Vgosca -

Sastanak na kojem su analizirane dosadašnje aktivnosti na otklanjanju posljedica prirodne nesreće od poplava i klizišta koja je tokom protekle godine pogodila područje općine Vogošća održan je danas u kabinetu načelnika te općine Edina Smajića. 

Sastanku su, osim Smajića, prisustvovali direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju KS Fuad Babić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafa Kovač, te predstavnici Federalnog ministarstva prostornog uređenja i firmi Winner projekt i Grakop.

Razgovarano je o projektu sanacije klizišta Podgaj - Svrake u okviru kojih je realizirano oko 1.500.000 KM sredstava koje je osigurao Fond, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Kantonalna uprave civilne zaštite. 

Direktor Fonda Jaganjac informirao je općinskog načelnika o nadležnostima Fonda i mogućnostima ulaganja sredstava kojima raspolažu, kao i aktivnostima na pronalaženju donatora za implementaciju pojedinih projekata, posebno kada je u pitanju izgradnja kuća za porodice čiji su stambeni objekti potpuno uništeni, jer po riječima stručnjaka iz Zavoda za izgradnju KS, nova gradnja na saniranom području više neće biti moguća. 

Vgosca -


Načelnik Smajić zahvalio je svim učesnicima i institucijama na velikom angažmanu i pruženoj stručnoj i finansijskoj pomoći na sanaciji šteta od prirodne nesreće na području općine Vogošća, te zatražio pomoć za saniranje i ostalih klizišta po prioritetima. 

Poslije sastanka delegacija je obišla lokalitet saniranog klizišta Podgaj-Svrake. 

Nakon majskih poplava i pojave većeg broja klizišta u 2014. Općina Vogošća je pristupila hitnoj sanaciji klizišta Podgaj - Svrake, a izrada glavnog projeka sanacije izvođena je paralelno s izvođenjem radova, tako da su pojedina rješenja iznalažena na licu mjesta. 

Prilikom sanacije ugrađene su hiljade kubika filterskog zasipa, kilometri drenažnih cijevi, stotine metara šipova, armature, asfaltirane saobraćajnice, te izvršen monitoring cijelog sistema. 

Osim samog klizišta sanirana je i saobraćajnica u ulici Podgaj koja je bila uništena aktiviranjem klizišta, a u koju su položene instalacije vodovodne mreže, telefona i gasovoda, te je urađeno asfaltiranje. 

Radove je izvodila građevinska firma Grakop iz Kiseljaka, pod stručnim nadzorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara