Intervju za portal Informativa.ba dao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA BiH, predsjednik kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu Naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo.

Informativa.ba: Gospodine Zukiću, kako gledate prošli svoj mandat sa pozicije Generalnog sekretara SDA kao čovjek koji obnaša značajne funkcije u Skupštini kantona i Domu naroda parlamenta FBiH?

Kao zastupnik u Skupštini KS i poslanik u Domu naroda parlamenta FBiH sam se zalagao za poboljšanje statusa određenih kategorija. Zalagao sam se da kroz reforme obrazovnog sistema dobijemo veće količine znanja, kvalitetnije obrazovanje i poslovnu mobilnost. Inicirao sam da se Zakonom jasnije i konkretnije podrže majke porodilje, da se Zakonom odvoji rad u privatnih i javnim zdravstvenim ustanovama itd. Kroz funkciju generalnog sekretara Stranke upoznavao sam se sa problemima građana, i vjerujte blizak odnos sa ljudima uvijek pomaže i pruža snagu da se istrajno borite na pravom putu, na putu pravde.

Informativa.ba: Kako komentarišete nedavnu izjavu članice Predsjeništva SDP-a Besime Borić o smanjenju porodiljskog odsustva?

Mislim da je socijalna politika SDP-a koju je prezentovala Besima Borić pogrešan put, bar kada su u pitanju porodilje. Usuđujem se reći da mi je to neobična izjava, posebno ako promatramo u kontekstu pada nataliteta. Borić se osvrtala na analize koje su pokazale da ”porodiljsko odsustvo predstavlja opterećenje za državu”. Nažalost, mogu zaključiti da takve analize kontinuirano gube na relevantnosti, te je u njima sve manje ozbiljnih i kompetentnih utemeljenih činjenicama. Susretao sam se sa porodiljama prilikom izrade prednacrta Zakona o zaštiti porodice sa djecom i sigurno mogu reći da su porodilje svakako u nezahvalnom položaju, te da im ovakva politika dodatno otežava.

Informativa.ba: Kakvo je raspoloženje u SDA pred oktobarske izbore?

Klima u SDA je veoma povoljna. Vjerujem da će SDA pobijediti na idućim izborima, što je najvažnije, dobiti snagu da sama formira vlast i donijeti boljitak i prosperitet narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Svima nam nedostaje Predsjednik Sulejman Tihić, on je čovjek kompromisa i jedan od faktora stabilnosti u iznimno nestabilnoj BiH! Ali sam uvjeren da dolazi vrijeme zrelosti, osviješćenosti, saradnje, kako državotvorne SDA, tako i države BiH.

Informativa.ba: Koje su vaše prednosti za ove izbore u odnosu na ostale stranke?

SDA je ozbiljna i stabilna stranka, s jasnom državotvornom politikom, politkom stabilizacije i razvoja. Jasno se vidi razlika između SDA-ove vladavine i perioda kada SDA nije na vlasti. Sa SDA se postigao dogovor o vojnoj i državnoj imovini, popisu, ali onda je SDA izbačena iz vlasti i poslije toga nije bilo nikakvog dogovora. Pokazalo se da lideri ne samo da nisu spremni na dogovore nego ih i ne znaju napraviti.

SDA je uvijek malim ali sigurnim koracima išla naprijed, ako poredimo sa ovih osam godina u kojima su nas druge stranke gurnule nazad, sa sigurnošću možemo reći da je SDA pravila velike korake. Borba za državu BiH je počela sa SDA, sa nama će ako Bogda valjano i završiti.

Informativa.ba: Dali SDA ima program izlaska iz krize i kakvi su vaši stavovi ?

Da. Predsjedništvo SDA je usvojilo Izbornu platformu za Opće ozbore 2014. Glavni ciljevi su ekonomski povratak, razvoj i zapošljavanje. Neke od mojih inicijativa na kojima sam radio u skupštinskim klupama su uvršete u Platformu. Recimo da bi se odvajanjem rada u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama povećao kvalitet usluga, olakšalo svim građanima itd. Izbornu platformu ćete imati priliku pročitati, učinite to i shvatit ćete.

Informativa.ba: Šta mislite o sadašnjoj vlasti SDP-a?

Vladavina SDP-a se okrenula u nešto sasvim suprotno. Krize i smjene vlada, proizvele su dodatne probleme na političkoj sceni, dodatnu nestabilnost i iskomplicirale ionako komplicirane odnose na političkoj sceni.

SDP je 2010. godine imala snagu da formira vlast, vjerovatno se tada činila kao jedino rješenje, međutim ispostavilo se suprotno. SDP nakon preuzimanja vlasti se nije znala nositi sa pukotinama na političkoj sceni. Očito im je teško oduprijeti se iskušenja, apetitima i zahtjevima. Nisu ipunili očekivanja građana i građani će ih sigurno kazniti. Nestabilnost SDP-a je doprinijela nestabilnosti cijele BiH.

Informativa.ba: Dali je koalicija sa SDP-om poslije oktobarskih izbora moguća?

Ne mislim, znate kako je završila koalicija SDA i SDP. SDP nas je pokušala izbaciti bez pravog razloga, tako da nam je tada ostala obaveza boriti se samo da sačuvamo stabilnost BiH. Teško je raditi u koaliciji s onima koji se ne mogu pohvaliti ni pretjeranim iskustvom ni pretjeranim znanjem.

Informativa.ba: Da li SDA planira koaliciju na državnom nivou sa nekom drugom političkom partijom i ako planira, ko bi bio pogodan partner za vašu partiju SBB, Demokratska Fronta, SDU ili…….?

To će pokazati vrijeme i rezultati Općih izbora.

Informativa.ba: Da li ima tenzija i previranja unutar stranke, pred oktobarske izbore?

Pa sigurno da ima trzavica, ali najvažnije je da u SDA nema ideološke frakcije. Unutar Stranke smo uvijek nalazili zajedničko rješenje za dobro SDA i države BiH. Mislim da smo to pokazali konvencijom SDA.

Informativa.ba: Kakvom izbornom rezultatu se nadate na izborima u oktobru?

Vrijeme je da SDA konačno preuzme vlast i odgovornost u svoje ruke, povede državu u blagostanje, Evropsku uniju. SDA je bila nosilac ključnih procesa važnih za BiH, njene narode i građane. Građani će to prepoznati.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara