Crnogorsko društvo je još uvijek sa markantnim obilježjima konzervativnog društva u kojem je većina radno sposobne populacije bila upućena na državu i državne službe. Država ne smije biti prepoznata kao institucija za uhljebljenje, a socijalna pomoć mora biti izuzetak u krajnjoj nuždi, poručio je večeras premijer Crne Gore Milo Đukanović.

On je na otvaranju međunarodne konferencije o preduzetničkom razvoju (Montenegrin International Conference for Entrepreneurial Development), koju organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore kazao da preduzetništvo može pomoći da "kao pojedinci, i kao društvo u cjelini, obezbjeđujemo rastući kvalitet života i brži priključak razvijenijim društvima".

"Danas se ne postavlja pitanje da li graditi preduzetničko društvo, nego kako obezbijediti najbolji institucionalni okvir i podsticaj za razvoj preduzetništva. Preduzetništvo je posebno značajno za države Zapadnog Balkana koje ekonomski zaostaju za Evropom i svijetom, koje su krenule putem integracija i implementacije standarda savremene evropske civilizacije, koje moraju dostići određeni nivo konkurentnosti. Preduzetništvo nam može pomoći da kao pojedinci, i kao društvo u cjelini, obezbjeđujemo rastući kvalitet života i brži priključak razvijenijim društvima", istakao je Đukanović u uvodnom izlaganju na večerašnjoj konferenciji.

Premijer Đukanović je poručio da preduzetništvo traži prije svega rad, ali i hrabrost, inovativnost i istrajnost. "Podrazumijeva želju i uvjerenost u uspjeh, koliko god bilo teškoća i padova. Traži i hrabrost za donošenje odluka. Tvrdim da je za Crnu Goru danas manji problem deficit budžeta, ili deficit tekućeg računa plaćanja, od deficita preduzetništva i preduzetničke kulture. Naše istorijsko nasljeđe je nažalost kult ratovanja, a ne kult stvaranja. Crnogorsko društvo je još uvijek sa markantnim obilježjima konzervativnog društva u kojem je većina radno sposobne populacije bila upućena na državu i državne službe", istakao je crnogorski premijer.

Zato, kako je poručio, Vlada utvrđuje jasne politike i podsticaje koji će građane motivisati na rad i stvaranje, a ne na očekivanje od države da im riješi sve probleme, individualne i socijalne.

"Država ne smije biti prepoznata kao institucija za uhljebljenje. Socijalna pomoć mora biti izuzetak u krajnjoj nuždi. Država treba da stvori institucionalni ambijent, platformu u kojem će svaki pojedinac biti u prilici da rješava svoje probleme i unapređuje životni standard", poručio je Đukanović.

Konferencija o preduzetništvu, koja je počela večeras trajaće dva dana. Cilj konferencije je da na  jednom mjestu okupi naučnike, kreatore politika i preduzetnike, radi razmjene pozitivnih iskustava i rezultata usmjerenih na stvaranje boljeg i uspješnijeg okruženja i jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije u svjetlu integracionih procesa.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara