenziteta krvarenja, bolesnik zadugo, ne obraća pažnju. Krvarenja vremenom postaju sve intenzivnija i obilnija. Pacijent primjeti tragove svježe krvi svjetlo crvene boje na obris papiru nakon stolice koja je intenzivnije periferno obložena krvlju. Krvarenja vremenom postaju sve češća, dugotrajnija i obilnija. Javljaju se nakon evakuacije tvrde ili proljevaste stolice, putovanja, napornog posla. U uznapredovalom stadiju hemoroidalne bolesti, krv nakon evakuacije stolice (defekacije) u obliku kapi pokapa ili oboji WC šolju/školjku. Dugotrajno krvarenje dovodi do malokrvnosti, malaksalosti, manjka feruma (Fe) u krvi.U terminalnim fazama bolestu krvarenje preko čmara je obilno i neprekidno tako da nam, na sreću, jedan manji broj bolesnika dodje sa krvavim oblogama (bindama). Takvi bolesnici imaju ekstremno izraženu anemiju, izrazitu malaksalost, izuzetno niske vrijednisti eritorcita, Fe u krvi (čak i ispod 1). U rijetkim slučajevima krvarenje može biti akutno i masivno, dramatično koje zahtjeva hitno hirurško liječenje.

Bolovi kod hemoroida su znak nastalih komplikacija kao što su tromboze, inkarceracije postrombotičkih ulceracija, stenotičkih mamifestacija. U početku bolovi su prolaznog karaktera, javljaju se uz evakuaciju stolice. Kasnije, bol je stalan, pojačava se u toku evakuacije stolice čiji veoma jak intenzitet traje dugo vremena nakon nje. Bol je znak tromboze, uklještenja, rscjepa, ulceracija, spazma /grča/ prstenastog mišića čmara.

Tromboza hemoroida je redovan znak komplikacija uznapredovalog stadija hemoroidalne bolesti. Javlja se i u ranim stadijumima oboljenja u vidu naglog bola u čmaru koji se pogoršava u toku i nakon evakuacije stolice i vjetrova. Nerijetko nakon lize (propadanja ugruška – tromba u hemoroidu) nastane krvarenje koje spontano nestaje u toku nekoliko dana, ili postaje stalno da zahtjeva bolničko liječenje. Krvarenje se javlja nakon putovanja, konzumiranja suhe hrane, zatvora, proljeva. Stalna bol je redovan znak koja se pojačava nakon defekacije, podizanja tereta kašlja… U momentu raspadanja tromba javlja se krvarenje čiji intenzitet ovisi od stadija bolesti i broja tromboziranih hemorida. Takvo krvarenje je često veoma obilno i zabrinjavajuće za bolesnika.

Posttrombotičke ulceracije analnog (čmarnog) kanala, kao brojne fisure (rascjepi) predstavljaju mjesta lize (raspadanja tromba) koje uz krvarenja prate nesnosni, stalni bolovi i rezustentnost na svaku terapiju.

Inkarceracija (Uklještenje) hemoroida se javlja kod trećeg i četvrtog stadija oboljenja. Nastaje nakon evakuacije tvrde ili proljevaste stolice, naglih naprezanja zbog ispadanja hemoroida i konsekutivnog grča mišića stezača čmara tako da ispali hemoroidi se ne mogu povratiti nazad. Zadržana krv u ispalim (prolabiranim hemoroidima) trombozira sa svim, naprijed navedenim manifestacijama tromboze hemoroida. Prateća infekcija tromboziranog hemoroida može rezultirati perianalnim gnojnim procesima i fistulama.Hronične komplikacije hemoroidalne bolesti su analni pruritus (svrbež), prolaps (propadanja, ispadanja) analne (čmarne) i rektalne sluznice (sluznice debelog crijeva), hronične tromboze i perianalni upalni procesi (fsure – rascjepi, apscesi –gnojenja, fistule), sekundarne anemije, perianalni kožni nabori , maligne alteracije (mogučnost nastanka tumora), smetnje prilikom mokrenja, seksualna impotencija, bolovi u karlici, nervoza, proljevi, zatvor.

Krajni ishod hemoroidalne bolesti su znaci komplikacija hemoroda u vidu nesnosnih bolova, uklještenja sa naknadnom upalom, te masivnim trombozama ili masivno krvarenje koje zahtjeva hitan operativni zahvat.

Dijagnoza se postavlja na osnovu tegoba bolesnika, lokalnog nalaza i opšteg stanja bolesnika. Pritom, vizualni pregled čmarne regije i anoskopija, uz pregled prstom (digitorektalni pregled) zasigurno verificiraju bolest. Kolonoskopija je obavezna da se isključe druga oboljenja.

                                             LIJEČENJE HEMOROIDALNE BOLESTI

Liječenje svake bolesti, pa i hemoroidalne, zahtjeva ranu dijagnostiku i terapiju, koja je visoko uspješna ako je urađena u ranom stadijumu oboljenja. Da bi se to postiglo potrebna je edukacija bolesnika i naročito stručnog osoblja. Zbog postojećeg mišljenja da se radi o „stidnoj regiji“ bolesnici zadugo pate i prikrivaju hemoroidalne tegobe, a ordinirajući ljekari izbjegavaju digitorektalni pregled prepisujući „masti i čepiće“ što kumuje progresiji ove bolesti u stadij komplikacija. Na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite dio ljekara, i ako obavi pregled, prepiše „masti i čepiće“, čak i sajetujući bolesniku da se hemoroidid ne operišu, jer „svako ima hemoroide“. Takav stav vodi napredovanju bolesti u stadijum komplikacija koji iziskuje visoku stručnost ljekara, velike izdatke društva, porodice, dugotrajna bolovanja i invaliditet

             Dali ljekovi liječe hemoroide?  

Ljekovi koji se primjenjuju u obliku „masti i čepića“ imaju samo simptomatski efekat. Oni umanjuju bolove i podmazuju zonu hemoroida da stolica lakše klizi, smanjuju otok. Na proširene vene hemoroida nemaju nikakvog efekta.

Ishrana bez začina, alkohola, regulacija stolice su značajni.

Preporuča se izbjegavati dugotrajno sjedeći položaj kao i nagle terete.

SAMO HIRURŠKO LIJEČENJE VODI IZLJEČENJU HEMOROIDA

               KOJU HIRURŠKU METODU ODABRATI?

Liječenje hemoroida mora biti uzročno. Kako je uzrok bolesti arteriovenski šant (a-v šant), isti se mora zatvoriti. Na tom principu se zasnivaj savremeno liječenje hemoroidalne bolesti.

Klasične operativne metode, koje su se do sada primjenjivale, rješavale su komplikacije (prolaps uvećanih hemoroida) bez ataka na a-v šant, odnosno na krvne sudove koji stvaraju hemoroide. Zbog loših rezultata liječenja većina pacijenata je izbjegavala dosadašnje hirurško liječenje hemoroida, svjesno podnoseći sve patnje koje oni daju.

Klasične operacije zahtjevaju anesteziju, dugotrajno bolničko i postoperativno lječenje, prati ih visok procenat recidiva i invaliditet. One nose rizik trajnih oštećenja sfinkternog mišića (stezača čmara) kojim kontrolišemo stolicu i vjetrove (kontinencija).

Navešću neke metode liječenja hemoroida koje su prije dvadesetak godina bile hit, a danas, imaju samo historijski značaj. To su skleroterapija, gumi-ligatura, termoterapija.

One ne rješavaju uzrok nastanka hemoroida, nego samo posljedice smanjujući prolabirani hemoroid.

Zašto ne liječiti hemoroide injekcijama (skelroterapija), gumicama, spaljivanjem ?

Šta je skeleroterapija, odnosno kako se hemoroidi „liječe injekcijama“?

Injekciono sklerozantno sredstvo ubrizgavalo se u okolinu hemoroida, nakon čega dolazi do njegove upale, sa nastankom fibroze i smanjenjem proširenog hemoroida. Stvorena fibroza fiksira mobilnu sluznicu hemoroidalne zone. Metodu prate brojne komplikacije. Rane komplikacije su tromboze, nekontrolisane nekroze, apscediranja (gnojenja) na mjestu date injekcije, karavenja, bolovi, temperatura, malaksalost, dugotrajno liječenje (mjesecima). Kasnije komplikacije su fibroze sa sužavanjem analnog kanala, pektenoze, smetnje u regulaciji vjetrova i stolice, paraanalne fistulizacije, rektovaginalne ili rektovezikalne fistule. Bolovi sa nalagodnošću su dugotrajni. Liječenje, takođe, dugo traje jer se u jednom aktu mogu sklerozirati do tri hemoroidalna uvećanja. Najveći problem ponovna javljanja hemoroida u visokom procentu. Zbog navedenih komplikacija se ova metoda više ne primjenjuje.

Liječenje hemoroida gumicama ima isti efekat kao injekciono liječenje.

Izvodi se tako što se na prošireni hemoroid „nabaci“ ligaturna gumica.Nakon odredjenog vremena, dolazi do njegove nekroze i odbacivanja. U jednom aktu se mogu aplicirati do tri gumice. Liječenje je zbog toga bilo dugotrajno, jer se podvezivanje vrši u ponavljanim seansama u razmaku ods 4-6 sedmica. Pratile su ga brojne komplikacijae, sa bolovima, velikim nekrozama, ulceracijama i razaranjima, krvarenjima, te ponovnim javljanjanju bolesti u 37- 53 % u toku dvije godine, a nakon četiri godine u preko 90 % liječenih.

Podvezivanje hemoroida (obimne nekroze) -

Stanje nakon 6 sedmica nakon laser oper. (komplikacija) -

Podvezivanjem prolabiranog, ispalog hemoroida, što je suština ove metode, ne rješava se uzrok bolesti (arteriovenski šant), nego samo posljedice (prolabirani hemoroid). Pritom krvni sudovi koji stvaraju hemoroid ostaju intaktni i oni veoma brzo dovode do ponovnog nastanka hemoroida. Pomenute metode često se komplikuju dugotrajnim liječenjem, strikturama, recidivima bolesti, smetnjama u kotroli stolice i vjetrova zbog razaranja struktura analnog prstena, zbog čega se više i ne primjenjuju.

Četiri sedmice poslije operacije (DG HAL-RAR) -

Definitivni nalaz nakon laserske oper. -

Elektro i kriohirurški postupci se zbog ogromnih razaranja prstenastog mišića čmara i okolnih struktura, takođe se više ne primjenjuju.

Lasersko liječenje hemoroida u rukama iskusnog hirurga daju dobre rezulate liječenja samo u ranom stadiju oboljenja. Nisu indicirane za uznapredovale stadije hemoroida zbog toga što laser može dovesti do nekontroliranih razaranja kako hemoroida tako i mišićnih i nervnih struktura sa sledstveno brojnim komplikacijama koje se odražavaju na kontinenciju

Dosadašnje – klasične operativne metode liječenja hemoroida

Klasični operativni postupci ne rješavaju uzrok nego komplikacije hemoridalne bolesti. Prati ih visok procenat recidiva i smetnji u regulaciji stolice i vjetrova. Zasnivaju se na hirurškom odstranjenju prolabiranog hemoroida (rezanju) kojeg prekriva sluznica sa plemenitom „zonom detekcije“ odgovornom za kontinenciju. Krvni sud koji stvara hemoroide, ostaje netaknut, odnosno nisko ligiran, što vodi visokom procentu ponovnog javljanja hemoroida. Zahtjevaju anesteziju jer su izrazito bolne. Praćene su dugotrajnim bolničkim liječenjem, dugotrajnim oporavkom, nezadovoljstvom pacijenata i ljekara. Opterećene su brojnim ranim i kasnim komplikacijama kao što su krvarenja, nesnosni postoperativni bolovi, infekcije, fistulizacije, tromboze, ulceracije, kasnije fibroze i pektenoze sa trajnim oštećenjem prstenastog mišića čmara što može dovesti do nemogućnosti dovoljne kontrole vjetrova i stolice…

U savremenoj hirurškoj praksi nove, minimalno invazivne metode – THD (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) postaje „zlatni standard“ liječenja hemoroida jer uzročno rješavaju hemoroidalno oboljenje sa uspjehom preko 97%.

SUVREMENE METODE LIJEČENJA HEMOROIDA – MINIMALNO INVAZIVNE METODE U LIJEČENJU HEMOROIDALNE BOLESTI

THD (DG HAL; DG HAL-RAR; DG HAL-RAR SA MUKOZEKTOMIJOM I REKTOANALNA REPARACIJA) LIJEČI HEMOROIDE UZROČNO I BEZBOLNO

Napretkom tehnike i njenom primjenom u medicini, pronalaskom ultrazvuka našla se nova, do sada jedino uspješna metoda koja uzročno liječi hemoridalnu bolest. Zasniva na doplerskoj identifikaciji i ligaturi (podvezivanju) krvne žile koja stvara hemoroid, a ne grana u hemoroidu, odnosno samo hemoridalnog proširenja (kao do sada). Zona detekcije stolice i vjetrova maksimalno se štedi, ne odstranjuje se, tako da se ne remeti funkcija kontrole stolice i vjetrova, što je ogromna prednost. Ove metode su minimalno invazivne, jer se najmanjom agresijom postižu odlični rezultate liječenja.

Nakon sprovedene edukacije u Beču (2004.godine), u Privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Alea dr Kandić“ u Sarajevu je uvedena, usavršena i dopunjena sopstvenim iskustvom pomenuta nova metoda sa stopostotnim uspjehom.

TDHD (transanalna doplerska hemoroidalna dezarterijalizacija) u liječenju hemoroidalne bolesti

  1. DG HAL; 2. DG HAL-RAR;   3. DG HAL- RAR SA MUKOZEKTOMIJOM se zasniva na doplerskoj identifikaciji i ligaturi krvnog suda koji stvara hemoroid, te rektoanalnoj reparaciji. Metoda uzročno rješava hemoroidalnu bolest sa uspjehom preko 97 %. Doskora ova metoda je bila privilegija razvijenih zemalja i naših imućnijih pacijenata koji su mogli otići izvan BiH. Priprema bolesnika za operativni zahvat pri je kao za kolonoskopiju uz adekvatan predoperativni protokol za operisanog bolesnika.

Navešću savremeni način liječenja hemoroida u odnosu na stadijum oboljenja 

  1. LIJEČENJE HEMOROIDA I i II STADIJA OBOLJENJA

TDHD (DG HAL)

Doplerom vodjena identifikacija i ligatura hemoroidalne arterije, odnosno, transanalna hemoroidalna doplerska dezarterijalizacija (TDHD) rješava hemoroide bez operacije, bez rezanja, bez anestezije po principu jednodnevne hirurgije

Liječenje hemoroida treba izvesti u ranom stadijumu oboljenja radi prevencije teških komplikacija koje prate ovo oboljenje. To se postiže novom minimalno invazivnom metodom koja se zasniva na doplerskoj identifikaciji i podvezivanjem krvnih žila koje stvaraju (arteriovenski spoj-šant). Zatvaranjem ulaska arterijskog utoka u a-v šant smanjuje se pritisak u venskom sistemu iza šanta što dovodi do nestanka hemorida. Pritom, etiološki (uzročno) se rježava problem nastanka hemoroida (ligatura krvnog suda koji stvara hemoroid), a ne posljedice (uvećanje hemoroida), što je odlika klasičnih metoda. Pritom, istovremeno se fiksira mobilna sluznica za ostale slojeve zida crijeva što onemogućava njeno dalje spuštanje (descensus) a time i prolaps hemoroida.

Zhavat je potpuno neinvazivan, što znači da nema operacije u klasičnom smislu, nema rezanja. Metoda je beskrvna. Bolničko liječenje nije potrebno. Radi se ambulantno. Nije potrebna anestezija jer se operacija radi u zoni iznad analnog kanala koja je bezbolna. Operacija kratko traje (do pola sata). Odmah nakon operacije pacijent odlazi kući. Već sutradan može nastaviti svoje normalne životne aktivnosti. Bolovanja nema. Operacija izvedena u takvim uslovima je veoma jeftina a koristi su joj ogromne. Uspjeh operacije je preko 97 %, što je doskora bio san svakog hirurga i bolesnika. Operaciju, praktički, ne prate nikakve komplikacije.

Ukoliko bi se ova metoda primjenila u adekvatnim indikacijama mogla bi biti najoptimalnija metoda prevencije zbog ranog liječenja hemoroidalne bolesti, što joj je poseban značaj. Mislim da će ovo u budućnosti postati „zlatni standard“ u liječenju hemoroidalne bolesti. 

  1. LIJEČENJE HEMOROIDA III STADIJA OBOLJENJA

TDHD (DG HAL-RAR) – Transanalna ligatura hemoroidalne arterije sa ascendentnom fiksacijom prolabiranog hemoroida efikasno rješava hemoroide III stepena bez operacije, bez rezanja, bez anestezije po principu jednodnevne hirurgije

Operativna terapija hemoroida III stadijuma bolesti treba se sprovesti prije komplikacija koje prate hemoroide u IV stadijumu oboljenja. Nažalost, u našoj sredini, operativna terapija se radi iz nužde zbog komplikacija koje daju hemoroidi IV stadijuma kao što su prolaps (propadanje) hemorida, krvarenje, uklještenje, bolovi, gnojenje, posttrombotičke ulceracije, fistulizacije, čak i maligne alteracije (pretvorbe u rak).

Doplerskim anoskopom se izvrši identifikacija hemoroidalnih arterija koje učestvuju u arteriovenskom šantu i iste se ligiraju što rješava uzrok nastanka hemoroida. Nakon toga se izvrši longitudinalno prošivanje produžnim švm prolabiranog hemoroida koji je upao u uzdužni prorez anoskopa. Ligaturom se izvrši njegovo podizanje, peksija i fiksacija za submukozu i na mjestu ranije lokalizacije hemoroida, bez rezanja hemoroidalnog čvora. Plemenita zona detekcije koja se nalazi na spuštenom hemoroidu se ne reže (odstranjuje), nego se sačuva njenim vraćanjem (peksijom) i fiksacijom na ranijem mjestu, što je veoma, veoma značajno, jer je ta zona odgovorna za kontrolu stolice i vjetrova.

Pošto se radi u bezbolnoj zoni, a kako nema uklanjanja (rezanja) tkiva hemoroida, operaciju ne prate bolovi (!). Operacija se može izvesti bez anestezije, ili sa lokalno infiltrativnom anestezijom, osim ako se hemoroid ne nalazi u zoni analnog kanala kada se primjenjuje lokalna epiduralna anestezija. Pritom, anatomija i funkcija čmara ostaje očuvana, a postoperativne neprijatnosti i neugodnosti kod bolesnika su svedene na minimum.

Operacije TDHD ( DG HAL, HAL-RAR) se izvode po tipu jednodnevne hirurgije. Oporavak bolesnika je izuzetno brz. Ako se radi bez anestezije ili sa lokalnoinfiltrativnom anestezijom bolesnik odmah odlazi kući. Ako se radi u epiduralnoj lumbalnoj ili općoj anesteziji bolesnik sutradan odlazi kući. Bolovanje kratko traje (sedam do 14 dana) zbog potrebe izbjegavanja sjedećeg položaja. Metoda je minimalno invazivna. Nema hirurškog uklanjanja hemoroida, čuva se anatomija i funkcija čmara, vraća se i fiksira plemenita zona detekcije na svoje prethodno mjesto.

Pomenuta metoda liječenja hemoroidalnog oboljenja, sve do sada , bila je privilegija imućnih, koji su za tu operaciju odlazili izvan BiH, što je iziskivalo ogromne troškove liječenja (put, hotelski smještaj, dnevnice, ponovne kontrole, hitne odlasci zbog kontrola radi komplikacija, kao krvarenja i slično). Za primjenu pomenute metode potrebna dobra ediukacija, specijalna aparatura. Ova metoda se u zdravstvenoj ustanovi „Alea dr Kandić“ rutinski primjenjuje u Sarajevu od 2004. godine sa 100 % uspjehom. Kako hemoroidalnu bolest ova metoda rješava trajno, to THD ili DG HAL-RAR predstavlja metodu izbora u liječenju hemoroidalne bolesti. Ona je u razvijenim zemljama postala zlatni standard i trajno je potisnula klasične hirurške metode liječenja hemoroida.

Navedene dvije metode liječenja hemoroida za prvi, drugi (DG HAL) i treći stadijum (DG HAL-RAR) veoma se jednostavno izvode. S obzirom da nema rezanja hemoroida apsolutno su bezbolne, ne zahtjevaju anesteziju, imaju kratak oporavak, praktički su bez bolovanja, bez potrebe za bolničkim liječenjem sa ogromnim ekonomskim efektom po bolesnika i zajednicu.

  1. LIJEČENJE HEMOROIDA IV STADIJA OBOLJENJA

THD – DG HAL-RAR sa mukozektomijom, mukopeksijom, rektoanalnom i kutano analnom reparacijom kao veoma složena metoda liječenja hemoroida IV stepena

Liječenje hemoroida IV stadijuma oboljenja zahtjeva visoku stručnost i kreativnost hirurga. Kod IV stadijuma hemoroida često postoji parcijalni ili kompletni cirkumferencijalni mukozalni analni, često i II stadijuma rektalni prolaps, sa ogoljenim i oštećenim prstenastim mišićem čmara, pratećim posttrombotičim ulceracijama, fistulizacijama… To je ogroman izazov za stručnjaka koji operacijom treba rekonstruisati oštećenu anatomiju i uspostaviti poremećenu funkciju čmara uz poremećeni psihosomatski sklop takvog, dugo napaćenog bolesnika.

Operativni postupak je doplerom vođena ligatura magistralnog krvnog suda – šanta DTHD- DG HAL) koja rješava uzrok nastanka hemoroida uz specijalni hirurški postupk RAR koji smanjuje elongirani (prošireni dio) unutrašnjeg hemoroida (iznad dentate), istovremeno ga fiksirajući sa ostale slojeve crijevne stijenke što sigurno očuva zonu detekcije stolice i vjetrova, odnosno, adekvatnu finkciju čmara. Hemoroidalni prolaps spoljnih hemoroida se hirurški odstrani poštednonom ekscizijom. Stezač čmara (mišić) se prekrije mobiliziranim režnjem perianalne kože što je od posebnog značaja u cilju očuvanja funkcije istoga.

Definitivni nalaz nakon laserske oper. -

Anokutanoplastični postupak mobilčirazcije režnja i prekrivanje sfinktera čmara

Operacija traje 1,5 – 2 h. Radi se u epiduralnoj ili opštoj anesteziji. Postoperativni bolovi uspješno se kupiraju infuzijama analgetika. Bolničko liječenje traje 1-2 dana. Radi se po principu jedno ili dvodnevne hirurgije. Oporavak i bolovanje je u prosjeku oko 3-4 sedmice koliko je potrebno za zarastanje rane.

I ova metoda spada u grupu minimalno invazivnih procedura. Uspjeh liječenja je preko 97 %. Operaciju ne prate poremećaji u voljnoj kontroli stolice i vjetrova jer anatomski i funkcionalni integritet analnog kanala ostaje u cjelosti očuvan. Praktički nema recidiva (ponovnog javljanja), Pacijenti se nakon operacije, s obzirom na prethodne tegobe sa kojima su dugo patili, osjećaju preporođenim. Veoma brzo se vraćaju normalnim životnim i radnim aktivnostima. Benefit koji daje ova metoda u odnosu na klasične je neuporediv. Metoda zahtjeva izuzetno visoku stručnost i iskustvo, te velike napore operatera.

Kada se rješavanje komplikacija hemoroida IV stadijuma bolesti veoma složeno u odnosu na jednostavno rješavanje hemoroida I, II i III stadijuma bolesti, nameće se zaključak da je nedopustivo čekati, odnosno liječiti hemoride „mastima i čepićima“ pod izgovorom da „svako ima hemoroide“ koje sigurno vodi bolest u stadijum komplikacija.

S toga rano liječenje kako je naprijed navedeno rješava sve navdene implikacije ovog oboljenja. U nas, očito, da važi krilatica “što ne može prosto, kada može složeno“.

Kako se u našoj patologiji najveći broj bolesnika hirurški liječi u IV stadijumu, dovoljno ilustrativno govori o stanju sveukupne edukacije na svim nivoima.

Prema navedenom prevenciju i liječenje hemoroidalne bolesti treba sprovesti u ranom stadijumu oboljenja (I i II stadijumu) metodom DG HAL. Za treći stadijum indiciran je DG HAL – RAR, koji je kao minimalno invazivan skoro 100% uspješan, bez rezanja, bezbolan, bez potrebe za anestezijom, bez bolovanja sa ogromnim ekonomskim benefitom za oacijenta i zajednicu.

Liječenje hemoroida IV stadijuma bolesti, takozvanog stadijuma komplikacija zahtjeva visokosofosticirane hirurške postupke, veliku strčnost, posebnu opremu. Nadamo se da će edukacija pacijenata i medicinske struke onemogućiti razvoj hemoroidalane bolesti u IV stadijum (stadijum komplikacija) koji zahtjeva posebne kadrovske postencijale i ogromne napore bolesnika, njegove porodice i zajedinice.

Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“

Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“ nalazi se u ulici Avdage Šahinagića broj 5, u Starom gradu (Sarajevo) preko puta Vijećnice. Koncipirana je tako da Vam svojim visokostručnim kadrom, dobro opremljenim prostorom i najsavremenijom opremom sve pruži na jednom mjestu i to u najkraćem mogućem vremenu. Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“ Vam nudi preglede iz oblasti hirurških disciplina, ginekologije, internističko kardiološke djelatnosti, kućne posjete i svih pacijentu potrebnih specijalnosti i subspecijalnosti. Pored tri osnovne djelatnosti u njoj će Vas pregledati ili operirati specijalisti otorinolaringologije (uha, grla i nosa), ortopedije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, urologije, vaskularne hirurgije, medicine sporta. Svaki pregled prema Vašoj želji i potrebi biće upriličen u najkraćem roku kod najiskusnijeg stručnjaka subspecijalističke djelatnosti: hematolog, endokrinolog, reumatolog, pedijatar, nefrolog, neurolog, neuropsihijatar, dermatolog, psiholog, ortoped, specijalista otorine i sve druge potrebne specijalnosti. Djelatnost zdravstvene ustanove „Alea dr Kandić“ se odvija u dva potpuno odvojena dijela: AMBULANTE I DIJAGNOSTIKA – POLIKLINIKA i STACIONARNI ILI HOSPITALNI DIO
 
Tel/Fax: 00387 33 538 100

Mobitel: 00387 61 229 397
Mobitel: 00387 61 358 563

Email: [email protected]
WEB: http://www.zu-alea-dr-kandic.ba

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara