Kancelarija EU na Kosovu organizovala je danas u Prištini konferenciju na visokom nivou pod nazivom "Nestala lica - put napred".

Konferencija je okupila predstavnike međunarodnih organizacija, vlada, pravosuđa, medija i civilnog društva sa Kosova i iz zemalja Zapadnog Balkana kako bi  se podigla opšta svest o tome kako sudska medicina doprinosi ostvarivanju ljudskih prava i pravne zaštite svih građana.

Skup su otvorili Samuel Žbogar, šef Kancelarije EU na Kosovu, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, bivša predsednica Finske, Tarja Halonen i ministar pravde Hajredin Kuči.

Predsednica Jahjaga je istakla da bitka za nestale vezuje "našu prošlost sa sadašnjošću i određuje našu budućnost".

"Svakoga dana tražimo odgovore za porodice naših nestalih, umorne duše koje lutaju 15 godina u traženju odgovora od svih kako bi se njihovi boli okončali, kako bismo okončali naš opšti bol", kazala je Jahjaga.

Predsednica je istakla da kosovski građani hoće da znaju mesto nalaženja i žele pravdu, ne osvetu, te je naglasila da pomirenje ima smisla samo onda kada se zatvore teške ratne rane. Navela je da su brojni pokušaji kosovskih institucija da se sazna sudbina nestalih građana, naišli na nespremnost institucija Republike Srbije za neophodnu i korisnu saradnju. 

"Države su odgovorne i one koje polažu račune, onoliko koliko poštuju pravdu i koliko ispunjavaju međunarodne konvencije i norme. Mi želimo rešenje, a rešenje treba da pronađemo zajedno, ne skrivajući prošlost i zločine. Nemoguće je da postoji autentična saradnja na ovom polju bez obuhvatanja institucija Republike Srbije, koje će pokazati spremnost da daju odgovore o mestima na kojima se nalazi više od 1.600 tela naših građana", kazala je Jahjaga.

Šef Kancelarije EU na Kosovu i Specijalni predstavnik EU za Kosovo, Samuel Žbogar, naglasio je da nije dovoljno urađeno u vezi s pitanjem nestalih lica i pozvao na zajednički rad u narednom periodu.

"Potreban je zajednički rad između različitih institucija na Kosovu. Zajednički rad je potreban i između državnih institucija i civilnog društva kao i članova porodica. Zajednički rad je potreban između predstavnika Prištine i Beograda. Potrebna je razmena iskustava između svih susednih zemalja koje se bave ovim pitanjem", rekao je Žbogar.

Ministar pravde Hajredin Kuči je izjavio da je tokom 2014. pronađeno, identifikovano i predato porodicama 69 osoba nestalih tokom rata. On je kazao da je, prema statistici Međunarodnog komiteta crvenog krsta, na Kosovu pronađeno 72 posto nestalih lica, za razliku od Bosne i Hercegovine gde je rešena sudbina 68 posto slučajeva. Kuči je zaključio da je najveći problem u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih nedostatak kredibilnih informacija o masovnim grobnicama i nestalim licima, a i saradnja sa Srbijom je često bila problematična.

Iz Kancelarije EU je saopšteno da je u cilju podrške kosovskim vlastima da ojačaju svoje kapacitete, Odeljenju za sudsku medicinu (OSM) obezbeđena IPA pomoć u obliku stručnosti i opreme i ta pomoć će biti nastavljena i u periodu 2016 - 2018. 

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara