Prašnjavim koridorom kroz "ničiju zemlju" grupe od po 50-ak izbjeglica, među kojima je mnogo male djece, trudnica i starijih osoba sinoć su prešle iz Srbije u Hrvatsku. To su bile posljednje izbjeglice koje su u Hrvatsku ušle iz Srbije nakon što je ta država jutros zatvorila granice za prelazak izbjeglica. 

Na oko kilometar od graničnog prijelaza Šid, grupe izbjeglica dovoze autobusi, uglavnom na sprat, po tri-četiri u koloni, iz pravca Preševa, odnosno odmah po njihovom ulasku iz Makedonije u Srbiju. 

Istovremeno na isto mjesto, u neposrednoj blizini graničnog prijalaza Šid, pristižu i taksi vozila koji izbjeglice dovoze iz pravca Beograda, te oni koji se vraćaju sa graničnog prijelaza Horgoš nakon što su ga zatvorile mađarske vlasti. Takva vožnja košta između 150 i 200 eura.

Po izlasku iz autobusa izbjeglice postavljaju samo jedno pitanje "Gdje je Hrvatska?".

Na punktu ih dočekuju ekipe i volonteri Crvenog krsta Srbije koji im nude vodu i osvježenje, nakon čega se prašnjavom stazom uz kukuruzište zapućuju na nekoliko kilometara pješačenja "ničijom zemljom", međudržavnim graničnim pojasom između Srbije i Hrvatske. 

Izbjeglice uglavnom iz Sirije i Iraka govore kako su se na put preko Hrvatske odlučili nakon što su mađarske vlasti zatvorile granični prijelaz Horgoš. Ni Hrvatska, a ni Slovenija im nije glavni cilj već Njemačka i Švedska. Kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, kako tvrde, samo žele novi tranzitni koridor. 

Na "ničijoj zemlji" međudržavnog graničnog pojasa između Srbije i Hrvatske izbjeglice ostavljaju i dijelove svoje odjeće i prtljaga koji nose s obzirom da im je kilometarsko pješačenje iznimno teško uz veoma visoke temperature. 

Upravo visoke temperature razlog su zbog kojih su ekipe i Crvenog križa Hrvatske, UNHCR-a, ali i drugih humanitarnih organizacija duž prašnjavog koridora na "ničijoj zemlji" kojom prolaze izbjeglice na više lokacija postavila pakete sa vodom za osvježenje. 

Vidljive su čak i igračke koje su tokom pješačenja ispale djeci ili su ih zaboravili na usputnim odmorištima. 

Tokom svog višekilometarskog pješačenja izbjeglice zaobilaze granični prijelaz Šid, te pred tablom na kojoj piše Republika Hrvatska - EU prelaze magistralnu cestu nakon čega ulaze u drugi dio prašnjavog koridora koji ih uz obod hrvatskog graničnog prijelaza Tovarnik vode u istoimeno mjesto u Hrvatskoj. 

Hrvatski carinici upozoravaju inače, da je kretanje "ničijom zemljom" veoma opasno za osobe koje se eventualno odluče pratiti izbjeglice jer metar - dva odlučuje o ilegalnom prelasku granice. U tom slučaju slijede sankcije zbog ilegalnog prelaska granica i takvih slučajeva je bilo. 

Tvrde kako izbjeglice koje se kreću koridorom niko ne zaustavlja niti onemogućava da iz Srbije pređu u Hrvatsku. 

Saobraćaj preko graničnog prijalaza Šid u Srbiji i Tovarnik u Hrvatskoj odvija se nesmetano uz kraća zadržavanja, osim što povremeno tokom prelaska veće grupe izbjeglica preko magistralne ceste dolazi do povremenog zaustavljanja vozila kako bi iz jednog dijela koridora prešli u drugi. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara