Bevanda - Foto: Arhiv

Nastavak suradnje s MMF-om više je polemika za medije i javnost, nego što je predmet ozbiljne ekonomske analize. U javnosti se kreira slika kako je aranžman s MMF-om samo novo zaduženje uvjetovano teškim reformama, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda. 

- Kredit MMF-a je najpovoljniji i ne može se porediti sa kreditima komercijalnih banaka, a reforme su potrebne nama u BiH i ne treba ih nametati niko izvana. Poznato je da smo prihvatili Reformsku agendu, a ono što se planiralo pismom namjere u prethodnom aranžmanu koji je istekao u šestom mjesecu ove godine, dobrim dijelom je dio te agende. Mi smo, dakle, opredijeljeni za reforme koje su nam nužne - kaže Bevanda 

Podsjeća da je bio  ministar u Vladi FBiH kada su u vrijeme recesije provođene  reforme i da se pokazalo  da nam je aranžman s MMF-om pomogao da prevaziđemo ekonomsku krizu, ali i da pomjerimo stvari s mrtve točke u pokretanju socijalnih i ekonomskih reformi. 

Oni koji su tada bili protiv tog aranžmana i dizali tenzije medu boračkom populacijom,  da pali zgradu Vlade, ističe Bevanda,  sada su iza sebe ostavili deficit u federalnom proračunu u visini državnog proračuna. 

Oni koji su napravili dugove i rušili dogovore, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija BiH,  ne mogu biti kritičari pozitivnih procesa BiH koje već imamo. 

Bevanda je kazao da BiH mora očuvati financijsku stabilnost i neometano funkcioniranje institucija i to je jedini put da se osiguraju redovite plaće, mirovine, financiranje zdravstvenih i obrazovnih ustanova. 

-Kritičari novog Zakona o radu sve su tiši, jer su tek vidjeli što taj zakon predviđa i koliko on zapravo štiti gospodarstvo, radna mjesta i fondove koji se od toga pune. Kada se stvara negativno ozračje, nijedan dobar projekt nema šansu. Zato ne vidim razlog da se odbija novi aranžman s MMF-om koji će svima biti od koristi, a reforme su naša neminovnost. Nažalost, izgubili smo prethodni mandat u Vladi FBiH, jer oni koji su nelegalno tu sjedili i odlučivali nisu imali ni hrabrosti ni znanja da otvore reformski put i daju šansu novim investicijama. Uvjeti koje je MMF postavljao u prošlom aranžmanu nisu bili plod trenutnih dogovora i nečiji hir, nego se temelje na realnom stanju i ekonomskim pokazateljima, tako da će se i novi aranžman, ukoliko se za to opredijelimo, biti utemeljen na činjeničnom stanju, istaknuo je Bevanda. 

Upitan, što bi istaknuo kao ključne i najteže uvjete koje će BiH i njezini entiteti morati ispuniti da bi se dobio novi stand-by aranžman s MMF-om, Bevanda kaže da je sada neozbiljno govoriti o bilo kakvim uvjetima kada još nismo ni uputili zahtjev za novi aranžman. To je proces u kome se dogovara i pregovara sa partnerima. 

- Stand-by aranžman odobrava Izvršni odbor MMF-a. Uobičajeno je da aranžman traje dvije godine i tri mjeseca, sredstva se odobravaju fazno u tranšama, a svaka tranša otplaćuje se u osam jednakih rata. Mi smo posljednji stand-by aranžman dogovorili na dvije godine, ali je on odlukom Izvršnog odbora proširen i produžen za šest mjeseci i istekao je u šestom mjesecu ove godine, a ukupna vrijednost bila je 631,6 milijuna eura i povukli smo osam od 12 tranši. Rok otplate ovog aranžmana bio je pet godina sa tri godine grejs perioda. Ja sam govorio o iskazanom deficitu u FBiH od 684 milijuna KM, po proračunu, a imali smo situacije da se pojavljuju nova potraživanja i obveze koje je stvorila prethodna vlada. Koliki će se aranžman, eventualno, dogovoriti s MMF-om, bit će jasnije kad se o tome izjasni Fiskalno vijeće BiH, kada dođemo u tu fazu razgovora - rekao je Bevanda. 

Upitan da li predajemo  Reformskom agendom bh. fiskalni i monetarni sistem u ruke MMF-a, Svjetske banke i ostalih stranih kreditora od kojih smo posudili ili ćemo posuditi novac te hoće li im bh. vlasti nakon svakog poteza morati polagati račun, Bevanda kaže da ta 
pitanja potvrđuju koliko smo duboko zagazili u sferu spekulacija u svim bitnim sferama u BiH. 

- Svaki kreditni ugovor zasniva se na preciznim uvjetima, jer ni pojedinac ne može dobiti kredit a da ne precizira određena prava i obveze. Govoriti da će međunarodne financijske institucije preuzeti ulogu zakonodavca ili izvršne vlastiu BiH je smiješno. Prihvatanje Reformske agende samo je početak jednog novog pristupa u funkcioniranju vlasti u BiH, podizanja odgovornosti na najviši stupanj i spremnosti da se uredi svaka oblast u društvu sukladno europskim standardima i da se, konačno, okrenemo ekonomskim temama. 

Agendu će provoditi vlasti na svim razinama ukoliko želimo da ovaj posao bude uspješan. Ovdje imamo običaj stvarati sliku kako niže razine vlasti imaju samo obveze, ali one imaju i odgovornost, zato moraju biti uključene u sve reformske projekte. Ovo je proces koji se ne dešava preko noći, ali uključuje sve razine vlasti sukladno njihovim nadležnostima da bismo uspješno proveli ekonomske mjere i poboljšali zakonodavstvo, a kako bismo otvorili vrata investicijama. Investicije ne dolaze u nesigurna područja, pa sada u BiH nisu spremni ulagati ni domaći investitori, a da ne govorimo o stranim ulagačima koji se neće kockati sa svojim kapitalom. Zato je mehanizam koordinacije ključni momenat u funkcioniranju BiH, koja je složena država po samom svom ustavnom ustrojstvu - rekao je Bevanda.

Podsjećajući da je predsjedatelj  Upravnog odbora UNO, također je kazao da  ni na jednoj sjednici nije bilo ni materijala niti bilo kakve diskusije o uvođenju diferencirane stope PDV-a niti je itko odredio novu - višu stopu PDV-a. 

- Ovakve izmjene podrazumijevaju ozbiljne analize, a sustav indirektnog oporezivanja nije moguće preko noći uspostaviti na temelju više stopa ili povećanja jedne stope i za to treba određeno vrijeme ako bi se išlo na to zakonsko rješenje. Mislim da je bolje da se ne bavimo nagađanjima koja služe dnevnoj politici, nego je korisnije da radimo na realnim stvarima. Nerealno je u devetom mjesecu govoriti da će biti povećan PDV već od siječnja, niti imamo novi zakon niti su u tijeku izmjene seta zakona koji reguliraju ovu oblast. Ovakvo dizanje tenzija u javnosti nikome nije od koristi, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara