Bosna i Hercegovina pred Vijećem Evrope nije dobro ocijenjena kada je riječ o implementaciji Evropske socijalne povelje, evropskog ugovora koji se zalaže za načela nediskriminacije prilikom zapošljavanja, zabranjuje prinudni rad, ističe pravo na zaštitu zdravlja, pravo na socijalnu sigurnost i druga prava koja se tiču zapošljavanja.

Tim povodom danas je organizovana međunarodna konferencija "Nove mogućnosti za zapošljavanje mladih i žena na Zapadnom Balkanu" gdje je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla kako je BiH primijenila "dio" Evropske socijalne povelje. 

"Osim toga što smo potpisali Evropsku povelju, nakon prvog izvještaja pred Vijećem Evrope, možemo reći da nismo baš dobro ocijenjeni, jer postoji veliki dio posla koji moramo uraditi na uređenju zakonske regulative po pitanju prava na rad i zapošljavanje te harmonizaciji zakona u cijeloj BiH", kazala je Borovac.

Ono što BiH obavezuje, a tiče se mladih i žena jeste, kako je kazala Borovac, strogo pridržavanje povelje i rad na obuci.

"Moramo biti svjesni poteškoća koje snose mladi ljudi i žene u državi. Cilj konferencije je da organi vlasti prilikom reguliranja prava imaju obavezu uzeti u obzir sve i regulisati pravo na rad. Mi kao država nismo bili u mogućnosti preuzeti sve članove iz Evropske povelje. U tom pravcu organi vlasti moraju preuzeti više obaveza za mogućnosti zaposlenja mladih i žena", zaključila je ministrica. 

Današnja konferencija poseban fokus stavila je na demokratiju, vladavinu prava te ljudska prava, istakao je šef odsjeka za Evropsku socijalnu povelju  i izvršni sekretar Evropskog komiteta za socijalna prava Vijeća Evrope Regis Brillat. Evropska socijalna povelja i njena primjena, kako je kazao, osnova su svih daljih razgovora o zapošljavanju, posebno mladih i žena. 

"Razgovaramo kako bolje implementirati socijalnu povelju, naći inovativne načine za njenu primjenu. Zapošljavanje nije samo pravo samo po sebi, ono je i preduvjet za uživanje i ostvarivanje svih drugih prava. To je također važan elemenat demokratskih društava gdje je svako uvažavan", kazao je Brillat.

Prema njegovim riječima, dosadašnje predsjedavanje BiH Vijećem Evrope, u sklopu čega je današnja konferencija i organizovana, proteklo je vrlo uspješno.

"Današnja konferencija je doprinijela aktivnostima predsjedavanja BiH. Ono je do sada bilo uspješno pored diplomatskih sastanaka koji su doprinijeli imidžu srcolike BiH", zaključio je Brillat.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara