-
Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine (BiH), Marina Pendeš, potpisale su danas u Briselu Okvirni sporazum o učešću Bosne i Hercegovine u operacijama Europske unije za upravljanje kriznim situacijama.

Sporazumom se utvrđuje pravni okvir za moguće buduće učešće Bosne i Hercegovine u cijelom nizu vojnih operacija i civilnih misija za upravljanje krizama, koje vodi Europska unija. Nadalje, Sporazum predstavlja korak naprijed ka većoj razini strukturirane saradnje između Europske unije i Bosne i Hercegovine u oblasti sigurnosti.

Europska unija već ima bliske veze sa Bosnom i Hercegovinom u ovoj oblasti, imajući u vidu da je EUPM, kao prva policijska misija u okviru zajedničke sigurnosne i odbrambene politike Europske unije, pokrenuta u Bosni i Hercegovini 2003. godine, sa zadatkom pružanja podrške policijskim strukturama do juna 2012. godine. U zemlji je još uvijek prisutna vojna operacija Europske unije pod nazivom EUFOR Althea, koja je pokrenuta 2004. godine i koja podržava napore BiH na očuvanju sigurnog okruženja kao i propratnu izgradnju kapaciteta i obuku Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH.

Novi okvirni instrument će omogućiti, ovisno od slučaja do slučaja, nesmetano uključivanje Bosne i Hercegovine u postojeće i buduće napore Europske unije na upravljanju krizama širom svijeta. Time će se izbjeći nepotrebna odlaganja, u slučajevima gdje je Bosna i Hercegovina pozvana i saglasna da učestvuje u operacijama Europske unije. Instrument će također ponuditi i bolju učinkovitost i fleksibilnost u odgovoru na buduće krize te dodatno potvrđuje sve veću ulogu i zalaganje BiH da djeluje kao faktor sigurnosti, posebno u svjetlu njenog trenutačnog doprinosa mirovnim operacijama UN-a.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara