Hrvatska policija - Foto: Arhiv

Pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar kazao je u utorak da je hrvatska policija spremna za mogući izbjeglički udar te da sa svojim kapacitetima "može izdržati prvi imigrantski val". 

"Naš cjelokupni sustav policije broji oko 20 tisuća policajaca, a granične policije oko šest tisuća. Znatni dio policije, koji je inače u redovnom sastavu Policijske uprave Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske je pripreman za prvi udar i sa svojim kapacitetima može izdržati taj prvi mogući migrantski val. Dakle, mi smo pripremili i plansku ispomoć, odnosno preusmjeravanje jednog dijela ljudi iz unutrašnjosti, a isto tako smo angažirali i našu mobilnu jedinicu", kazao je Sokolar. 

Izjava čelnog čovjeka Ravnateljstva policije za nadzor granice uslijedila je nakon najavljenog zatvaranja mađarsko-srbijanske granice i očekivanja da će emigrantski val krenuti preko Hrvatske. 

Osim policije za izbjeglice spreman i Crveni križ 

Osim policije za prihvat izbjeglica pripremaju se i ostale službe poput Hrvatskog crvenog križa (HCK) koji je za srijedu u Vinkovcima najavio vježbu prihvata većeg broja emigranata. 

"Hrvatski Crveni križ dugi niz godina radi s tražiteljima azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj, u partnerstvu i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR). HCK pruža psihosocijalnu podršku i socijalne usluge, humanitarnu pomoć i pomoć pri uspostavi kontakta s obitelji te podršku pri integraciji u društvo. Slijedeći osnovna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, HCK pruža humanitarnu pomoć i migrantima koji se nađu u situaciji humanitarne potrebe, bez obzira na njihov status", ističu u toj organizaciji. 

U policiji istovremeno kažu da pažljivo prate sva događanja duž tzv. balkanske rute, a posebno stanje na granici Srbije i Mađarske. 

"Kroz suradnju s kolegama iz MUP-a Republike Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke dobivamo konkretna saznanja o svim događajima na toj ruti. Pravovremeno smo izvršili određene pripreme, a isto tako u tijeku su završne koordinacije i dogovori s međunarodnim organizacijama, nevladinim udrugama koje nude i pružaju nesebičnu pomoć nama u pripremi za mogući odljev migranata sa granice Srbije i Mađarske", kazao je Sokolar u izjavi za medije. 

Policija se priprema i prati svaku informaciju 

Prvi čovjek zadužen za nadzor hrvatske granice ističe da je sigurnost na granici sa Srbijom trenutno povoljna te da za sada nema informacija da bi se mogao skrenuti migracijski krak. "Međutim, mi pratimo svaku informaciju i sukladno tome nastojimo se još bolje pripremiti", 
zaključio je Sokolar. 

Odbacio je nagađanja da za moguće migrante koji bi prema Hrvatskoj krenuli iz Srbije postoji opasnost od zaostalih minskih polja. "Budući da je to bilo ratno područje, postoje određeni zaostaci mina, ali to nije odlučujuće u odnosu na ovaj dio kretanja i njihove rute", istaknuo je Sokolar. 

Kazao je i da Hrvatska u slučaju izbjegličkog vala već ima raspoređene granične policajce koji su osposobljeni za nadzor državne granice, kao i za prihvat stranaca. 

Manja ili veća skupina migranata najprije će, u slučaju dolaska na hrvatsku granicu, biti odvedena na postupak registracije, odnosno provjere njihovog identiteta te će se "ovisno o dokumentaciji ili drugim papirima koje imaju uz sebe", usmjeravati u daljnji postupak. Podsjetio je i da svaki stranac ima pravo međunarodnu zaštitu zatražiti i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, "što se do sad nije pokazalo kao pojava". 

"Nakon policijsko-sigurnosne odnosno provjere identiteta slijede, ukoliko je potrebno, liječničke trijaže odnosno medicinske pomoći i pružanja ovih osnovnih uvjeta za život", naglasio je Sokolar. 

Istaknuo je i da Hrvatska ima "raspoložive policijske kapacitete" za izbjeglice te da su u fazi ugovaranja i "civilni" kapaciteti. "Tako da smo zaista u mogućnosti prihvatiti prvi udarnički val i poduzeti sve potrebne radnje, kako bi se istovremeno zadovoljio humanitarni karakter ovoga problema, ali isto tako i sigurnosni", zaključio je Sokolar. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara