Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zaključilo je danas na sjednici da treba proširiti radnu grupu koja radi na tekstu budućeg zakona o uvezivanju radnog staža u FBiH. 

Sadašnja radna verzija ovog zakona odnosi se na uvezivanje staža zaposlenicima u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, i to za period od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine. 
 
U radni tim koji priprema ovu legislativu treba uključiti i poslodavce kao jednog od tri socijalna partnera u ESV-u, dogovoreno je, jer su poslodavci prigovorili da dosad nisu učestvovali u izradi teksta. 

Za donošenje zakona ove vrste su i sindikati i poslodavci, rečeno je, ali ne slažu se, posebno poslodavci, s nekim elementima u dosadašnjoj varijanti. Prigovaraju što je predviđeno uvezivanje staža samo zaposlenicima u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, za šta nisu ni sindikati. Oni (sindikati) napominju da ima primjera da neke firme više i ne postoje a imale su zaposlenika pred uvjetima za penziju. 

Poslodavcima smeta što zakon predviđa uvezivanje staža i za radnike firmi koje su isplaćivale enormno visoke plaće u odnosu na prosjek, posebno u realnom sektoru. 

- Isključit ćemo sve one koji su isplaćivali plaće a unutar njih su mogli i doprinose - kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Od 40.000 do 45.000 je ljudi kojima se ne izmiruju obaveze, dodao je premijer, a Kenan Spahić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, vođa tima koji radi na pripremi zakona, naveo da prema prvim procjenama, za njegovu implementaciju treba 452,4 miliona KM. 

Ekonomsko-socijalno vijeće je razmotrilo još jedan zakon koji je u pripremi a odnosi se na sigurnost i zaštitu zdravlja na radu. 

Dva socijalna partnera, sindikati i poslodavci, izjasnili su se da je tekst dobar osnov, ali ima odredbi o kojima su im mišljenja suprotna.

Stoga je dogovoreno da se u roku od 15 dana ponovno sastanu sindikati i poslodavci te definiraju prijedloge o kojima se približno slažu, a ono o čemu ne mogu postići saglasnost, da upute resornom ministarstvu. 

Poslodavci su danas zatražili da Federalna vlada povuče Uredbu o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih priključnih vozila jer je ona, po mišljenju poslodavaca, opterećenje budući da iziskuje veće dažbine za registraciju takvih vozila u privredi. 

Premijer FBiH je kazao da je Uredba akt prethodne vlade a da je intencija sadašnje - rasterećenje privrede a povećanje privatne potrošnje u ovom segmentu.
 
Po mišljenju poslodavaca, treba preispitati i propis koji iziskuje da samo oni snose troškove revizije u oblasti beneficiranog staža. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara