Manifestacija ''Energetski dani Sarajeva 2015'' održava se od 14. do 19. septembra, u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), a cilj je implementacija projekta racionalnog korištenja i upravljanja energijom u cijelom regionu. 

Tim povodom danas su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, menadžer otvorenog regionalnog fonda JIE - GIZ-a Johannes Elle, kao i Dubravka Bošnjak, voditeljica projekta "Energetskih dana Sarajevo 2015" GIZ, novinarima predstavili program događaja. 

Komšić je podsjetio da je organizacija manifestacije jedna od aktivnosti Grada Sarajeva, kao članice Povelje gradonačelnika o energetski efikasnim gradovima, te potpisnika Memoranduma o razumijevanju za ''Stvaranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova u jugoistočnoj Evropi''. 

- GIZ podržava Sarajevo u organiziranju manifestacije, kroz specifične ciljne grupe kojima je manifestacija posvećena. Energetska efikasnost je tehnička i praktična stvar, a pravi put je da se krene s malim i jeftinijim ulaganjima. Ciljna grupa nisu samo građani, nego studenti, stručnjaci, mladi - kazao je Elle. 

Kazao je da je energetska efikasnost praktična stvar za sve ljude koji žive u kući, a stvar je u tome da krenu od malih i jeftinih stvari koje mogu uraditi o pitanju energetske efikasnosti i da se polako ide ka ozbiljnijim stvarima. 

S obzirom na to da BiH još nije u potpunosti razvila odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir za energetsku efikasnost u skladu s pravnom stečevinom EU, sutra će od 11.00 do 14.30 sati u Parlamentu FBiH biti održana tematska sjednica "BiH i energetska zajednica" 

Također će 16. septembra u gradskoj Vijećnici biti organizirana međunarodna konferencija i svečano otvaranje Energetskih dana Sarajevo 2015 pod nazivom "Energetska efikasnost i lokalna zajednica", s osvrtom na institucionalni i pravni okvir, primjere dobre prakse iz javnih i privatnih preduzeća, finansijske i tehničke mehanizme podrške. 

Planirana je također izložba dječijih crteža o temi klimatske promjene, a bit će postavljene i info tačke na kojima će građani moći dobiti informacije i besplatne savjete o energetskoj efikasnosti. 

Za 17.septembar planirano je održavanje radnog sastanka Mreže energetski učinkovitih glavnih gradova JIE - Zagreb, Podgorica, Skoplje, Tirana, Freiburg i Sarajevo, a nakon toga će biti održan i okrugli sto gradova i općina u BiH koje su potpisnice inicijative Povelje gradonačelnika EU (CoM), a na kojem će biti izložene prepreke, iskustva i primjeri dobre prakse. 

Obrazovne aktivnosti za  djecu najavljene su za 18.septembar, a mališani će imati priliku da uče o energiji i klimi, dok je za 19. septembar planirana promocija biciklističke staze i sigurne vožnje bicikla pod nazivom „Jedan krug za moj čist i siguran grad“, a djeca i odrasli će napraviti krug novom biciklističkom stazom u Novom Gradu i na Vilsonovom šetalištu. 

Od 14.do 19. septembra će biti opsežna kampanja odnosa s javnošću, koja će se provoditi s nekoliko medijskih kuća, koje će podržati povećanje znanja o mjerama štednje energije ili efikasnom korištenju energije. 

Povelju gradonačelnika o energetski efikasnim gradovima je potpisalo 6.000 gradova Evrope, od čega16 bh. gradova/općina iz oba entiteta, dok su  Memorandum o razumijevanju potpisali BiH, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Njemačka.   

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara