Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvarajući, u funkciji predsjedavajućeg OEBS-u, jednodnevnu konferenciju „Pouke Drugog svjetskog rata: Sjećanja i javne politike“, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što može da se obratim na skupu, kojim predsjedavanje OEBS-u Srbije želi da pruži doprinos obilježavanju 70-godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

„Da li možemo da zamislimo kako bi danas izgledao svet da antihitlerovska koalicija nije izvojevala pobedu? Da li bismo mogli da govorimo o jednakosti, raznolikosti, ljudskim i manjinskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, ukratko, o svemu onome što čini samu osnovu savremenih društava i što je u temeljima naše organizacije? Zbog toga je važno da podsetimo da su, upravo zahvaljujući ishodu antifašističke borbe, Evropa i svet povratili dostojanstvo, slobodu i pravo na različitost“, rekao je Dačić.

On je dodao da je prilikom razmišljanja o načinu obilježavanja ovog jubileja odlučeno da se težište stavi na uticaj Drugog svjetskog rata na razvoj međunarodne saradnje u poslijeratnom periodu i dodao da postoji teza o povezanosti rata i razvoja civilizacije, koja kaže da je kao pokretačka snaga, iza cjelokupnog dosadašnjeg tehnološkog razvoja, stajala isključivo potreba za vojnom dominacijom te su svi pronalasci najprije služili vojnoj, da bi tek kasnije bili prilagođeni za mirnodopske svrhe.

„Prepustio bih stručnjacima da procene istinitost ove teze, koja, svakako, pobuđuje ozbiljne sumnje u sposobnost čovečanstva da uči na sopstvenim greškama“, istakao je Dačić i dodao:

„Očigledno je da su razmere tragedije koju je izazvao Drugi svetski rat, ipak, navele tadašnji svet da duboko udahne, i da, uprkos ogromnom ideološkom sukobu koji se razbuktao odmah nakon rata, pokuša da stvori mehanizme koji bi sprečili da se takvo zlo ikada ponovi.“

Prema njegovim riječima, rezultat ovih napora bilo je do tada neviđeno jačanje međunarodne saradnje i izgradnja sistema međunarodnih obaveza, takvih da se ne mogu tako lako raskinuti ili ignorisati te da su u proteklim decenijama države naučile da samo zajednički pogled na prošlost može da obezbijedi mir i prosperitet u budućnosti.

„Međutim, iako je pređen veliki deo puta na putu suočavanja sa teretom istorijskog nasleđa, još uvek su prisutni fenomeni istorijskog revizionizma i neonacizma. To ukazuje da je u pojedinim društvima i nadalje potrebno podizati svest o tome šta su zaista bile strahote Drugog svetskog rata“, kazao je i dodao da bi u tom smislu, zanimljiva bila ekspertska rasprava na temu da li bi, pored postojeće regulative, uglavnom na nivou država, trebalo da budu razvijeni i međunarodni mehanizmi za sprečavanje ovih fenomena.

Ističući da istoriji ljudskog roda ne nedostaju lekcije o sposobnosti čovjeka da čini zlo te da je Drugi svjetski rat  jedinstven po tome što „pokazuje razmjere zla koje je bila sposobna da učini moćna i tehnološki superiorna država u službi mračne ideologije zasnovane na potiranju ljudskog dostojanstva i principu istrebljenja na rasnoj osnovi“, Dačić je naglasio:

„I nadalje treba da zajedno insistiramo na značaju pobede nad fašizmom, da se potrudimo da on ni na jedan način i ni u jednoj formi ne postane prihvatljiv ni za jednog čoveka. U tome ćemo uspeti samo ako istrajemo na očuvanju sećanja na najmračniji period u istoriji čovečanstva i veličanstvenu borbu koja ga je savladala.“

Izvor: Informativa.ba, AA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara