Halid Genjac - Foto: Arhiv

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koji bi trebao biti održan u subotu u Mostaru, predviđen je u tri dijela - kazao je u razgovoru za nas predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda državnog parlamenta Halid Genjac. 

Po njegovim riječima, prvi dio se odnosi na državni nivo. Nosioci najznačajnijih pozicija u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH uime SDA i HDZ-a će razgovarati o funkcioniranju Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara BiH i prioritetima u radu tih institucija. 

- U drugom dijelu će najviši nosioci vlasti iz HDZ-a i SDA na federalnom nivou razgovarati o funkcioniranju i prioritetima u djelovanju Vlade, Parlamenta i predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH - kazao je Genjac. 

Naveo je da su predviđeni kraći sastanci, da se vidi gdje su problemi i koji su prioriteti u radu. 

- Nakon toga će biti sastanak užih stranačkih rukovodstava, neka vrsta plenarnog sastanka, gdje će biti uključeni i učesnici prethodnih sastanaka. Dakle kolegiji SDA i HDZ-a, gdje će se općenito razgovarati o prioritetima ove parlamentarne većine na svim nivoima i nezaobilazno pitanje o uspostavljanju stabilne parlamentarne većine na nivou Federacije BiH - kazao je Genjac. 

Po njegovim riječima, tu će se dotaći brojna pitanja koja slijede nakon uspostavljanja parlamentarne većine, i na nivu entiteta i na državnom nivou. 

- Ima i lakših, ali ima i težih pitanja. Relativno lakša su niz reformskih zahvata, zakona i propisa, a teža su pitanje uređenja Mostara, provođenje presude Ustavnog suda o Mostaru kao i provođenje presude u predmetu „Sejdić-Finci“ - naveo je Genjac. 

Dodao je da se svi slažu da treba osigurati jednu stabilnu i funkcionirajuću parlamentarnu većinu koja podrazumijeva dovoljan kapacitet stranaka da osiguraju odgovarajuću parlamentarnu većinu i dovoljnu opredijeljenost i spremnost tih stranaka da idu reformskim putem i ponekad i progutaju 'gorku pilulu', „jer će biti teških reformskih zahvata“. 

- Drugo o čemu se svi slažu jest da treba ubrzati reformski put, da treba iskoristiti ovu šansu koja je ukazana i koja postoji zbog novog pristupa Evropske unije. Treća stvar je da pitanja koja možemo sada riješiti da ih sada rješavamo, da dogovorimo. Pitanja koja ne možemo u ovom trenutku, koja su preteška, a istovremeno nisu ni zahtjev, a ni prepreka da se ova prethodna pitanja rješavaju, ta pitanja ćemo u kontinuitetu rješavati kasnije, razgovarati o njima - kazao je Genjac, dodajući da tu misli na ustavne promjene. 

Na pitanje kako doći do stabilne parlamentarne većine, posebno na nivou FBiH, Genjac je odgovorio: „Ne smijemo biti u poziciji da jedan ili dva poslanika zbog, ponekad, i svojih personalnih razloga ugroze funkcioniranje i parlamenta i vlade“. 

- Moramo imati dovoljan broj ruku u okviru te parlamentarne većine koja će omogućiti da se provode politike stranaka koje su unutra, a ne lični interesi pojedinaca koji su u okviru 50 poslanika. Imajući u vidu da su HDZ i SDA nezaobilazni, to omogućava jedino DF i SBB, uz ove dvije stranke. Mi dakle imamo alternativu DF ili SBB ili obje stranke da se uključe, što je na nivou teoretske mogućnosti - kazao je Genjac. 

Po njegovim riječima, dalji razgovori će opredijeliti koji će biti izbor i odnos tih stranaka, odnosno njihovo gledanje, njihov pristup ovom problemu, a istovremeno i odnos SDA i HDZ-a prema tom pitanju. 

Upitan da li ta većina podrazumijeva i Stranku za BiH i A-SDA, Genjac je kazao da ta većina treba da bude „što je moguće komotnija i funkcionalnija“. 

- To znači da ona treba imati i u Predstavničkom domu Federacije dovoljno poslanika unutar te većine, ali i u Domu naroda Parlamenta Federacije dovoljan broj delegata u okviru te većine. Zato je stav SDA da bi bilo dobro da pored te alternative DF ili SBB, unutra budu i Stranka za BiH i A-SDA i HDZ 1990, jer jedino ta kombinacija osigurava ovo da se ima i u Predstavničkom domu i u Domu naroda jedna relaksirana i funkcionirajuća parlamentarna većina - kazao je Genjac, te dodao da će SDA zastupati taj princip. 
Po njegovim riječima, mnogo toga će biti jasnije u narednih nekoliko dana i nakon sastanka delegacija SDA i HDZBiH u subotu. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara