U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je održan sastanak premijera FBiH Fadila Novalića i predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, na kojem je usaglašen Akcioni plan reformske agende za 2015./2016 godinu, kao i nekoliko izmjena zakona s ciljem postizanja harmonizirane legislative u Federaciji i Republici Srpskoj.

Napredak u provedbi reformske agende pozdravio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazavši da je impresivno vidjeti odlučnost u tom pogledu što je važno za evropske integracije.

- Akcent je na harmonizaciji zakona, akcija i mjera da bismo se u maksimalnoj mjeri približili istom tržištu što i jesmo - rekao je premijer FBiH Novalić.

Naglasio je da je osam tačaka agende prošlo u Vladi FBiH, od čega četiri u oba doma parlamenta, a 40 će se rješavati u naredne dvije godine.

Na sastanku je razgovarano o harmonizaciji registracije automobila i privrednih vozila kojih, kaže Novalić, ima milion i 70 hiljada.

- Dogovorili smo se da registracione formalnosti budu iste u oba entiteta, iznosi budu isti i akcent je na tome da privredna vozila budu manje opterećena kako bi poticali privrednu aktivnost. Formirali smo jednu grupu koja već od ponedjeljka radi i treba dati harmonizirana rješenja - naveo je Novalić.

U pogledu harmonizacije u oblasti turizma istaknuto je da Republika Srpska ima dobar Zakon o turizmu kakav bi se trebalo donijeti i u FBiH.

Zato je dogovoreno, dodaje Novalić, da se formira radna grupa koja će u kratkom periodu harmonizirati propise.

Definirana je i zajednička inicijativa za izmjene Zakona o administrativnim taksama BiH, da se s 40 vrati na 10 KM.

- Ono što smo u RS-u izvršili i što će biti učinjeno i u Federaciji jeste reforma poslovne registracije. To se odnosi na skraćenje roka za izdavanje PDV broja, odnosno za sticanje statusa PDV obveznika i skraćivanje registracije privrednih subjekata. U RS-u smanjili smo te procedure i rokove na tri dana - kazala je Cvijanović.

Osim toga usaglašene su izmjene Zakona o akcizama koje se odnose na akcizu za naftne derivate koje će služiti za izgradnju autoputeva, koje će biti upućeni Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U oba entiteta očekuje se da će do kraja godine biti usuglašen i zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza, što je jedna od stvari koja bi trebala pomoći opštoj likvidnosti.

U Federaciji i RS-u također će se raditi na postizanju jedinstvenih rješenja u cilju suzbijanja problema neregistrovane djelatnosti i neregistrovanih radnika.

- Neformalno smo razgovarali o tekućim budžetima, jer u RS-u nedostaje 100 miliona, a u Federaciji 200 miliona KM. Ove godine svakako ćemo pristupiti rebalansu budžeta pri komercijalnim izvorima, a za sljedeću godinu postoje neke druge opcije o kojima smo danas govorili - kazao je Novalić.

Sastanku su prisustvovali zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

- Opredjeljenje obje entitetske vlade je očigledno i to srdačno pozdravljam. Nadam se da će sve političke stranke i politički akteri ujediniti snage da zajedno ostvare napredak i pokrenu zemlju naprijed - poručio je Wigemark.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara