Ministarski sastanak u okviru Struktuisanog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH održan je u Briselu -

Ministarski sastanak u okviru Struktuisanog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH održan je danas u Briselu na poziv komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna. Sastanku su prisustvovali ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine Mato Jozić i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, kao i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta Safet Pizović.

Ministarski sastanak u okviru Struktuisanog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH održan je u Briselu -

Sastanak je bio prilika da se sagledaju dosadašnji rezultati u kontekstu Struktuisanog dijaloga, kao i da se postigne konsenzus o reformama koje se odnose na funkcioniranje pravosudnog sistema u BiH. Od kada je 2011. godine pokrenut Struktuisani dijalog, Evropska komisija podržava vlasti BiH u identifikovanju nedostataka postojećeg sistema te postizanju dogovora o mogućim rješenjima. Krajnji cilj je i dalje konsolidacija funkcionisanja pravosuđa na svim nivoima, u cijeloj BiH, u skladu s odgovarajućim evropskim standardima i pravnom stečevinom.

Nakon detaljnih i konstruktivnih razgovora o narednim koracima, bh. vlasti su se složile da potpišu protokol čime ponovo ističu svoju snažnu predanost Struktuisanom dijalogu te se složili da rade na ostvarivanju, kao prioritetnog pitanja, reforme pravosuđa na državnom nivou (odnosi se i na Sud BiH i Tužilaštvo BiH) i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Također, dogovoreno je korištenje tehničke pomoći za finaliziranje značajnog paketa reformi, koji će biti razvijen u okviru parametara naznačenih u raznim setovima preporuka koje je izdala Evropska komisija i Venecijanska komisija.

Komesar Hahn je pozdravio potpisivanje Protokola, podsjećajući na važnost Struktuisanog dijaloga, kao jedinog održivog procesa za unapređenje ključnih reformi u pravosudnom sistemu BiH, koji je zasnovan na istinskom vlasništvu. “Pozdravljam predanost koju su i danas iskazali predstavnici BiH i entiteta da zajedno rade na ključnim pitanjima reforme pravosuđa”, rekao je komesar Hahn i dodao: “Evropska komisija je spremna da aktivno podrži ovaj proces i očekujem da sve strane konstruktivnim pristupom doprinesu uspješnoj implementaciji. Naš cilj je da ojačamo nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosudnog sistema, u skladu sa relevantnim evropskim standardima”.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara