Crna Gora se ponosi velikim brojem etničkih grupa koje u njoj žive, što je multikulturalno društvo, i to će biti njen doprinos NATO-u, poručeno je danas u Podgorici, na konferenciji „Manjinski narodi u procesu NATO integracija“.

Takođe, na konferenciji je saopšteno da najnovija dešavanja u Evropi pokazuju da je NATO garant stabilnosti.

Nacionalni koordinator Crne Gore za NATO Vesko Garčević kazao je da je članstvo Crne Gore u NATO višestruko važno i zbog regiona, jer učvršćuje      njegovu stabilnost.

       "Crna Gora kao takva može mnogo da doprinese stabilnosti i bezbjedonsti u okruženju, naročito u segmentu koji se odnosi na suživot različitih etničkih grupa i multukulturalnost“, rekao je Garčević.

      Bezbjednost ne podrazumijeva, kako je pojasnio Garčević, samo "tešku“ bezbjednost već i političku stabilnost, vladavinu prava, institucije, poštovanje prava manjinskih grupa i njegovanje kulture različitosti i dijaloga.

     "Smatramo da ulaskom u NATO stvaramo garanciju i dobar okvir za dugoročnu stabilnost i sigurnost države koja će biti korisna za razvijanje drugih vrijednosti koje države članice baštine, a koje mi želimo da razvijemo“, ocijenio je Garčević.

     On je podsjetio da se Crna Gora ponosi velikim brojem etničkih grupa koje žive u harmoniji. 

    "Mi smo multikulturalno društvo i to je ono što možemo da unesemo u NATO i na koji način možemo da doprinesemo kada budemo dio tog društva“, kazao je u svom obraćanju Garčević.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Suad Numanović poručio je da je obaveza države da u svim vremenima i okolnostima štiti interese svih građana jednako. On je naveo da rizici po bezbjednost nisu uvijek jasni i prepoznatljivi. 

     "Naša država jeste mala, a iskustva malih država nas uče da je kolektivna odbrana sigurniji odgovor na sve brojnije bezbedonosne prijetnje kojih smo svjesni da se dešavaju u svijetu danas“, ocijenio je Numanović.

      Prema njegovim riječima, NATO nije isključivo vojno odbrambena alijansa, ali jeste savez država koje baštine vrijednosti demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, građanskih sloboda i mira.
 

"Najnovija dešavanja u Evropi pokazuju da je NATO garant stabilnosti“, poručio je Numanović .


     Ono što se, prema njegovim riječima ne smije zaboraviti jeste da NATO ne treba doživljavati kao vojnu organizaciju koja nekom prijeti, već kao organizaciju koja okuplja demokratske države.

     "U Alijansu ne ulaze vojske, političke elite, ne ulazi diplomatije, već ulazi cjelukupno crnogorsko društvo“, smatra Numanović.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara