Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je da izbjeglički problemi nisu pitanja koja se mogu odlagati i dodao da je veoma važno da Turska i Evropska unija zauzmu zajedničke stavove o toj krizi.

Premijer Davutoglu se u rezidenciji turske vlade u Ankari sastao sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Turskom, a na sastanku je razgovarano o odnosima Turske i EU, izbjegličkoj krizi u Evropi, terorističkim napadima u Turskoj i pregovorima o rješavanju kiparskog pitanja.

Davutoglu je istakao da izbjeglička kriza nije problem isključivo zemalja u sirijskom susjedstvu, već da je to postao problem cijelog svijeta, te dodao da je i njegov sagovornik Tursk pokazao iste stavove kada je riječ o humanoj crti tog problema.

Podsjetivši da je izbjeglička kriza dugo tretirana kao problem samo zemalja koje graniče sa Sirijom, Davutoglu je kazao da je Turska u tom periodu zbrinula više od dva miliona izbjeglica i postala zemlja sa najvećim brojem izbjeglica u svijetu.

"Mi smo to radili zbog svoje ljudske obaveze i odgovornosti. Sa humanitarnog aspekta smo izbjeglice iz Sirije, Iraka i drugih dijelova zemlje bez obzira na njihovu rasu, naciju, vjeru ili etničku pripadnost“, kazao je Davutoglu.

Ukazujući na to da je i u Evropi počela rasprava o rješavanju izbjegličke krize kada su izbjeglice došle na njena vrata, Davutoglu je kazao da je izuzetno važno da se o tom problemu raspravlja kao o pitanju koje se tiče svih, a da se ne zanemari intenziviranje otklanjanja osnovnih uzroka krize unutar Sirije.

"Buđenje osjećaja solidarnosti i u neku ruku potrebe za hitnom reakcijom u Evropi su pozitivne stvari, iako dolaze sa zakašnjenjem. Pokretanje evropskih mehanizama je važno za izbjeglice, ali i za rješenje ovog problema. O ovome sam posve prijateljski razmijenio mišljenje sa uvaženim Tuskom“, kazao je Davutoglu i dodao da postoji saglasnost da se nastavi saradnja Turske i EU u procesu rješavanja problema izbjeglica.

Osvrnuvši se i na niz napada koje su u Turskoj izveli pripadnici teroristikih organizacija PKK, ISIS i DHKP-C, Davutoglu se zahvalio Tusku na pokazanoj solidarnosti sa Turskom.

"Sva ova dešavanja pokazuju da terorizam prestavlja zločin protiv čovječnosti koji ne poznaje rasu, vjeru niti naciju. Na sastanku sam ponovo ukazao na neophodnost zajedničke borbe cijele Evrope protiv terorista PKK-a koji su u proteklim danim svirepo i izdajnički ubijali naše građane i pripadnike snaga sigurnosti, baš kao što se rame uz rame vodi borba i protiv terorista ISIS-a“, kazao je Davutoglu.

On je poručio da svi moraju biti svjesni da je Turska odlučna u borbi protiv terorizma, te dodao da su jučerašnji i današnji zračni napadi turske vojske na terorističke položaje na sjeveru Iraka nanijeli velike gubitke teroristima.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara