Kolegij Gradskog vijeća Grada Sarajeva je, na sjednici 2. septembra, između ostalog, razmatrao moguće posljedice po Grad Sarajevo povodom usvajanja Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je upoznao Kolegij Gradskog vijeća o namjeri da se obrati Skupštini Kantona Sarajevo, u povodu razmatranja prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu koji je utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, a u kojem nije sadržan prijedlog plana sredstava Granta Budžeta Kantona Sarajevo Budžetu Grada Sarajeva.

Kolegij Gradskog vijeća je dao punu podršku gradonačelniku za namjeravani istup. Gradonačelnik je imao namjeru podsjetiti Skupštinu Kantona Sarajevo na pravo Grada Sarajeva da, kao jedinica lokalne samouprave, bude finansiran iz sredstava s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH i zatražiti da Kanton Sarajevo izvrši svoje utvrđene finansijske obaveze prema Gradu Sarajevu iz 2014. godine, te da utvrdi obavezu izdvajanja dijela pripadajućih javnih prihoda s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH i za finansiranje Grada Sarajeva u tekućoj godini.

– Međutim, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, na sjednici nisu dozvolili gradonačelniku Grada Sarajeva Ivi Komšiću da se obrati i na taj način još jednom potvrdili da je na djelu proces minimiziranja ustavnopravnog statusa i uloge Grada Sarajeva i kao jedinice lokalne samouprave i kao glavnog grada – saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Tako je, dodaje se u saopćenju, gradonačelnik, dakle, jedini izvršni organ vlasti Grada Sarajeva – glavnog grada, dobio tretman gosta – zainteresiranog građanina, bez prava da se obrati skupu.

– Gradonačelnik je tražio obraćanje kako bi još jednom ukazao na ustavno pravo Grada Sarajeva da, kao jedinica lokalne samouprave svojih građana i to drugog stepena, samostalno odlučuje o poslovima iz svog djelokruga, bez uplitanja viših nivoa vlasti, a u okviru zakona. Dakle, Grad ima pravo da samostalno odlučuje o zajedničkim poslovima lokalne samouprave u okviru zakona i da, u okviru svog djelokruga, samostalno odlučuje o finansijskim sredstvima koja lokalnoj zajednici pripadaju, uključujući sredstva iz vlastitih prihoda, kao i o dijelu pripadajućih sredstava javnih prihoda zajednice (dio sredstva s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH) – navodi se u saopćenju.

Također, dodaje se, Grad Sarajevo ima obavezu izvršavanja prenesenih poslova koje je, Kanton Sarajevo Gradu Sarajevu, prenio svojim zakonima. Međutim, Kanton Sarajevo Gradu Sarajevu, već godinama, ne prenosi sredstva za provođenje prenesenih poslova.

U saopćenju se ističe kako ovo znači da je Kanton Sarajevo svojim Budžetom bio obavezan planirati dio sredstava u tekućim izdacima namijenjen Budžetu Grada Sarajeva, i to sredstva iz prihoda koja Kanton ostvaruje s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH, a u visini koja obuhvata i sredstva namijenjena Gradu Sarajevu.

– Sredstva na tako planiranoj stavci su sredstva kojima Grad Sarajevo, kada ih dobije na raspolaganje, samostalno i suvereno upravlja u skladu sa zakonom. Također, Kanton Sarajevo je bio obavezan, u skladu s prethodno dogovorenim godišnjim programima i raspoloživim sredstvima, planirati i sredstva za vršenje poslova koje je, svojim zakonima, prenio Gradu Sarajevu (npr. briga o lokalnim grobljima, donošenje regulacionih planova, briga o otvorenim vodotokovima i dr.) – navedeno je u saopćenju.

Tako se, ističe se, Grad Sarajevo, i pored svih do sada poduzetih mjera i aktivnosti, u okviru svojih nadležnosti, i dalje nalazi u alarmantnoj situaciji.

Svako obraćanje organa Grada Sarajeva proteklih godina Ustavnom sudu FBiH za zaštitu ustavom i zakonom utvrđenih prava Grada Sarajeva je okončano odlukama u korist Grada Sarajeva. Međutim, nadležni organi Kantona Sarajevo nisu proveli niti jednu odluku Suda i to bez ikakvih posljedica.

– Posljednje, Ustavni sud Federacije BiH je, odlučujući o zahtjevu Gradonačelnika Grada Sarajeva za zaštitu prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu, na sjednici 10.06.2015. donio presudu u korist Grada Sarajeva, pri čemu je potvrđeno i da je pravo na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva povrijeđeno odredbama člana 12. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Iako je Grad Sarajevo aktivno učestvovao u pripremi ovog Zakona, na kraju je usvojen amandman na prijedlog Kantona Sarajevo. Izmjenama i dopunama Zakona je utvrđen način izdvajanja sredstava za općine u Kantonu Sarajevo, a nije za Grad Sarajevo – navodi se u saopćenju.

Nadležno Federalno ministarstvo je u svom Mišljenju obrazložilo da Kanton Sarajevo, ovim izmjenama Zakona, nije amnestiran od obaveze izdvajanja sredstava za Grad Sarajevo, a Kanton Sarajevo tvrdi suprotno. Tumačenje Zakona jedino može dati Parlament FBiH.

– Činjenica je, kao što je to utvrdio i Ustavni sud FBiH, da ovim Zakonom, Grad Sarajevo, ustavna kategorija u FBiH, nije tretiran pri raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH. S tim u vezi, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, još 22.07.2015. održalo vanrednu sjednica Gradskog vijeća sa temom: „Ugrožavanje Ustavnog položaja Grada Sarajeva“, na kojoj je usvojilo niz ozbiljnih zaključaka – stoji u saopćenju.

Navodi se da je iz usvojenih zaključaka potrebno izdvojiti da je – Gradsko vijeće uputilo zahtjev Kantonu Sarajevo da u svom Budžetu planira sredstva za nastavak finansiranja Grada Sarajeva kao što je to bilo i do ove godine, a dok se ne riješi pitanje statusa, odnosno nadležnosti, pa prema tome i imovine i finansiranja Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće zatražilo je od najviših organa i tijela političkih stranaka koje su u vlasti u Federaciji BiH i u Kantonu Sarajevo, ali i u državi BiH, da podrže ovaj legalan i legitiman zahtjev Gradskog vijeća.

– Dalje je, između ostalog, Gradsko vijeće zatražilo angažman predstavnika viših nivoa vlasti i najviših organa političkih stranaka koje su u vlasti, da se konačno ozbiljno pozabave rješavanjem pitanja Grada Sarajeva, glavnog grada i jedinice lokalne samouprave građana Sarajeva. Treba napomenuti da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, još prije toga, na sjednici održanoj 24.06.2015. usvojilo zaključak kojim se zadužuju nadležni organi Grada Sarajeva, da pokrenu tužbu protiv Kantona Sarajevo za izmirenje svih obaveza iz Budžeta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu – navodi se u saopćenju.

Međutim, dodaje se, organi Grada Sarajeva su očekivali da do pokretanja ove tužbe ipak neće doći.

– Grad Sarajevo još jednom poziva zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo i najviše organe političkih stranaka koje su u vlasti da hitno nađu rješenje da se Gradu Sarajevu, u tekućoj godini, ne uskrate pripadajuća sredstva s jedinstvenog računa javnih prihoda u FBiH na koja, legitimno i legalno, ima pravo, a o čemu ovisi realizacija programiranih poslova i aktivnosti, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Oznake: #Sarajevo
Izvor: Informativa.ba, okano.ba
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara