Dačić -

 Vicepremijer i ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Pragu da je za Srbiju neprihvatljivo da se izbjeglice i migranti vraćaju u Srbiju.

„Ne možemo da dozvolimo da na kraju budemo jedina žrtva, osim samih ti ljudi. Za nas je ta ideja, da se sve izbeglice i migranti vraćaju u Srbiju, a da pri tome dolaze još iz Grčke i Makedonije, neprihvatljiva, jer Srbija nije sabirni centar“, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim kolegom Lubomirom Zaorekom.

Dačić, koji danas u Pragu boravi u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a na 23. ekonomskom i ekološkom foruma OSCE-a, reagujući na mogućnost da izbjeglice i migranti budu vraćeni sa mađarske granice, poručio je da Srbija hoće da bude dio evropskog rješenja za migrante, ali da neće trpiti i da bude kolateralna šteta.

On je naveo da će narednih dana biti potrebno razgovarati sa Briselom i ostalim zemljama kako bi se našlo zajedničko rješenje.

Dačić je uputio apel Evropskoj uniji kako bi došlo do zajedničkog stava u vezi sa pitanjem migranata, jer „izaziva tektonske poremećaje u strukturi EU“.

„Mi se nalazimo između dva kraka EU koji međusobno ne sarađuju i gde postoje različite politike. Kroz Grčku, preko Makedonije, do Srbije slobodno prolaze, a sada mnoge zemlje severno do Srbije postavljaju svoje zidove, svoju vojsku, policiju“, istakao je on dodavši da Srbija smatra da probem nije u bilateralnim odnosima između tih zemlaja i da ne gleda blagonaklono na slike koje se stvaraju na granicama.

Dačić je saopštio da je kroz Srbiju od početka godine prošlo 140 hiljada migranata i da je svega njih 550 zatražilo azil u Srbiji.

„Vi učvršćujete spoljne granice EU, odnosno Šengena, a nama migranti dolaze upravo iz EU, iz Grčke i Bugarske. Prema kome onda mi da učvršćujemo svoje ograde“, upitao je Dačić.

Zbog izbjegličke krize mađarske vlasti od danas sprovode rigorozniju kontrolu granice prema Srbiji i proglasile su vanredno stanje u dvije općine koje graniče sa Srbijom. Kako bi spriječile ilegačni prelazak granice postavljena je ograda duž granice sa Srbije, a raspoređena je i vojska zajedno sa graničnom policjom.

Od danas su na snagu stupili i propisi o znatno težim uslovima za dobijanje azila u Mađarskoj, kao i oštre kazne za ilegalan ulazak u tu zemlju. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara