Predstavljajući dosadašnje aktivnosti i buduće planove za unapređenje infrastrikture Miksališta, prostora gde se već mesec dana pruža pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka i Afrike, koji po nekoliko dana provode u Beogradu, u parku kod autobuske stanice, koalicija Refugee Aid Serbia apelovala je za pomoć kompanija, udruženja te pojedinaca kako bi se adekvatno pripremili za pružanje pomoći u zimskim uslovima.

U planu je dogradnja tuševa povezanih na sistem gradskog vodovoda i kanalizacije, natkrovljavanje određenog dela prostora ili šatorski sistem, odeljak za majke sa bebama te zatvoreno skladište, a razgovara se i o pravljenju mobilne kuhinje, kao i nabavci mašina za rublje.

„Zbog prirode migracije, ljudi koji prolaze kroz Srbiju, a koji se ne zadržavaju duže od pet dana u Beogradu, oni ne žele da odlaze u prihvatne centre, u okolini Beograda. Oni ostaju ovde, dakle bitka za izbeglice se vodi u Savamali, s obzirom na blizinu železničke i autobuske stanice. Oni su ovde i pomoć njima treba da se desi ovde“, rekao je Ivan Lalić iz kulturne ustanove Mikser House.

On je dodao da je današnja konferencija „poziv za buđenje najelementarnijih civilizacijskih vrednosti“.

„Tempo primanja donacija moramo da održavamo zato što se sve vrlo brzo podeli. Ako dnevno nahranite 500 ljudi, to je ogromna količina hrane. Mi dobijamo pomoć, ali ona vrlo brzo odlazi. Moramo da nastavimo tempo. Infrastrukturno je jako bitno da predvidimo zimu“, rekao je Lalić.

Dnevno Miksalište poseti 500 izbeglica koje dobiju hranu, vodu, odeću, obuću i drugu neophodnu pomoć, a na dnevnom nivou broj donatora je 100.

Sirijac Majk Ali Hajak koji studira u Beogradu, ali se prudružio Info centru za azil kako bi pomogao u prevođenju i prenošenju poruka o potrebama izbeglica, rekao je da se nastoji u komunikaciji sa migrantima utvrditi šta im je najpotrebnije.

„Kao nešto na šta bih ja stavio akcenat posebno, jeste veliki šator, ako je moguće vojni, iz razloga što počinje hladno vreme i u parkovima će biti nemoguće spavati na otvorenom uskoro“, dodao je Hajak.

U toku sedmice, dva dana u Miksalištu su omogućeni pedijatrijski pregledi, ordinacije PED Medic, a tim danima u proseku 50 dece bude zbrinuto.

„Među migrantima ima mnogo dece kojima je potrebna pomoć, nekima u većoj, nekima u manjoj meri. Ovaj projekat je veoma važan jer ulazimo u jesen i zimu, odnosno tek sada ulazimo u ozbiljne zdravstvene probleme koji nas čekaju, pogotovu kod dece i jako je potrebno da ovaj projekat zaživi i da dobijemo resurse sa kojima ćemo moći da ih zbrinemo“, rekao je Miloš Babić iz PED Medic.

Svakoga dana u parku u Beogradu nalazi se u proseku 30 beba među kojima je najmlađa imala 25 dana, a najstarija 7 nedelja.

Ahmed Pjano iz organizacije Save the Children rekao je da organizacija koju predstavlja vidi Miksalište kao jedinstveni prostor u kojem postoje kapaciteti da se pruži celokupna usluga ljudima koji se nalaze u stanju potrebe.

Koalicija Refugee Aid Serbia formirana je osmog avgusta, a čine je Mikser House, ADRA Srbija, Sačuvajmo bebe, PED Medic, Divac Fondacija, Catalyst fondacija, GivingBack Serbia, Belgrade Foreign Visitors Club, Info centar za azilante, Save the Children.

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara