Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos - Foto: Informativa.ba

Evropska komisija prošlog je mjeseca odobrila 23 višegodišnja nacionalna programa u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI) i Fonda za unutrašnju sigurnost (FUS). Ukupna sredstva za dogovorene programe iznose oko 2,4 milijarde EUR za razdoblje 2014. – 2020. Novac će se sada moći dodijeliti državama članicama koje su najizloženije velikim migracijskim tokovima, poput Grčke i Italije, te drugim državama članicama EU-a koje se suočavaju sa tim problemom. Komisija intenzivno sarađuje sa državama članicama kako bi osigurala da se sredstva EU-a odmah isplate. U martu su već odobrena 22 nacionalna programa, a dodatnih 13 programa odobrit će se kasnije ove godine.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Države članice u posljednje se vrijeme suočavaju sa novim izazovima u području migracija i sigurnosti pa Komisija poduzima mjere u duhu solidarnosti. Evropskim migracijskim programom i programom sigurnosti Komisija poduzima ambiciozne korake za poboljšanje upravljanja migracijama, poticanje saradnje i stvaranje sigurnije Evrope za naše građane u pogledu organiziranog kriminala i terorizma. Nacionalnim programima koje je Komisija odobrila pruža se znatna finansijska pomoć državama članicama za rješavanje tih izazova. Odlučno nastavljamo provoditi solidarnost u praksi.

Sredstvima iz FAMI-ja podupiru se nacionalni napori na povećanju kapaciteta za prihvat, usklađivanju postupaka azila sa normama Unije, integraciji migranata na lokalnom i regionalnom nivou te povećanju učinkovitosti programa povratka. Sredstva iz FUS-a dopuna su nacionalnim naporima za poboljšanje upravljanja granicama i nadzora nad njima u državama članicama (posebno upotrebom modernih tehnologija). Finansijska sredstva FUS-a upotrebljavaju se i za prekograničnu saradnju u provedbi zakona i jačanje kapaciteta država članica da učinkovito upravljaju sigurnosnim rizicima, kao što su terorizam i nasilna radikalizacija, trgovina drogom, kibernetički kriminal, trgovina ljudima i drugi oblici organizovanog kriminala.

Osim osnovnih dodijeljenih sredstava (vidjeti Prilog x.), većina nacionalnih programa dopunjuje se dodatnim iznosima dostupnima za provedbu posebnih transnacionalnih mjera. One mogu obuhvaćati projekte zajedničkog povratka i reintegracije u okviru FAMI-ja ili uspostavu konzularne saradnje u okviru FUS-a. Dodatna sredstva u okviru FUS-a uložit će se i u kupnju krupne opreme koja će biti stavljena na raspolaganje Frontexu. Taj će resurs biti dostupan za zajedničke operacije kad god bude potrebno. Uz to, gotovo 37 milijuna eura dodijelit će se za programe FAMI-ja kao podrška programu Unije za preseljenje u razdoblju 2014. – 2015.

Komisija radi na brzom odobrenju preostalih nacionalnih programa. Sa ukupnim proračunom od gotovo sedam milijardi eura za FAMI i FUS za razdoblje 2014. – 2020., ti su fondovi glavni finansijski instrument EU-a za ulaganje u otvorenu i sigurnu Evropu.

Kontekst

Rad EU-a u području migracija i unutrašnjih poslova podupiru Fond za azil, migracije i integraciju te Fond za unutrašnju sigurnost.

Fond za azil, migracije i integraciju pridonosi učinkovitom upravljanju migracijskim tokovima i razvoju zajedničkog pristupa azilu i migracijama.

Fond za unutrašnju sigurnost (koji se sastoji od instrumenta za granice i vize te za policijsku saradnju i upravljanje krizom) pomaže u osiguravanju visokog nivoa sigurnosti i sprečavanju kriminala u Uniji, a istodobno omogućuje zakonito putovanje i osigurava stabilno upravljanje vanjskim granicama Unije.

U okviru višegodišnjih strateških nacionalnih programa dodjeljuje se 85 % sredstava tih fondova, predviđenih za razdoblje 2014. – 2020. Nakon odobrenja Komisije programe pripremaju, provode, nadziru i ocjenjuju nadležna tijela u državama članicama, u partnerstvu sa relevantnim dionicima u tom području, uključujući civilno društvo. Programi za preseljenje i premještanje koje je Komisija nedavno predložila, a Vijeće poduprlo, provodit će se u okviru nacionalnih programa FAMI-ja.

Preostalim sredstvima, koja čine oko 15 % ukupnih sredstava, upravlja Komisija na temelju pojedinačnih programa rada. Upravo se tim Komisijinim programima rada finansiraju mjere Unije i hitna pomoć državama članicama.

Komisija je proteklih sedmica odobrila 23 nacionalna programa: sedam programa u okviru FAMI-ja (Kipar, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska) i 16 programa u okviru FUS-a (Austrija, Bugarska, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Portugal, Rumunija, Slovenija i Španija). Ranije ove godine Komisija je odobrila 22 nacionalna programa: 17 programa u okviru FAMI-ja (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunija, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo) i pet programa u okviru FUS-a (Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka). Kasnije tijekom 2015. godine bit će odobreno preostalih 13 nacionalnih programa.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara