Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a - Foto: Informativa.ba

Intervju za Informativa.ba dao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, predsjednik regionalnog odbora SDA Bosanska Krajina. Prije svega zelim da Vam se zahvalim gospodine Bratiću na izdvojenom vremenu, cjeneći da ste jako zauzeti. Možete nam reći ko je zapravo gospodin Senad Bratić?

Senad Bratić je sasvim normalan čovjek kao i svaki drugi. Uživam u slobodnim danima sa porodicom iako moram priznati da ih je malo bilo u zadnje vrijeme. Izrazito volim biti u prirodi, a moj rodni grad Bosanski Novi, dragulj na dvije rijeke (Sana i Una), je jako lijep za provođenje slobodnog vremena. Povratnik sam od prvih dana povratka u Bosanski Novi gdje sam se počeo politički angažovati nakon povratka. Bio sam izabran za potpredsjednika Skupštine općine Bosanski Novi 2004. godine, a 2009. godine sam preuzeo vođenje RO Bosanska Krajina Prijedor. 2010. sam izabran u NSRS, te sam mandat na općim izborima 2014. ponovo potvrdio i povećao izborni rezultat. U ovom mandatu sam izabran za potpredsjednika NSRS što za mene predstavlja veliku čast i odgovornost.

Informativa.ba: Nedavno ste izjavili da “dvanaestog oktobra ove godine nisu izbori već referendum“ između dvije različite vizije ove zemlje, one koju zagovaraju oni koji je već 20 godina uništavaju i pljačkaju na jednoj strani i vizije koju zagovarate vi. Možete li našim čitaocima pojasniti koja je to strana i koje su njene prednosti u odnosu na ovu prvu opciju?

Bosna i Hercegovina se nalazi u jednom jako bitnom periodu, u periodu gdje se trebaju donositi krupne odluke za dobrobit njenih građana. 12. oktobra građani Bosne i Hercegovine su odabrali evro-atlanski put, put u kojem će biti mnogo odricanja i krupnih političkih odluka. Bosna i Hercegovina je u posljednih 8 godina bila u stagnaciji kad pogledamo državnu vlast, 2006. godine kad je SDA zabilježila pad na osnovu izbora iz  2002. godine, došlo je do stagnacije, jedan dobar proces koji je započet u mandatu SDA (2002-2006) je odjednom stao.

Informativa.ba: U uslovima opšte entropije sistema kakav je u Bosni i Hercegovini već decenijama postoje dokazi da samo jedan čovjek na pravom mjestu, u pravom trenutku može da napravi čudo. Kada je riječ o politici, ja bi se ovdje referirao na Senada Bratića i ono šta je on radio u protekle godine u RS-u. Koliko ste zadovoljni sa svojim radom, radom stranke SDA koju predstavljate?

Saglasan sam sa Vama kada kažete da pravi čovjek na pravom mjestu može učiniti čuda, ali bez pravog tima kakav stoji iza mene mnogo bi teže bilo ostvariti neke stvari. Mi moramo da se odvojimo od sistema u kojem jedan čovjek nosi sav teret. Mišljenja sam da mladim ljudima treba ostavljati prostor da uče i da se timski odluke trebaju donositi. Dobar lider treba da vrši koordinaciju tima i upravlja resursima sa kojima raspolaže na najbolji način, stvari odmah kreću sa mrtve tačke. Naveo bih ovdje primjer Regionalnog odbora Bosanska Krajina – Prijedor. Ja sam 2009. godine preuzeo predsjedavanje nad RO BKP i tada nismo imali neki značajan rezultat, bili smo negdje srednji potencijal, a naši poslanici su mahom ulazili na kompenzaciju u NSRS. Dobrom organizacijom i dobrim timom uspjeli smo 2010. osvojiti direktan mandat u NSRS i ja sam sa 5. mjesta dobio mandat Narodnog poslanika. Na općim Izborima 2014. godine postali smo najbolji Regionalni odbor u RS po broju glasova te osvojili dva mandata u NSRS- jedan direktan i jedan na kompenzaciju; znači samo dobra organizacija i dobar tim su bili presudni da na našoj regiji napravimo najbolji mogući rezultat.

Informativa.ba: Za Vas kažu da ste čovjek koji je mnogo uradio za Bosanski Novi i Bosansku Krajinu. Čovjek koji je priznat u Bosanskoj Krajini, Banja Luci i Sarajevu, čovjek koji ima svugdje bujruma. Čovjek za koga Krajišnici kažu ”MI BOLJEG NEMAMO!” Ogroman je posao koji ste uradili za građane u RS-u. Jesu li građani prepoznali ovaj vaš doprinos?

Ja se nadam da jesu, a činjenica da mi je potvrđen ponovni mandat u NSRS, te da mi konstanto raste izborni rezultat ide u prilog tome da su prepoznali moj napor da stvorim bolji ambijent za življenje u RS i ohrabrim ljude na povratak. Ja sam povratnik od 2000. godine, mada ne volim taj termin povratnik. Od tad ja nikad nisam promijenio mjesto stanovanja, do danas živim u Bosanskom Novom i ako Bog da nastavit ću i dalje živjeti u Bosanskom Novom.

Informativa.ba: Nova pozicija podpredsjednika Narodne skupštine RS-a je i novi izazov. Sa ove pozicije vam pripadaju ovlasti ali i odgovornost. Možete li nam reći šta Vas je motivisalo za ovu poziciju i šta želite učiniti za građane RS i BiH u svom četvorogodišnjem mandatu?

Ja želim da nastavim onim putem gdje sam stao u prošlom mandatu, a to je prije svega poboljšavanje infrastrukture u povratničkim naseljima i posvećenost zapošljavanju povratnika. Akcenat moramo da stavimo na zapošljavanje jer imamo jak odliv omladine iz Bosne i Hercegovine, a mi im moramo pružiti alternativu u BiH. Moj rad kao potpredsjednik NSRS će se definisati kroz poboljšanje predloženih Zakonskih akata koji su štetni po Bošnjake i Hrvate u RS. Koalicija Domovina nije u Skupštinskoj većini i ne čini Vladu RS, te stoga i nije predlagač zakona, ali će svakako nastojati da zaštiti povratnike nad pravnim nasiljem.  Primjer mog rada a i Koalicije Domovina jesu amandmani donešeni na skorašnji Zakon o javnom redu i miru. Od početka nam je bilo jasno da će Zakon kao takav biti usvojen jer momentalna parlamentarna većina broji 44 poslanika koja je sasvim dovoljna da izglasa zakon koji ima elemenata koji bi bili štetni za povratnike, te smo stoga pokušali kompromisom da ispravimo sporne tačke koje su po štetu Bošnjaka amandmanima. Glasali smo za taj zakon kad su prihvaćeni naši amandmani na zakon. Moram ovdje naglasiti da Koalicija Domovina ne bi predložila ovakav zakon da uđe u parlementarnu proceduru iz razloga što ovakav zakon daje mogućnost raznih tumačenja i jako je široko postavljen. Ali imamo obavezu da ispravimo sporne tačke za povratnike.

U ovom mandatu ćemo pokušati naći rješenje za nacionalnu grupu predmeta kako u RS tako i u FBiH. Nastojati ćemo da iznađemo rješenja koja imamo kroz ovaj problem. Razgovorima sa Danom Maleševićem, ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS, naišli smo na razumijevanje, te ćemo pokušati ići tim pravcem da iznalazimo zajednička rješenja, a i siguran sam da možemo.

Informativa.ba: Smatrate li da ćete u predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića imati partnera za takav pristup?

Uvaženi kolega Ćubrilović je konstruktivan i korektan političar. On pripada aktuelnoj parlamentarnoj većini i zastupa stavove parlementarne većine. Ja sam ga upoznao kao korektnog saradnika i imamo dobru komunikaciju u vođenju NSRS.

Informativa.ba: Bilo je i priče oko pojedinih ministarskih mjesta koje pripadaju bošnjacima u novoj vladi RS-a. Dali se moglo više dobiti u ovom momentu? Možete li našim čitaocima pojasniti ove neistine koje kruže po raznim medijima?

Mi kao Koalicija Domovina smo imali otvorenu ponudu da uđemo u aktuelnu vlast zajedno sa SNSD-om, DNS-om i SP-om. Bilo je raznih špekulacija oko ulaska Domovine u Vladu, ponajviše od ljudi koji ne žive na terenu RS. U RS se prijave po potrebi, a htjeli bi da upravljaju političkim odlukama na tom prostoru. To nije moguće, a niti je dobro za povratnike u RS. Bošnjaci i Hrvati trebaju da imaju svoje predstavnike u Vlasti RS, ljude iz stranaka koje su dobile povjerenje Bošnjaka i Hrvata. Vidjeti ćemo šta će biti u budućnosti, ali sam mišljenja da ministarstva koja pripadaju Bošnjacima trebaju biti i vođeni od legitimnih predstavnika.

Informativa.ba: I na kraju želimo vam puno zdravlja i uspjeha na poziciji potpresjednika Narodne skupštine RS. Imate li za kraj još nešto da poručite građanima RS i Bosne i Hercegovine?

Želim da se zahvalim svojim glasačima koji su mi dali povjerenje za još jedan mandat. Raditi ću kao i do sada sa svojim timom, prepoznali su da smo dobro radili – a mi ćemo samo nastavit tim pravcem.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara