Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktorica firme "Ekoteh" Jasminka Pindžo potpisali su danas okvirni sporazum za izvođenje radova na rekonstrukciji i redizajnu fasada stambenih zgrada u ulici Semira Frašte u B fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje. 

Općina Novi Grad Sarajevo, zajedno s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), kreće u realiziranje pilot projekta utopljavanja stambenih zgrada na Alipašinom Polju. 

Potpisivanju su prisustvovali i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Čedomir Lukić i direktor Kantonalnog javno komunalnog preduzeća (KJKP) Toplane Admir Džubur. 

"U programu "Pokrenimo Novi Grad zajedno" govorili smo o energetskoj efikasnosti i u proteklom periodu smo radili na tome, a kada je u pitanju Alipašino Polje, zajedno s Toplanama, odabrali smo jedan objekat u ulici Semira Frašte, tačnije jednu lamelu od pet zgrada sa ukupno 344 stana" kazao je Efendić. 

Pojasnio je da se objekt nalazi u blizini Kulturnog centra "Kralj Fahd" i da je dosta oštećen tokom ratnih dejstava, tako da će kroz redizajn, zamjenom stolarije i utopljavanjem fasada uspjeti da saniraju ratna oštećenja, ali i da dobiju jedan referentan objekt. 

"Toplane za ove zgrade imaju mjerenja o utrošku energije zadnjih pet godina, tako da ćemo nakon utopljavanja moći da izmjerimo efekte projekta, odnosno uštede toplotne energije. To će nam biti putokaz za budućnost. Želja nam je da na ovaj način motiviramo domaće i međunarodne fondove, finansijske institucije, kao i građane zajedno sa upraviteljima da iniciraju i provode projekte energetske efikasnosti " rekao je Efendić. 

Istakao je da je jedan od najboljih i najefikasnijih načina uštede energije kroz projekte energetske efikasnosti. Ovim projektom postići će se ušteda toplotne energije, novca kojeg građani troše za plaćanje grijanja i smanjenje zagađenja zraka u glavnom gradu BiH. 

Lukić je istakao višestruki značaj ovog projekta za građane, ali i  okoliš. 

"Projekt je od svjetskog značaja, a Općina Novi Grad Sarajevo je prva i jedina općina koja je izdvojila sredstva za relizaciju ovog projekta koji za cilj ima uštedu energije, smanjenje zagađenja zraka i zaštitu okoliša, te obezbjeđenje ugodnog življenja građanima" naveo je Lukić, naglasivši da će se utopljavanjem ovih zgrada ostvariti uštede energije do 30 posto. 

Po riječima Džubura, Skupština KS usvojila je novi tarifni sistem, po kojem će se obračun toplotne energije vršiti na način da će se plaćanje grijanja vršiti u odnosu na potrošnju. 

"Novi način obračuna toplotne energije primjenjivat će se od 1. januara 2016. godine. Cilj je da do 2020. godine imamo sve potrošače u KS s individulanim mjerilima i plaćanjem po potrošnji" naglasio je Džubur. 

Općina Novi Grad je za prvu fazu ovog projekta izdvojila 500.000 KM, a resorno ministarstvo 700.000 KM. S ovim novcem će se moći uraditi pola posla, a sljedeće godine bi se trebala planirati nova sredstva za završetak utopljavanja planiranih zgrada, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara