Jedan od najboljih starih bosanskih kolača, čije je porijeklo orijentalno jesu hurmašice. - Foto: Arhiv

Jedan od najboljih starih bosanskih kolača, čije je porijeklo orijentalno jesu hurmašice. Sa ovim receptom ćete sigurno uspjeti napraviti hurmašice koje će sigurno zadovoljiti sve vaše goste. Ovo je provjeren recept za izradu starih bosanskih kolača, tradicionalnih hurmašica.

Za hurmašice nam je potrebno:

50dkg brašna,
50dkg maslaca,
2dl kiselog mlijeka,
2 jajeta,
60 dkg šećera,
2 limuna,
3 klinčića,
10dkg oraha.

Priprema bosanskih hurmašica:

Umiješajte u posudi maslac, dodajte kiselo mlijeko i dva žumanceta. Sve  ovodobro umutite. obavezno dodajte u masu brašno. Izradite tijesto. Na krupniju stranu rende, nanesite tijesto i oblikujte hurmašice. Na  sredinu stavljajte orah. Prije nego ih počnete redati u tepsiju, pospite ih brašnom. Pecite na jakoj vatri 30 minuta. Pečene zalijte šećernim sirupom (gustim šerbetom) i ohladite.To je sve.

Možete biti sigurni da ako se budete pridržavali ovog recepta da ćete dobiti najbolje bosanske hurmašice kakve ste sigurno imali priliku probati kod svoje bake ili komšinice.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara